Kevadekuulutaja spargel, seekord veidi teistmoodi - Shandongi moodi
Minu meelest on toidulaual kaks põhilist kevadekuulutajat – magusatesse roogadesse minev rabarber ja soolastesse spargel. Mõlemad on meil siin praeguseks täiesti müügil, aga rabarberi hinna peale käsi veel esialgu ostma ei tõuse. Meenuvad pisikesed kobrulised lehed, mis mu Peedu aias peagi täiesti tasuta pea päikse poole sirutavad ja 5-6 eurone kilohind ei meelita. Noh, olgem ausad, mõned varred oleme siiski Mannile suhkru sisse pistmiseks ka ostnud ja ühe koogi sisse jagus ka veidi. Ilusad rohelised Itaalia sparglid aga on vahel suisa soodushinnaga, nii et neid võib kohe rõõmuga osta. Eriti suureks läheb osturõõm, kui enne veidi lugeda, milliseid suurepäraseid vitamiine ja muid häid aineid need rohelised varrekesed pungil on: foolhapet, kaaliumi, kiudaineid, B6 vitamiini, jne, neis on vähe naatriumit ning kaloreid ja üldse mitte rasvu ega kolesterooli. Nii et igati super toit, kui mitte lausa supertoit (superfood)!
Spargel ei taha minu meelest, et temaga mingit imet tehakse. Piisab kergest grillist, lisandiks natuke head oliiviõli, suts parmesani või õhuke viil sinki. Muna on talle ka alati hea kaaslane. Ja sellest printsiibist lähtusin ma ka oma selle aasta esimese rohelise sparglikimbu kallale asudes. Aga seekord leidsin lahenduse hoopis kaugemalt, nimelt Hiinast, kus kuuldavasti spargel on väga kallis ja täielik delikatess. Saveurist saadud idee järgi valmisid sparglid Shandongi moodi, neid oli imelihtne teha ja tulemus oli ausõna täiesti võrratu! Nii et üks idee juba varakult ette, kui peagi turul jalutades värskete kodumaiste sparglite peale satute.
Vaja läheb:
700 g spargleid (koori kergelt alumised osad ja lõika varred ca 5 cm tükkideks)
2 spl sojakastet
2 tl seesamiõli
Mõned tilgad tšilliõli
1 tl röstitud seesamiseemneid
Tee nii:
Aja suur pott veega keema ja keeda spargleid umbes 2-3 minutit (kui sparglivarred on väge peenikesed, siis piisab ka 1,5-2 minutist). Kurna ja vala üle külma veega. Nõruta ja kuiata köögipaberiga kuivaks. Sega kokku sojakaste, seesamiõli ja tšilliõli. Lisa saadud kastmesse sparglivarred ja sega läbi. Serveeri kohe puistates sparglid üle röstitud seesamiseemnetega.
Aja suur pott veega keema ja keeda spargleid umbes 2-3 minutit (kui sparglivarred on väge peenikesed, siis piisab ka 1,5-2 minutist). Kurna ja vala üle külma veega. Nõruta ja kuiata köögipaberiga kuivaks. Sega kokku sojakaste, seesamiõli ja tšilliõli. Lisa saadud kastmesse sparglivarred ja sega läbi. Serveeri kohe puistates sparglid üle röstitud seesamiseemnetega.
Kommentaarid
Sparglid on kasulikud ja maitsvad, aga neil on minu jaoks üks väga ebameeldiv kõrvalmõju, mille pärast ma pole neid ka nüüd viimasel ajal enam kuigi palju söönud. Nad ajavad pissi koledasti haisema (vabandan väljenduse pärast). Ma olin sellest kuulnud, aga ei suutnud uskuda, et see lõhn võib nii ebameeldiv olla. Kui ma poleks sellest seaduspärast enne teadnud, siis ma oleks vist küll lausa ära ehmatanud ja arvanud, et minuga on midagi hirmsat lahti :)
Rabarberite kilo on meie poes 1.50 naela. Just ükspäev panid lapsed terve kilo niisama nahka, nii et koogiks ei jäänud järele midagi. Kevad on mõnus!
Päikseliste tervitustega,
Eva-U
K.
K., Mann sööb neid minu tehtud asju vahelduva eduga. Eelmisel kevadel näiteks oli ta suur spargli sõber, tellis ise endale söögiks grillitud spargeldi parmesaniga, seekord aga ei olnud isegi nõus proovima. Üldiselt on mõned tema täielikud lemmiksöögid väga eksootilised, aga just äsja ütles ta mulle, et pühapäeval tehtud kotletid, kartulipuder ja hapukoorega kurgisalat on esimesel kohal! :) Nii et nii ja naa täitsa!
Musi põsele!
Eva-U