Üks lihtne "hiinakas" - kindral Tso kana

Nii mõnigi toit, mis lääne inimestele "hiinakat" tellides esimeste seas pähe tuleb, ei ole tegelikult teps mitte Hiinast pärit. Ja nii ka see vägeva nimega kergelt vürtsikas kindral Tso kana. Alguse on see saanud hoopis Ameerika Hiina restoranidest ja suure tõenäosusega polnud kuulsal väepealikul sellega mitte midagi pistmist.


General Tso`s chicken


Siit, Anu Lohki kirjutatud artiklist "Suurimad müüdid Hiina toidu kohta", võib lugeda veidi täpsemalt:
5. Müüt: Kindral Tso oskas teha lahingutväärt kanarooga
Vähemalt enamik ameeriklasi teab, et „kindral Tso kana“ ei ole üks neist veidratest Hiina muinasjuttudest, mida me teile raadiosaadetes ette loeme, vaid maitsev Hiina roog. Või on see ikka nii? Kuigi kindral Tso kana on Metsikus Läänes popp söök, ei teata Hiinas selles udutuhkagi.
Nii et kui mõned ajakirjanikud külastasid Tso kodulinna Hunani provintsis, vandusid isegi kadunud kindrali järeltulijad, et nad pole sellisest retseptist kordagi kuulnud.
Kindral Tso, pärisnimega Zuǒ Zōngtáng, ei ole tegelikult tuntud oskuse poolest valmistada kadestamisväärseid kanahõrgutisi. Tso oli hoopis võimas sõjamees, kes aitas maha suruda maailma suurimat kodusõda – Taipingi mässu.
Keegi ei tea, kuidas see juhtus, et kanaroa retsept vapra kindrali nimega ehiti. Pole ka teada, kes on retsepti algupäraseks autoriks. Loomulikult on kandidaate rohkem kui rubla eest...


On selle saamislooga kuidas on, aga valmib see roog väikse vaevaga (kuigi koostisosasid tundub võibolla esmapilgul üksjagu olevat) ja maitseb eriti hästi!


Vaja läheb:
1,5 tl seesamiõli
1 munavalge
60ml + 1 spl sojakastet
60 ml + 3 spl maisitärklist
500g kanafileed
200 ml kanapuljongit
1 tl Hiina tšilli-küüslaugu kastet
3 spl suhkrut
1 spl (maapähkli) õli + lisa praadimise jaoks
2 spl peeneks hakitud värsket ingverit
2 küüslauguküünt, peeneks hakitud
3 hakitud rohelist sibulat
serveerimiseks brokkolit ja riisi


General Tso`s chicken


Tee nii:
Sega seesamiõli kokku munavalgega. Lisa kokku 1 spl sojakastet ning 60 ml+2 spl maisitärklist. Lisa tükkideks lõigatud kana, sega kuni kõik kanatükid on kaetud. Lase 20 minutit marineeruda. Sega teises kausis kokku kanapuljong, tšilli-küüslaugu kaste, suhkur ning ülejäänud 60 ml sojakastet ning 1 spl maisitärklist.
Kuumuta suurel pannil õli, lisa ingver ja küüslauk ning kuumuta segades umbes 1 minut. Lisa puljongisegu, lase 3 minutit keeda. Hoia kaste soojas.
Kuumuta potis 1,5 cm õli. Lisa tükihaaval kana ja prae kõrgel kuumusel kuldseks. Tõsta kanatükid köögipaberile nõrguma. Kui kõik kanad on praetud, lisa need kohe sooja kastme sisse ning lisa roheline sibul. Aja keema ja serveeri kohe keedetud brokkoli ning riisiga.
/Idee: Food&Wine/

Kommentaarid

Kairi ütles …
Oeh, Juta... :) Ma ei tea, kuidas Henriga on, aga Mauri taoks küll iga õhtu laupa vastu maad, kui ta naine sedamoodi keedaks, küpsetaks, fantaseeriks ja katsetaks... :D Ta on selline gurmaan ja no minule ei ole üldse soont antud :)
Super, täiesti :)
Juc ütles …
Oi aitäh Sulle, prl Smilla. Henril on hea meel küll, et naine süüa armastab teha :). Aga minul jälle ei ole iga päev viitsimist, siis ta teeb ise ka hea meelega. Nii et siis on jälle minul tore :). Nii et näed, ega ma ikka iga päev ei küpseta-keeda, pole üldse harv juhus, kui ma koju laekun ja ütlen, et ma ei viitsi täna küll mitte midagi süüa teha! Aga Sina teed jälle muid asju, nt käsitöö, millest mina midagi ei tea :)
Anonüümne ütles …
Imeisuäratavad pildid! Õnneks on mul kõht väga täis. Midagi sarnast ma kunagi tegin, sellest ajast on isegi maisitärklis olemas. Aga kindlasti proovin tuleval nädalal. Kujuta ette, et enne pole võimalust suuremalt kokata! Naljakas ju?
Tervitused Kahupealt
Juc ütles …
See Eesti elu on teil ikka äärmiselt busy. Kuidas Sa üldse enne tööl jõudsid käia, Kahupea :)? Mina usun, et teile maitseb hästi, eksootiliste maitsete armastajad, nagu te olete. Nautige siis pidustusi ja tervitage sõpru!
trlp ütles …
Oot, ma ei saa aru, miks see 60 ml + 1 sl soja eraldi on arvestatud, see läheb kõik ju marinaadi kokku? Või ma loen kuidagi valesti?
trlp ütles …
Aaaa. See 60 ml käib tärklise, mitte soja kohta. Jajah.
Juc ütles …
trlp, just, see käib tärklise kohta. Aga kui Sa nüüd sellele tähelepanu juhtisid, siis see ei ole tõesti üldse väga selgelt kirja pandud. Nii et aitäh ära märkimast, püüan sõnastust pisut kohendada! :)
Eva ja CO ütles …
Nii põnev ja samas lõbus lugu selle retseptiga. Huvitav, kui palju veel selliseid nö rahvusretsepte maailmas olemas on, millest kohalik rahvas tegelikult midagi ei tea? Lõbus lugu!
Ma vaatasin, et mul on peaaegu kõik vajaminevad asjad isegi olemas (v.a tsilli-küüslaugukaste), nii et teen sellel nädalal kindlasti ära. Sinu jagatud retseptide juures on see hea asi, et need on kindlapeale maitsvad! Justkui kvaliteedi märk on alati küljes. Eile õhtul lendasin ühe enda leitud retseptiga nii orki, sest söök tuli täiesti mõttetu, kuigi lugedes tundus huvitav ja ma mõtlesin, et ma ei tee enam tükk aega mitte ühtegi uut sööki, aga näed nüüd. Saabusin siia sinu blogisse ja kohe tekkis jälle isu katsetada :) Aitäh!

Meil paistab päike! Saadan seda sullegi!
Eva-U
Juc ütles …
Eva, ma pean ikka veelkord mainima, et see on eriti alatu, kui suure õhinaga mingi uue põnevana tundunud retsepti ette võtad ja see siis mingiks maitsetuks olluseks osutub! Õnneks ei juhtu seda tihti, muidu läheks tõesti söögi tegemise isu vist ära. Ma usun, et Sa võid selle tšilli-küüslaugukastme ka mõne muu tšillikastme ja lisa-küüslaugu vastu välja vahetada. Sellepärast otsingutele minna küll mõtet pole. Ja usun, et teile meeldib, maitsetest siin puudust ei tule :). Aitäh päikse eest, korraks tuli tõesti välja meilgi :)
Eva ja CO ütles …
Oi, kui hea see kindral Tso kana sai! Ainuke jama oli see, et kanad pritsisid lausa meeletult õli praadimisel, nii et vahepeal olin nagu sõjatandril, hiilisin pannilabidaga nagu mõni luuraja kartes "kuulidega" pihta saada ja panin silmade kaitseks suisa päikseprillid ette. Mul pole head potti, sellepärast praadisin pannil. Kas potis praadides pritsivad kanad vähem? Muus osas aga igatepidi 5+ retsept! Suur aitäh!

Päikest,
Eva-U
Juc ütles …
Oi kui tore, et maitsev oli! Proovi teinekord veidi kuumust maha keerata äkki. Selline pannipõhjaga pott oleks muidugi hea, aga tavaliselt on potid ikkagi õhema põhjaga ja võtavad kinni praadimisel. Muidugi kui just ei pane nii palju õli, et kana õlis nagu fritüüris ujub! Siis sobiks pott hästi. Aitäh hea hinde eest :)
Kristi ütles …
Üks võib-olla rumal küsimus - mis see 60ml+2spl maisitärklist tähendab? Mõõdan 60 ml tärklist ja 2spl tärklist? või käib 60ml mõne vedeliku kohta?
Kristi ütles …
Üks võib-olla rumal küsimus - mis see 60ml+2spl maisitärklist tähendab? Mõõdan 60 ml tärklist ja 2spl tärklist? või käib 60ml mõne vedeliku kohta?
Juc ütles …
Kristi, see pole üldse rumal küsimus. See kogus oligi originaalretseptis veidralt kirja pandud ja minu viga, et ma pole seda ümber arvestanud ja normaalsemalt siia kirjutanud. Nii et mõõda aga 60 ml ja lisa veel 2 spl või pane kohe ca 90 ml, sest 1 spl peaks olema 15 ml. :)
Anonüümne ütles …
Tänan retsepti eest, oli maitsev ja üllatavalt lihtne teha!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco