Grillid särisema ehk Tai moodi grillitud sealiha vardad

Nüüd võib vist küll öelda, et lõpuks on see kauaoodatud suvi kohal. Suvega seoses kerkib vähemalt minul kohe silmade ette mahlakas roheline muru ja sellel tossav suur grillatribuut! Ja mitte ainult minul – Henri unistab juba pikemat aega sellest, kuidas enamus pere toidukordi otse särisevalt grillilt tulevad. Grillimõtteid keerleb minu peas juba igasuguseid ja vaatamata sellele, et selle õige grilli juurde alles paari nädala pärast jõuame, on mõned neist mõtetest juba ka reaalsuseks saanud. Tänagi jagan teiega ühte mõnusat grillretsepti, mis minu jaoks on pärit paari aasta tagusest ajast, kui mõnda aega Tais pesitsesime ja pea iga päev omale midagi tänavate äärtesse üles seatud särisevatelt grillidelt õhtu(või miks mitte ka hommiku)söögiks valisime, nimelt grillitud sealiha vardad ehk moo ping.

Thai grilled pork skewers
 
Aga sellest natukese aja pärast, pärast seda, kui olen paar sõna kirjutanud ka ühest teisest asjast, mis mul seoses ühe ilusa suvega kohe pähe tuleb ja see on piknik. Õnneks koosneb terve meie pere suurtest pikniku austajatest, nii et idee piknikku korraldada võetakse alati vastu rõõmuovatsioonidega. Seekord aga ei olnud idee hoopiski mitte minu oma, vaid paar nädala eest emadepäevahommikul laulsid Henri ja Mann mu üles, kinkisid lilli ja minu lemmikkomme (nendeks on muide kirss šokolaadis) ning Mann andis kaardi ja ühe oma joonistatud pildi, millelt pidin ära aimama, milline on mulle mõeldud emadepäevakink. Pildil pidasime meie kolm ühte mõnusat piknikku ja see mõte meeldis mulle väga. Ilm mängis meile aga vingerpussi, nii et pidimelausa kaks nädalat ootama, peaaegu juba prantslaste emadepäevani , ehk 3. maini, ootama, et seda head plaani ellu viia. Üleeile oligi lõpuks kõik vajalik olemas – soe ja päikseline ilm ning koolist-töölt vaba päev samuti. Sissejuhatuseks käisime kõik koos kord aastas toimuval briti naiste korraldatud car boot sale´l, ehk siis sellisel laadal, kui inimesed oma ebavajalikud asjad maha müüvad. Oi kuidas mulle meeldivad sellised pudi-padi laadad, pealegi on briti naistel hea maitse ja nad on kokku ostnud enamasti väga kvaliteetseid asju, mida on ütlemata tore endale paari euroga soetada. Üks naljakas asi jäi ka silma, nimelt müüs pea iga pere muuhulgas ka raclette´i masinat. Tegelikult on tegu jube laheda asjaga, mille ülemisel korrusel saab küpsetada liha vms ja alumisele käivad iga sööja jaoks väiksed pannid, mille sees saab juustu küpsetada. Aga ma arvan, et asi on selles, et masin võtab jube palju ruumi ja sellepärast pannakse see kuhugi kapi otsa ja ei leia seetõttu kuigi tihti kasutust. No igatahes kui kellelgi on sellist vidinat vaja, siis tundub see briti naiste üritus selle ostmiseks parim koht olevat.
Picnic on the banks of Mosel 4
 
Peale laata läksimegi kauaoodatud piknikule. Kuna minul kui päevakangelasel lubati koht valida, siis avaldasin soovi minna piknikule Moseli jõe kaldale. Mulle lihtsalt kohutavalt meeldib see roheliste kallastega jõgi, kus ujuvad luiged, haned ja pardid ning mille kaldal istudes ja veidi pead keerates näed mööda mäenõlvasid kõrguvaid viinamarjaväljasid. Piknik oli korralikult ette valmistatud, kaasas suured vaibad, padjad, Mannile joonistamist-mängimist, meile juturaamat, mida ette lugeda ja muidugi terve hulk hõrgutisi ning vahuvein mustsõstralisandiga. Seal vaipadel lesides ja möödunud emadepäeva tähistades jõudiski vist mulle päriselt kohale, et aasta kõige kaifim aeg, suvi, on käes! Suur tänu mu kallistele Henrile ja Mannile nii imelise päeva eest!
Ilusat suve ka teile kõigile ja maitsvaid grillielamusi. Loodetavasti jagan neid selle suve jooksul nii mõnelgi korral kas siinsamas või Umami kodulehel ka teiega!

Picnic on the banks of Mosel DSC_0880 Mosel river Picnic on the banks of Mosel 3 Picnic on the banks of Mosel 5 The banks of Mosel

Sealiha varraste jaoks läheb vaja:
500 g sea kaelakarbonaadi
2 spl kalakastet
4 küüslaugu küünt
peotäis värsket koriandrit
1 spl sojakastet
1 spl austrikastet (võib ka välja jätta)
näpuotsaga soodat
2 spl (palmi)suhkrut
1 tl soola
0,5 tl valget pipart
väikseid bambusest grillvardaid
pintseldamiseks kookospiima

Tee nii:
Purusta saumikseriga või uhmris küüslauk, valge pipar ja koriander. Sega juurde kalakaste, sojakaste, austrikaste, sool ja suhkur. Lõika sealiha paksudeks viiludeks ja viilud omakorda umbes 3 cm laiusteks pikkadeks ribadeks. Sega liha ribad marinaadiga, kata kaane või toidukilega ja jäta paariks tunniks külmkappi marineeruma. Veel parem, kui jätad liha külma terveks ööks.
Umbes poos tundi enne grillimist pane bambusvardad vette likku, et nad grillimise ajal põlema ei läheks. Kui vardad on piisavalt ligunenud, aja iga varras pikku pidi ühe lihariba sisse. Grilli vardaid nii, et liha mõlemalt poolt kuldseks küpseks. Pintselda grillimise ajal liha mitu korda mõlemalt poolt kookospiimaga.
Serveeri soojalt mõne meelepärase kastmega – näiteks magusa tšillikastmega või teravamate maitsete austajatele soovitan hoopis sriracha kastet. Moo pingi juurde käib ka spetsiaalne kaste Nam Jim Moo Ping, aga sellest juba teine kord.

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
Oi, kui m6nus piknik teil oli! Nagu filmis! Mann on nii r66mus seal fotol. Taiesti suvine plika :)
Car boot sale'd on minu lemmikud ka. Lahe on seal kaia ja asjades sobrada ja vaadata, kas leidub midagi, mida vaja oleks. Need raclette´i masinad on t6esti lahedad, aga kuna neid on tyytu puhastada ja nagu sa ytlesid, v6tavad need parajalt ruumi, siis ilmselt muutuvad need t6esti peale esimest vaimustust tolmukogujaks nurgas.
Retsept tundub ka niiiii isuaratav ja m6nus. Mul on sellel nadalal plaanis teha ribisid Henri moodi (kirjutasin alguses Henri ribisid, aga see ei k6lanud hasti, nii et s6nastasin ymber ;) ja kui ilm veel kaunis pysib, siis v6tan jarmisel nadalal kindlasti need Tai moodi sealiha vardad ka plaani.

Palju paikselisi tervitusi,
Eva-U
Anonüümne ütles …
Tõesti ilusad suvised pildid! Ja seda kohta ma mäletan küll...
Ometi kord üks selline mõnus retsept, kust on ainult liha puudu, aga selle saab kätte väikse vaevaga. Kindlasti katsetan.
Suvised tervitused Kahupealt
Juc ütles …
Eva, aitäh, Mann oli tõesti eufoorias, et sai piknikule ja suvi on ja võib paljajalu ringi joosta ja luikesid sööta :). Ainult nägu põles nendest kohtadest ikkagi ära, mis jalgrattaõnnetuses viga said! Õnneks on meil 50 faktoriga kreemi, nii et loodetavasti saab varsti korda. Car boot salede pärast olen ma Sind juba ammu kadestanud, lõpuks ometi oli meil ka siin üks :). Ära Henri enda ribisid tõesti ära küpseta :), aga need tema moodi küpsetatud ribid proovi küll ära, need on väga head! Loodan siis, et ilm veel püsiks. Peagi tulevad ühed maitsvad kanatiivad jälle, sarnased neile hommikustele kanatiibadele, mida Tais koos hommikul sõime.
Kahupea, mina just mõtlesin, et kui krabi välja arvata, siis on igavesti lihtsa toorainega retsepte mul viimasel ajal olnud. Puha rabarbri möll! Sa oled tõeliselt hästi varustatud kodukokk meil, et Sul enamus eksootiliste roogade tegemiseks vajalikku kodus olemas on. Annad aga Tai retsepti ette ja Sinul ainult liha puudu! Jube lahe! Loodan siis, et maitseb. Teie uuel grillil tuleb kindlasti veel 100 korda paremini välja, kui meie ahjugrilli all! Tervitused teile kõigile!
Inx ütles …
Nii ilusad pildid ja lausa tajutavalt mõnus piknik. Sellised nn laadakesed on arvatavasti tõesti väga põnevad. Las ma nüüd natuke kadestan, eks :)
Muide, ma ei tea, kas on see minu probleem, aga ma ei näe enam blogis seda rabarberikooki, millest sa viimati kirjutasid :(
Juc ütles …
Aitäh, Inx. Mina jälle kadestan oma õde, kellel sellised car boot saled Londonis pea iga nädal kuskil toimumas on :).
Aga selle rabarberikoogi (http://jucjaco.blogspot.com/2011/05/koige-parem-rabarberikook-labi-aegade.html), panin tegelikult üles eelmisel kevadel. sel aastal kirjutasin ühe lause sinna juurde, aga see ilmus uue postitusena kõige ette. Ajasin ta tagasi eelmisesse kevadesse :), nüüd leiab ta üles retseptiloendi abil.
Inx ütles …
Ahaaa, vat kuhu koer on maetud :) Nüüd tean otsida :) Jäi ennem mainimata, et igavesti ägedad papud teil tütrega :)
Juc ütles …
AItäh, Inx, kingakomplimendi eest. Mulle lihtsalt tundus, et need sobiksid ühe suvise pikniku piltidele, nagu varbavaheplätud rannafotodele :). Mann ostsin need kingad endale eelmisel kevadel Kosi saarelt Kreekas, aga selleks kevadeks, kui kingad lõpuks parajad olid, arvas alguses, et kingad on liiga ekstravagantsed (ise ta muidugi seda sõna ei kasutanud) ja keeldus mõnda aega kandmast. Aga kui ta minu veenmise peale need siiski ühel päeval kooli jalga pani, siis sai vaevalt uksest sisse astutud, kui üks Hispaania päritolu ema üle kooli huilgama hakkas ja komplimente pildus :). Mul oli nii hea meel ja nüüd Mann kannab neid suurima heameelega jälle! Minu omad jällegi jõudsid minuni minu kalli õe, tema tütre ja algselt veel õemehe õe kaudu :). Nii et pean neid kõiki tänama!
Anonüümne ütles …
Tere,

Lisaks mõnusatele retseptidele ja veel mõnusamale lugemisele siin blogis, tekib iga kord Teie tehtud elu-olu pilte vaadates tahtmine kotti pakkima ja kolima hakata.

Tervitades,
Monika
Juc ütles …
Oi aitäh, Monika, see oli küll nüüd ilusti öeldud. Mul on nii hea meel, et rännukihku suunad lugejatesse süstida vahel! :)
Tervitan vastu!
Eva ja CO ütles …
Need sealiha vardad olid lihtsalt võrratud! Ma ei liialdaks, kui kirjutaks siia kõik ülivõrded ritta. Juba marinaad lõhnas nii hästi, et käisin mööda maja kausiga ringi ja lasin kõigil nuusutada :) Hoidsin liha marinaadis kogu öö ja see jäi peale grillimist mõnus ja mahlakas. Võib olla oli oma osa ka pideval kookospiimaga pintseldamisel. Üks, mis kindel on see, et sellest lihast saab selle suve hittroog.

Tuhat tervitust!
Eva-U
Juc ütles …
Oi kui tore, Eva! Mul nii hea meel, siis võin seda rahuliku südamega siin eestlastele pakkuda :), siin ju kõik nii armastavad sealiha ja sealiha on siin ka eriti hea muidugi :)!
Tervitame vastuuu!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco