Umami, maailm täis maitseid (suured uudised 1/3)

Kallid sõbrad! Mul on kohutavalt hea meel, et saan teiega lähiajal jagada lausa KOLME SUURT UUDIST, mille kõige pärast ma ise juba ütlemata põnevil olen. Aga alustame algusest.



Print



Nimelt avasime täna eksootilise toidukauba e-poe UMAMI.
Mõtet midagi sellist Eestisse teha olime mõlgutanud juba ammustest aegadest ja seda teadagi miks - iga kord, kui olin oma kallis kodulinnas Tartus veetnud terve päeva mõne retsepti koostisosi poodidest taga ajades ja ikkagi veel pooled puudu olid, igatsesin millegi sellise järele. Samuti siis, kui maailma eri paikadest mõnd põnevat retsepti teiega jagades tekkis kommentaarides arutelu selle üle, kust saada vajaminevaid koostiosi või millega neid asendada. Niisiin, nagu ütleb üks tore kõnekäänd - kus viga näed laita, seal tule ja aita.

Püüdsime Umami "letid" sisustada kastmete, vürtside, ürtide ja pastadega, mille järele Eestis kokates ise kõige enam puudust oleme tundnud. Lisasime ka tooted, mida läheb vaja meie endi üle maailma kokku kogutud lemmikute retseptide elluviimiseks. Kavatseme Umami sortimenti pidevalt täiendada ning seetõttu oleme väga tänulikud, kui jagate meiega, mida sooviksite tulevikus Umami virtuaalsetelt lettidelt osta. Püüame anda endast parima, et aidata!

Umamis on olemas suur osa eksootiliste roogade valmistamiseks vajaminevaid põhikomponente nagu sojakastmed, kalakaste, seesamiõli, vürtsköömned, kaneel, koriandriseemned, kardemon, kurkum, tšillihelbed, austrikaste, karripastad, jasmiini- ja basmatiriis, muna- ja riisinuudlid, kookospiim jne

Meilt leiad ka põnevaid koostisosi, mida Eesti poodidest enamasti ilmvõimatu leida on, nagu mustad seesamiseemned, dashi pulber, harissapasta, sumahh, kalganijuur e galangal, sidrunhein, lambalääts, aed-mustköömen (enamasti tuntud nigella seemnetena), Hiina viievürtsi segu, tahiini, kecap manis, tšillipasta õlis ehk nam prik pao (nt kuulsa Tai supi tom yumi tarvis), riisipaber (nt kevadrullide meisterdamiseks), mirin, palmiõli (mida läheb tarvis paljudes Aafrika roogades), palmisuhkur (mida Kagu-Aasias tavalise suhkru karamellisema aseainena kasutatakse), tamarind, roosivesi, seepia tint (nt musta risotto valmistamiseks) jne.

Umami aitab Sind ka siis, kui Sul on kiire või kui sooviksid teha mõne uue eksootilise roaga esialgu lihtsamalt teretutvust – telli mõni meie valmispastadest või –maitseainesegudest. Proovi oma koduköögis ära, mismoodi maitsevad India road rogan josh või vindaloo karri, Indoneesiast pärit nasi goreng, pad thai nuudliroog Taist, Vietnami pho supp, Hiina köögist tuntud kung pao, Malaisia satay või Singapuri laksa. Siit leiad kõik need ja veel palju teisi vajaminevaid maitseainesegusid.



DSC_0251 DSC_0190


Et need, kes siia uut huvitavat retsepti tulid otsima, pettuma ei peaks, siis lisan ka ühe uue vürtsipoe avamise tähistamiseks minu meelest hästi sobiva kolmikretsepti - vaata siia, kuidas valmistada kreveti madrast, küüslaugu naane ja kurgi raitat.

Loodame, et leiate enda jaoks Umamist nii vajalikku kui põnevat ning soovime maitsvaid elamusi!


P1050555

Kommentaarid

Rael. ütles …
Vastu ööd selline tore uudis.
Tulevad vist maitsvad unenäod ka. Ma loodan.
Hoian pöialt ja näppu nupul, et põnevaid oste teha. Tartus elades tean toda, mööda poode tatsamise tunnet ja päeva õpuks pole ikka saanud kõike, mis tarvis.

Põnev. Põnev.
Piret ütles …
Vau! Väga äge, see on nüüd küll super uudis. Palju edu ja vilgast kauplemist:)
Eva ja CO ütles …
Hurraaaa! Palju õnne, edu ja pikka iga Umamile! Müts maha ja pöial püsti teie ees!

Eva-U
Juc ütles …
Piret ja Eva, suur aitäh kaasa elamast ja heade soovide eest.
Anonüümne ütles …
Erinevad kuivatatud tšillid oleksid ka vahvad. Piri-pirit on meil saada, aga Habaneroga läheb keeruliseks :) Super idee!

Monika
Juc ütles …
Monika, aitäh idee eest. Panen kõrva taha ja püüam lahenduse leida.
Anonüümne ütles …
sooviks seal näha ka vanilliekstrakti
Juc ütles …
Selge, aitäh vihje eest, Anonüümne.
Gaili ütles …
Oh, kui lahe :) Asi ei puuduta üldse ainult Tartut, ka tallinlasena käisin pidevalt Soomes toidupoodides või viimasel ajal tellin DHLiga Saksamaalt...

Tahiiniga on meie kaubanduses tegelikult täiesti viisakad lood, lihtsalt enimlevinud sort ei ole just parima kvaliteediga.

Palmisuhkrut tahaks saada jahvatatult (mugavama kasutamise huvides). Ja riisipaberit väiksemas formaadis (seda suurt, ca 22cm läbimõõduga on vähemalt Tallinnas mitmetes kohtades saada, aga väiksemat toon ikka reisidelt kaasa...).

Ja nam prik pao üle on kohe eriti hea meel :) Seda tuli ka muidu siiani tellida pidevalt.

Suurt valikut häid riise tahaks (jasmiini, sticky jne).

Edu Umamile!
Gaili ütles …
Üks asi meenus veel, millega Eestis väga olematud lood on - kooritud ja ilma soolata pistaatsia. Piprapoes vahest on, aga hind on kõrge ja müüakse 800 grammi kaupa :(
Juc ütles …
Gaili, aitäh pistaatsiaprobleemi meelde tuletamast. Püüan selles suunas mõelda! :)
Juc ütles …
Jeerum, praegu just avastasin, et kirjutasin Sulle, Gaili, pika vastuse ennist, aga see polegi siia kohale jõudnud! Aitäh, kallis blogger. :) Igatahes tänasin Sind heade soovituste eest. Väiksema riisipaberi osas püüan tegutseda (16 cm diam) ja riiside osas ka. Praegu on meil jasmiini, pruun ja basmati olemas.
Tuuli ütles …
Heade-ideede-Juc, küll on lahe, et oled Eesti inimeste maitsemeelte rikastamise oma pühaks kohustuseks võtnud. Meie, siin Tallinnas, ja eriti vähemalt mõni kord aastas reisil käies, oleme suhteliselt heas olukorras. Aga tegelikult on asi nutune, isegi suitsutatud paprika või siis 5 vürtsi segu (5 spice powder), rääkimata tamarindist, zatarist või kasvõi tähtaniisist on paraku ikka suurema osa eestlaste jaoks ikka täiesti kättesaamatu. Küll on armas, et keegi meie maitseelamusi ikka värvikamaks muuta aitab!
Juc ütles …
No Tuuli, nüüd panid mulle küll väärika nime :). Tallinnas on tõesti viimasel ajal asi üksjagu paremaks läinud, aga ühe poe peale vist siiski lootma ei saa jääda, kui midagi eksootilisemat plaanis. 5 vürtsi segu on Umamis täitsa olemas, samuti tähtaniis ja tamarind. Zatar hetkel (veel) mitte. Vürtsikat talve teile sinna ja loodetavasti peatse kohtumiseni!
Anu ütles …
Suurepärane uudis! Ma annan üsna pea tellimuse sisse! Kui sul sortimendi täiendamiseks läheb, siis nt karrilehti (curry leaves) pole ma ka Eestist suutnud leida.

Monikale, habanero tsilli kastet on päris paljudes poodides saada. Minu jaoks ajab asja ära küll :)
Juc ütles …
Anu, väga vahva, ootame Sind Umamis. Karrilehed saab sortimenti kindlasti, aitäh tellimuse eest :)
Monika ütles …
Tellisin, käisin kaubal järel ja olen väga rahul. Suhtumine on väga soe ja kodune :) Kindlasti hakkan Umami püsikliendiks.
Juc ütles …
Monsa, no nii suur rõõm on Sinu tagasisidet lugeda. Ja muidugi selle üle samuti, et meie juurde teine kordki tagasi soovid tulla! Aitäh!
Juc ütles …
Rael, suured tänud ka Sulle! Loodan, et saame Umami abil Su mööda poode tatsamist oluliselt vähendada. Blogger oli Sinu toreda kommentaari millegipärast alguses spämmina tõlgendanud, aga ma tõin ta sealt tagasi! :)
Gaili ütles …
Ma hakkasin ka just tellimust vormistama :)

Kas Sa ei tahaks sinna ühte lisakategooriat teha - Uued või Viimatilisatud? :) Nii hea oleks kui oleks võimalik kohe kiirelt ülevaade saada, milliseid uusi asju lisandunud on või siis kui midagi hiljuti otsas oli, kas see on nüüd uuesti olemas. Minusugune ei osta alati ainult seda, mida vaja oleks vaid otsib ka uusi ja seniproovimata asju :)
Juc ütles …
Gaili, see on meil täiesti olemas tegelikult :), hetkel aga pole ühtegi asja, mis oleks lisandunud peale poe avamist. Aga 1. jaanuarist juba on ja väga põnevaid! Ja luban, et kõik need saavad olema ka viimati lisatud kaupade kategooria all :). Ja aitäh muidugi tellimast!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga