Rogan joshi ahjukana

Ma mäletan, et kui ma väike olin, siis oli ahjukana tihtipeale meie pere õhtusöögilaual. Ja ma mäletan, et mulle oli selline asjade käik igati meelepärane. Ühes heas kanas on kõigile midagi - kellele ilusat valget fileed, kellele krõbedat nahka, kellele konte närimiseks :). Kas pole? Meie peres on kana osas igatahes tööjaotus paigas. Samas on ahjukanaga samuti nagu valge kalaga, et põnevad retseptid, kuidas head asja veel paremaks teha, on alati teretulnud. Ühe sellise, rogan joshi ahjukana retsepti, leidsingi ajakirjast Delicious. Sama ajakirja teisest numbrist sobitasin juurde jogurtikastmes kikerhernesalati (mille imelihtsat retsepti ma ka mõne aja pärast teiega jagan). Veidi basmatiriisi kõrvale ja pühapäevane perekondlik lõunalaud saigi kaetud!

rogan joshi kana_

Seda, miks ajakirja Delicious. tegijad käesoleva retepti just rogan joshi järgi nimetasid, ma tegelikult päriselt aru ei saa. Rogan Josh on Pärsiast pärinev Kašmiiri köögi kõige tuntumaid roogasid, mida valmistatakse lambalihast. Olulised on suur kuumus, palju õli, maitsestamata jogurt ja ohtralt vürtse, punane värvus tuleb mahedamaitselisest tšillist. Nii et algupärase Rogan joshiga on sel ahjukanal ühist niipalju, et erinevaid aromaatseid vürtse on selles tõesti terve rida! On ta siis rogan või mitte, üks maitsev ja põnev ahjukana on see kindlasti!

Vaja läheb:
* 5 spl toiduõli
* 2 viilutatud sibulat
* 2 tükeldatud sellerivart
* 4 hakitud küüslauguküünt
* 2,5 cm kooritud ja riivitud ingverit
* 0,5 tl kurkumat
* 1 tl purustatud vürtsköömneid
* 1 tl purustatud koriandriseemneid
* 800 ml purustatud tomateid
* 300 ml kanapuljongit
* ca 1,8 kg kana
* serveerimiseks basmatiriisi

rogan joshi ahjukana
Tee nii:
Kuumuta ahi 160 kraadini (ringõhu puhul 140 kraadini). Kuumuta pannil või ahjupoti põhjas oliiviõli, lisa sibul ja seller ning prae kuumal pliidil umbes 5 minutit pidevalt segades, kuni need kergelt kuldseks hakkavad muutuma. Lisa küüslauk ja ingver. Prae veel mõned minutid. Nüüd lisa vürtsid, sega läbi, prae ca 1 minut ning lisa juurde purustatud tomatid ja kanapuljong. Maitsesta korralikult soolaga.
Kui kasutasid ahjupotti, lisa nüüd ka kana. Kui kasutasid panni, siis vala saadud kaste ahjupotti ja lisa kana. Kata ahjupott kaanega ja küpseta 1,5 tundi.
Eemalda potilt kaas ja pintselda kananahka oliiviõliga. Küpseta veel umbes tund aega, kuni kananahk on kuldne. Aegajalt pintselda kana kastmega üle.
Tõsta kana ahjupotist välja serveerimisvaagnale. Kata fooliumiga ja jäta mõneks ajaks kana fooliumi alla ootama. Vala kaste pannile ja keeda umbes 15 minutit, kuni see paksemaks keeb.
Serveeri kana saadud kastme ja basmatiriisiga!

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
Järjekordne isuäratav roog! Mul on hetkel nii külm, et see pikk ahjus küpsetamine tundub väga ahvatleva ettevõtmisena. Sellepärast ilmselt ongi küpsetamise temperatuur suhteliselt madal? Ma küpsetaks enda tarkusest kana muidu ikka veidi kõrgemal temperatuuril. Lülitan selle ahjukana meie järgmise nädala menüüsse! Aitäh! Üks päev kohe muretu!

Kallistaaan!
Eva-U
Juc ütles …
See on tõesti selline talvine roog - palju vürtse ja pikalt ahjuga toa soojendamist :). Aga selle jutuga seoses meenus mulle midagi põnevat, proovi teine kord seda ka - Kelleri kana (nt siin: http://www.linnuliha.ee/imelihtne-ahjukana-thomas-kelleri-moodi/2011/11/03/). Kohutavalt suurel kuumusel ja ainult soola-pipraga maitsestatult. Risti vastupidine lähenemine sellele siinsele! Ja siis anna mulle ka teada, kumba eelistad :)
Eva ja CO ütles …
Aitäh, Juc! See kuum kana tundub ka maru huvitav. Just, et midagi peale soola ja pipra ei kasutata. Ma teen nii, et kõigepealt proovin seda sinu retsepti (sest mulle meeldivad hullult need vürtsid, mida sa seal kasutad) ja siis mõne aja pärast seda teist ja siis annan teada, kumb rohkem meeldis :)

Tervitused ikka ka!
Eva-U
Eva ja CO ütles …
Katsetasime eile selle kana ära. Maru hea sai! Ainuke asi, et ma ei jõudnud ikkagi oodata, millal see 160 kraadi juures ükskord valmis saab, sest kana ei võtnud 1,5 tunniga mitte mingisugust jumet peale ja isegi ei olnud aru saada, et see küpseks. Kell oli juba üsna palju, nii et otsustasin kuumuse 200 kraadi peale keerata ja siis sai kana natuke rohkem, kui tunniga mõnusalt valmis. Oli maru hea ja mahlakas. Kastet tuli aga nii palju, et ma teen sellest nüüd täna veel teise roa :) Väga maitsev oli see kaste küll ja kui ma alguses pabistasin, et kana jääb magedaks, sest seda ei tulnud ju soolaga määrida enne ahju panekut ja kogu maitse tuli lihtsalt kastmega pintseldamisest, siis tegelikult polnud üldse soola vähe. Väga hea oli! Aitäh!

Kallistades,
Eva-U

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga