Lõhe-nori rull, wakame salat ja uue aasta uued tuuled

Ilusat 2013. aastat teile kõigile!

Ma ei ole maa alla vajunud ega ka kuhugi kadunud. Nagu ikka, on minu pika ja pideva vaikimise põhjuseks olnud eriti kiired ajad. Kiired ajad tähendavad aga seda, et midagi suuremat on teoksil ja nii on lood ka sel korral. Meie nimelt kasutasime jõuluaega kasulikult ära ja kolisime oma väikse pere tagasi kodumaale, Eestisse. Seega jäävad Luksemburg ja Prantsusmaa lähiajal minu postitustest pisut kõrvale. Põnevad maitsed, retseptid ja elamused ei jää aga kuhugi, nii et neid otsima tasub siia ikka tulla. Olete kõik endiselt rohkem kui teretulnud!

Ja et mu jutt pelga lubadusena ei tunduks, siis jagan oma jutu illustreerimiseks täna kohe kahte retsepti. Mõlemad on imelihtsad valmistada, viivad keele alla ja toovad teie toidulauale tõelist Jaapani hõngu. Niisiis, lõhe-nori rullid ja selle kõrvale wakame salat (Ume ploomiga) seesamiseemnetega!

loherull ja wakame salat


Lõhe-nori rullide jaoks läheb vaja:
*ca 400-500 g lõhefileed
*4 spl sojakastet

Tee nii:
Eemalda ettevaatlikult lõhe nahk. Lõika filee ca 4cm laiusteks piklikeks viiludeks. Pintselda lõhetükid igast küljest sojakastmega. Aseta lõhe wasabilehe äärde ja rulli nagu sushit, norileht tihedalt kalatüki ümber. Kui kogu kalatükk on noriga ümbritsetud, siis lõika kääridega ülejäänud norileht ära. Kinnita noriäär lõherulli külge õhukese wasabipasta triibuga. Keera rull toidukilesse ja pane ca 5 minutiks külmkappi. Tee nii kõigi lõhetükkidega.
Kuumuta pannil ca 0,5 cm paksune kiht toiduõli. Prae lõherulle igast küljest mõned minutid ja tõsta need siis ettevaatlikult köögipaberile nõrguma. Lõika hästi terava noaga ca 1,5-2 cm paksused viilud ja serveeri wakame salatiga.

wakame salat


Wakame salati jaoks läheb vaja:
*ca 20 g kuivatatud wakamet
*2 spl sojakastet
*1/4tl seesamiõli
*suts tšillit
*1 tl suhkrut

Tee nii:
vala vetikatele keev vesi ja leota neid ca 5 minutit (kui Su wakame pakendil on valmistamise juhend veidi erinev, siis järgi seda). Kurna vetikad, suru üleliigne vesi välja ja kuivata kergelt köögipaberiga. Haki vetikad peenemaks. Sega kokku sojakaste, riisiäädikas, seesamiõli, tšilli ja suhkur. Vala kaste vetikatele ja sega läbi. Sega juurde seesamiseemned ja serveeri lõhe-nori rullide kõrvale!

Kommentaarid

Kairi ütles …
Üliuhke Jaapani laud! :) Me tegime nv tavalisi sushisid (noh, neid eestipäraseid nori-riisi-lõhe rulle, millest jääb ilmselt PÄRIS-sushi kaugele maha :D)
Aga tore uudis kolimise kohta, Kaido juba kommis, et nägi Sind... :P:P:P
Kas lähete tagasi Lux-i peale paari a v on päris finito?
Juc ütles …
Aitäh, Kairi! Kindlasti olid teie endi tehtud sushid igati sushi nime väärivad. Peaasi, et maitsesid hästi, onju? Kolimise uudis on vahva jah, kõik on siin tore, välja arvatud talvine ilm, mis meile kellelegi endiselt ei meeldi :). Kaidoga saime tõesti väga juhuslikult kokku ja lõunatasime koos. Eesti on ikka uskumatult väike :). Luxi osas kehtib vist ütlus "never say never", aga hetkel plaane täpsemaid pole. Pigem arvame, et kui jälle kuhugi mujale kunagi minna, siis mõnda uude kohta, oleks ju huvitavam. Nii meil endil, kui blogilugejatel ka :)
Anonüümne ütles …
Mõnusat Eesti-elu teile! Ja loomulikult õnne maitsta ka sel aastal põnevaid toite, katsetada uute retseptidega ja palju põhjusi uute blogipostituste kirjutamiseks! H Saaremaalt
Juc ütles …
Aitäh Sulle, H, kõigi nende heade soovide eest!
Tuuli ütles …
Tere tulemast tagasi, Juc! Toredad uudised. Tundsimegi Sinust puudust :)
Nüüd on võimalik loodetavasti Sind sagedamini kampa haarata.
Ja taaskord ei saa mainimata jätta, et need lõhe-nori rullid on üliahvatlevad, wakame salatit võiksin aga vabalt kartuli asemel süüa. Väga kaunis!
Juc ütles …
Suur aitäh Sulle, Tuuli! Ma loodan ka, et ei pea teie põnevaid üritusi nüüd enam nii tihti eemalt vesistades jälgima :). Aitäh ka lõherulle ja wakame salatit kiitmast, Jaapani köök on endiselt lihtsalt võrratu!
Eva ja CO ütles …
Head uut aastat, Jutakeneeeee ja kogu su pereeee! Olen seda juba vist küll sada korda öelnud, aga no mis siis, onju?
Selle tänase retseptiga on väga veider lugu. Ma olin juba mitu nädalat kavatsenud umbes sama asja teha ja nüüd sellel nädalal sai see lõpuks menüüsse ja ära proovitud ka. Ja mida ma näen - sul täpselt samad mõtted peas liikunud! Kohe näha, et õed :) Minu variant oli selles mõttes teistmoodi, et kasutasin lõhesteike, millele keerasin norilehe riba ümber. Ma pean ütlema, et see praetud nori on nii maitsev, et ma proovin järgmine kord seda sinu varianti, sest sa pole noriga koonerdanud :) Sinu retseptist võtsin aga wakame salati ja no selle kohta peab küll ütlema, et see oli armastus esimesest silmapilgust. Oh jeerum, jeerum, kui hea see oli! Õnneks on mul vetikaid veel (need paisuvad ju vees meeletult!). Ma arvan, et juba homme teen uue portsu. Lihtsalt nii võrratult hea on see salat! Tuhat tänu retsepti jagamast!

Õnne ja edu kodumaaga kohanemisel :)
Eva-U
Juc ütles …
Head uut aastat, Evakeneeee! Just ütlesin sama Sulle Sinu blogis :) ja olen seda juba 100 korda ka kõiki muid kanaleid pidi öelnud, aga häid soove võib ikka rohkem olla :). See on tõesti huvitav, kuidas me mitu aega juba praktiliselt sama retsepti plaanisime. Toidublogijad nimetavad siin seda kollektiivseks alateadvuseks! Kehtib ka üle riigipiiride, nagu näha! Nii tore, et wakame salat nii maitses, aga tead ma pean ütlema, et mulle maitses ka täpselt samuti meeletult. Just täpselt - armastus esimesest silmapilgust ja nii lihtne teha! Tuhat tervituuust! Juc
Kristel ütles …
Oi mis vahva uudis, kui lugesin kolimisest siis ei osanud arvata et siiapoole liigute aga teretulemast tagasi kodumaale! Kas resideerute Tartus või tulite oma Tln korterisse tagasi? Sushi on ka minu lemmik, kuid siiani olen jäänud truuks profesionaalide valmistatud rullidele, siiski vist tuleks endal ka see ükskord ette võtta, sest lugedes su valmistamisõpetust siis keerulist ei ole siin midagi.
Juc ütles …
Aitäh Sulle, Kristel! Me ikka kohe päris koju tagasi, st siis Tartusse :). Meil Umami.ee ka siia sisse seatud selle mõttega, et endale meeldib siin rohkem.
Seda nori-lõhe rulli on imelihtne teha (ja sushi pole ka midagi ületamatut), kuigi sushiks ma seda ei nimetaks. Lihtsalt norivetikas praetud lõherull! :) Aga usun, et kui Sulle sushi hästi maitseb, siis lähevad need lõherullid ja wakame salat Su maitsemeelele samuti hästi peale.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco