Suvi ja Jamie lõhesalat
Kuigi siin blogis viimasel ajal haigutavast vaikusest võiks
muud järeldada, ei ole ma mitte suveunele jäänud. Toimunud ja toimumas on nii
mõndagi, meie oleme vaatamata Emilyle ja temaga koos igati aktiivsed ja kõigest
sellest tahangi teile täna kirjutada.
Manni korjatud ja kingitud suvelilled Peedul |
Pimeõhtusöök Meat Marketis
Suve hakul toimus Tartu südalinnas asuvas Meat Marketis
pimeõhtusöök, millest meil oli suur rõõm osa võtta. Minu jaoks oli see esimene
sellelaadne kogemus ja seda põnevam see oli. Läksime õhtusöögile koos sõpradega
ja ma pean tunnistama, et nii oligi eriti lahe. Nalja sai palju ja ega see
pimeõhtusöök polegi mingi romantiline käehoidmise üritus. Kahjuks juhtus nii,
et ma unustasin fotoka akut kontrollida (sellise fopaa saan vast andeks, mul
siiski paarikuune imik, kellega pidevalt toimetamist on :)) ja seega ei saa ma kogu seda
ilu teiega täies hiilguses jagada, mis meid pimeõhtusöögi 7 käigu jooksul tabas, aga püüan pisut aimu
anda sõnade abil.
Veel enne, kui silmadele sai pandud suured mustad katted,
tervitas peakokk meid tuuna cevichega, mida kroonis üks imehea grillitud
hiidkrevett. Mulle meeldis, et ceviches oli tunda mu lemmikut, värsket
koriandrit ja kõrvale pakutud cava sobis samuti suurepäraselt lisades põnevust
eesootava suhtes.
Tõsine asi, see pimeõhtusöök :) |
Nüüd läksid silmad kinni ja välja valati Tšiilist pärit
valge Carmen. Seda, millise veiniga täpselt tegu oli, saime teada muidugi kõige
lõpus. Aga see valge vein tegi minu ajuga õhtusöögi esimese vimka. Nimelt,
lausa imelik tunnistada, olin ma peale esimest lonksu täiesti veendunud, et
tegu on punase veiniga. Nii täidlane tundus see märjuke. Pinginaabrist sõbranna
veenis mu siiski ümber ja peagi jäin uskuma, et tegu on siiski valge veiniga. Esimest
käiku oodates ja pimesilmi klaase kokku püüda lüües sai naljatatud, et ma
loodan, et maksa ei serveerita. Mina teadupärast maksa ei söö ja mõte sellest,
kuidas ma enda teadmata hambad maksa sisse löön tundus ehmatav. Peagi saabus
lauda esimene eelroog ja mina kiire tüdrukuna haarasin liualt esimese portsu ja
hammustasin. Suur oli mu üllatus, kui ma oma vana sõbra maksa ära tundsin ja
hetkeks tardusin. Arvestades, et ma kohe üldse maksa ei armasta, oli tegu
maheda suutäiega, mille esimese hooga võetud ampsu ma siiski ära sõin.
Ülejäänuga kostitasin üle laua istunud Henrit, kes on suur maksa sõber ja kes
kiitis väga koka kätetööd. Hiljem saime teada, et tegu oli jänese maksaga,
mille kõrvale pakuti värsket salatit ja vaarika majoneesi.
Teine eelroog tõi kaasa laua suurima vaidluse. Klaasist
kaanega anumates jõudis lauale eelroog, mis maitses õhkõrna suitsu järgi ja
oleks nagu olnud mõni eriti mahe kala. Ainus, kes meiega kuidagi ühte meelt ei
olnud, oli lauas istunud igipõline kalamees. Pole vist raske arvata, kellel
õigus oli. Imeliselt maitsev kerge eelroog oli tegelikult õrnsuitsu lammas
kurgi ja mündiga. Mina muide tavaliselt ei söö ka lammast, aga selle roa sõin
tilgatumaks. Kõrvale pakuti kergelt magusat riesling kabinet veini.
Lambale järgnes supp ja juba kaugelt oli tunda, et sellesse
on lisatud aromaatset trühvlit. Püreesupi maitses tundsime kõik ära puraviku,
aga see, mis väiksed ümmargused pallikesed supi sees nii hästi maitsesid, jäi
meile saladuseks kuni õhtusöögi lõpuni. Need olid vutisüdamed! Ja nii üllatav,
kui see ka pole, moodustas paksu metsase supi kõrvale pakutud kange valge
portvein supiga ilusa terviku.
Tummise supi järel oli aeg paletipuhastuseks ja selleks
sobis suurepäraselt pokaalis põldmarja mündi jäine kokteil, mille
rummisisaldusest sain aimu pärast seda, kui olin maitsva joogi hooga ära joonud
ja tundsin, kuidas elu aina lõbusamaks läheb :).
Seejärel toodi lauda pearoog – tõeliselt pehme ja hõrk liha,
selle kõrval crudo singi sisse keeratud värske spargel ja õrnalt magusapoolne
maguskartulipüree. Mahe kaste olevat lausa 12 tundi podisenud. Mina olin
täiesti kindel, et liha kuulub vasikale, aga seda, et selline hõrk pala on sous
vide küpsetatud metssiga, poleks ma unes ka uskunud. Ulukile omaselt pakuti
joogiks siia kõrvale punast Hispaania riojat.
Ja oligi käes desserdiaeg – hõrk valge šokolaadi kook, minu
suure lemmiku passioniviljaga, esimeseks üllatuseks lusikal plaksuv suhkur ja
kõrvale Prantsuse muskaat dessertvein. Kõik kokku imeline lõpp ilusale
õhtusöögile. Suured tänud nii kokkadele kui sommeljeele maitseelamuste eest!
Pimeõhtusöögi palad ja märjukesed @ Meat Market |
Suvised maitsed Taskus
Paari nädala eest osalesime Umamiga sellisel üritusel nagu
suvised maitsed Taskus – restoranid Volga7, Meat Market, Truffe ja Mr Jakob
pakkusid uskumatuid grillielamusi, kuumalt grillilt saabusid konnakoivad,
hiidkrevetid, hobuse filee, lamba harknääre jt, Umami pakkus omaltpoolt
kookose- ja tšilliõliga soba- ja somen nuudleid, zaatariga hummust, parmesanist
polentat, basiiliku-pistaatsia pestot ja mango lassit. Igati tore oli üheks päevaks
internetist välja kolida ja toredate inimestega silmast silma kohtuda.
Suvised maitsed Taskus (Foto: Lauri Laan) |
Pärnu ja Grillfest
Veel nädalake edasi ja sain Liivimaa Lihaveiselt kutse
osaleda Grillfesti Superchefi ürituse žüriis. Jälle midagi uut ja põnevat.
Pärnus polnud ka ammu käinud. Lisaks unistas Mann juba pikemat aega ühest korralikust
veepargist. Ja Emily hakkas kohe kolme kuuseks saama ja polnud kordagi hotellis
ööbinud :).
See on muidugi nali! Igatahes pakkisime kompsud kokku ja broneerisime endale
peretoa Rannahotelli (mille saamine ja pealegi veel hea hinnaga paar päeva enne
Grillfesti oli täielik ime, nii et aitäh Hotelliveebile), mille juurde käis ka
3-tunnine Terviseparadiisi pääse. Just nagu meile loodud! Kohale jõudes saime
korraks randa, Mann sai mereski ära käidud. Siis aga kogunesid vihmapilved ja
oligi paras aeg Supelsakstesse lõunatama minna. Ma polnudki sinna veel jõudnud.
No küll on armas kohake, tõeliselt hubane ja ilus. Toidud oli muidu ka täiesti
ok, aga sool oli vist enne meie tulekut köögist otsa saanud. No tõesti ei olnud
neis roogades seda kübetki. Aga
teenindaja selle eest oli imearmas. Nii et üldiselt saime kõhu täis ja jäime
käiguga rahule.
Siis ligunesime meie Emilyga pikemalt Terviseparadiisi mullivannis
ja Mann kihutas Henriga mööda erinevaid veetorusid. Õhtul jalutasime Grillfestil (peab tunnistama, et päriselt head toitu ei olnudki väga lihtne
leida, enamuses olid telgid, milles valmisid sügavkülmafriikad
sügavkülmaköögiviljadega, kõrvale siiski päris šašlõkk. Aga oli ka
erandeid - no nt seesama Liivimaa
Lihaveise telk pakkus lausa gurmeetoite, sealsamas toimetas mehhikopärane Le
Che, siis jälle lapilõhe jne. Nii et kes otsis, see leidis ka selle hea kraami
üles! Kohvi ja desserdi võtsime Rannahotelli restoranis ja hilisõhtul käisime
veel rannapromenaadil jalutamas. Täielik puhkus! Järgmise päeva hommikul peale
mõnusat päikselist hommikusööki hotelli terrassil seadsime taas sammud
Grillfestile, kus juba valmisid osavate Tartu Crepp´i ja Pärnu Strandi kokkade
käe all maitsvad road, millele mina oma isikliku hinnangu pidin andma. Milline
tore töö, kas pole :).
Strand pakkus veisesteiki kuusevõrsete ja sibula-astelpaju moosiga, grillvorste
ja muskaatkõrvitsa-mündi kooki; Crepp omaltpoolt vastas aga Aasiapärases marinaadis
veiselihavarraste, tatra ja külma kastmega, tõeliselt mõnusa burgeriga ja
maasika-besee-vahukoore magustoiduga. Kõik maitses superhästi ja süda tilkus
punkte jagades verd. Aga kahe pingelise päeva lõpptulemusena krooniti teist
aastat järjest Superchefiks Strandi peakokk Lauri Erm.
Meie väike Supelsaks |
Supelsakste lõhesupp |
Supelsakste ceviche |
Superchefi võistluse patrooni Dimitri Demjanoviga Strandi steiki inspekteerimas :) |
Peedu
Mitte küll nii palju kui tahaks, aga veidi siiski, on
õnnestunud meil suvitada ka Peedul. Mann oleks siin muidugi iga ilmaga ja
vahetpidamata, aga sel suvel peame arvestama ka Emilyga, kellele soojustamata
majas 7-kraadisel ööl on natuke liiga ekstreemne ööbida. Ja mis seal salata, et
see meie kolmas laps Umami on meid ka eemal pisut hoidnud. Aga selle aasta
esimesed mudasokid on lastel juba tehtud, miniahjust on väljunud
rabarberikooki, grill huugab pidevalt ja nii sääsed kui mutid on samuti kohal.
Mudasokid, imeline ajaviide, kas pole? :) |
Manni korjatud õied |
Köögis
Seda lõiku pean vist samamoodi alustama nagu eelmist, et „mitte
küll nii palju kui tahaks...“, aga kööki olen samuti jõudnud. Mõningaid
toimetusi, näiteks meie smuutitegu, Himaalaja soolakivil ja pöögipuustgrillalusel grillimist saab lähemalt Umami blogist jälgida. Esimesest Jamie
ajakirja numbrist sai ära proovitud üks lõhesalat. Toon selle retsepti veidi timmitud kujul ka siin postituse lõpus ära, muidu saab päris ilma retseptita postitus. Ahjust on tulnud tagurpidi
mandariinikoogid, yuzuga kala, grillitud polenta, röstitud kirsstomatid jne.
Aga tegelikult olen kõige rohkem kaifinud neid kokkamisi, mis on ilma
retseptita, ilma pildistamata, ilma kiirustamata, lihtsalt oma perele!
Pannkoogid mustikamoosiga |
Edasi
Õnneks on suvi veel ees pikk, sest mul on nii palju mõtteid,
kuhu jõuda tahaks. Karta on, et mõned neist jäävad selle suve programmist
välja, aga unistada ju võib. Tahaks minna vaatama, mida Liina Viinistus ette on
võtnud, kuidas maitseb Kolm Sibulat, Oko on veel külastamata, Tammuri
talurestoran samamoodi, Kaheksat jalga Kõue mõisas tahaks uuesti katsetada, sest
viimane mälestus on ere, lähim plaan on Mr Jakob siinsamas Otepää Golfiklubis. Aga
kõige selle kõrval tahaks suvitada ja lastega lõbutseda ja sõpradega kohtuda.
Nii et oh kaunis suvi, sa kesta veel! :)
Jamie jaapanipärane lõhesalat
Vaja läheb:
*500g lõhefileed
*3spl sojakastet
*2spl agaavisiirupit
*1spl Togarashi vürtsisegu (selle tegemisest loe lähemalt siit)
*ühe laimi mahl
*1spl musti seesamiseemneid
*20g kuivatatud wakamet
*4 hakitud rohelist sibulat
*1 (Rooma) salati pea, tükkideks rebitud
Kastmeks
*kahe laimi koor ja 1 laimi mahl
*1spl agaavisiirupit
*1 apelsini koor ja mahl
*3cm jupp ingverit, riivitud
*1 purustatud küüslauguküüs
*2spl sojakastet
*1spl seesamiõli
Tee nii:
Aja grill kuumaks ja pane ahjuvormi foolium. Tõsta lõhe nahapool all fooliumile ja maitsesta sojakastme, agaavisiirupi ja togarashi vürtsiseguga. Küpseta 15-18 minutit, kuni kala on kuldne. Piserda üle laimimahlaga ja tõsta kõrvale.
Rösti kuumal ja kuival pannil seesamiseemneid ja tõsta kõrvale.
Sega kausis kokku kõik kastme komponendid, lisa vees leotatud ja kuivemaks pigistatud wakame ning sibul. Sega läbi. Nüüd sega hulka ka salat. Tõsta taldrikule, lisa lõhe ja puista üle seesamiseemnetega.
Aja grill kuumaks ja pane ahjuvormi foolium. Tõsta lõhe nahapool all fooliumile ja maitsesta sojakastme, agaavisiirupi ja togarashi vürtsiseguga. Küpseta 15-18 minutit, kuni kala on kuldne. Piserda üle laimimahlaga ja tõsta kõrvale.
Rösti kuumal ja kuival pannil seesamiseemneid ja tõsta kõrvale.
Sega kausis kokku kõik kastme komponendid, lisa vees leotatud ja kuivemaks pigistatud wakame ning sibul. Sega läbi. Nüüd sega hulka ka salat. Tõsta taldrikule, lisa lõhe ja puista üle seesamiseemnetega.
Kommentaarid
Seda lõhesalati retsepti vaadates tuli mul meelde, et minu armas uhmer jäi ka kõigi muude oluliste köögitarvetega koos Londonisse. Imelik, et ma ei märganud esimese sõiduga kaasa võtta ei saumikserit, noateritajat ega ka uhmrit. Arvasin vist, et Eestis ei peagi süüga tegema :) Õnneks pole mul enam kaua vaja oma uhmrit ja muid maha ununenud asju igatseda, sest varsti on need kohal. Samas, eks saab ju uhmri asemel midagi muud kasutada või naabrimuti käest laenata :) Igal juhul teen selle salati kindlasti ära. Tundub nii mõnus ja suvine! Aga Juc, sul jäi sinna lõppu kirjutamata legendaarne lause: sinna kõrvale sobib hästi külm prosecco või riesling :) Paistab, et Emily on sind napsutamisest päris ära võõrutanud :)