Kaks passionikooki aastalõpuks

Loodan, et teie pühad möödusid meeleolukalt ja maitsvalt! Ja soovin muidugi ka head aastalõppu kõigile! Meie pühad läksid nii tegusaks, et pole paar nädalat midagi kirja panna jõudnud. Enne pühi sai aga nii mõndagi katsetatud ja küpsetatud. Seega jagan tänases postituses teiega lausa kahte erinevat passionivilja koogi retsepti (passionihull nagu ma olen) :). Mõeldes neljapäevasele pidulauale, siis äkki keegi saab inspiratsiooni või nii. 


Meil juhtus seekord nii, et nii jõululaupäevane pidu Henri perega kui esimese jõulupüha pidu minu perega toimusid meie juures. Meil on ruumi kõige rohkem ja laud kõige pikem :). Mis tähendas üksjagu sättimist ja toimetamist. Oli väga tore ja meeleolukas, päkapikud olid hiiglama helded, aga pärast olin läbi nagu käbi. Oleksin võinud vist kaks päeva jutti magada :). Esimese püha hommikul tervitas meid ka jõululumi, mis tegi meeleolu kohe eriti jõuluseks. Neid lumepilte on nüüd küll juba nii Facebook kui Instagram pungil täis, nii et sellel ma rohkem ei peatuks, kui et hiiglama vahva oli lumememmesid teha ja lumesõda mängida. Selle teema lõpetuseks üks nali, mida täna hommikul Facebookist lugesin. Pildil oli kriipsujuku ja kõrval kiri: This is Bob. Bob sees its snowing. Bob doesn´t go around telling everyone because Bob knows people have windows. Bob is smart. Be like Bob! (tõlkes: See on Bob. Bob näeb, et sajab lund. Bob ei räägi sellest kõigile, sest Bob teab, et inimestel on aknad. Bob on tark. Ole nagu Bob! :). Ma olen siis nüüd nagu Bob ja liigun edasi oma passionikookide juurde. 

Sissejuhatuseks siis üks eriti rikkalik passionine kohupiimakook passioni glasuuriga. 


Passionivilja kohupiima kook

Vaja läheb:
Tee nii:
Kuumuta ahi 160C.
Purusta küpsised, sega küpsisepuru hulka mandlijahu ja sulavõi. Sega ühtlaseks. 
Määri ca 23cm läbimõõduga lahtikäiva põhjaga koogivorm külgedelt võiga ja kata põhi küpsetuspaberiga. 
Suru küpsisemass vormi põhja ja ca 4cm kõrguseni vormi külgedele. Tõsta vorm külmikusse. 
Mikserda kausis toorjuustu, lisa kohupiim ja sega ühtlaseks. Lisa vahukoor, 240ml suhkrut, munad ja 120ml passioni viljaliha. Mikserda ühtlaseks. 
Vala saadud segu koogivormi. Küpseta kooki eelkuumutatud ahjus tund aega. Kui tundub, et kook keskelt veel liiga vedel on, küpseta pisut kauem. Jälgi, et kook pealt pruuniks ei läheks.
Tõsta kook ahjust välja, lase jahtuda. Tõsta mitmeks tunniks või ööseks külmikusse. 
Enne serveerimist valmista glasuur. Selleks kuumuta 50ml vett koos kolme passionivilja sisuga või 100ml passionivilja viljalihaga ning koos 2spl suhkruga. Lahusta maisitärklis 30ml külmas vees ja lisa see samuti potti. Keeda madalal kuumusel segades, kuni glasuur pisut pakseneb. Lase natuke jahtuda ja laota koogile.

****************

Kes teeb kooki Umami passioni viljalihast, sellel jääb nüüd veel viljaliha üksjagu üle. Seega tuleb veel midagi küpsetada. Näiteks sellist lihtsat passioni kooki, nagu see:

Lihtne passionivilja kook





Taina jaoks läheb vaja:
  • 220g jahu
  • 120g võid
  • 80g tuhksuhkrut
  • 1 väga suur või 2 väiksemat munakollast
  • 1-2spl jääkülma vett
Täidise jaoks läheb vaja:
Tee nii:
pane jahu, kuubikuteks lõigatud või ja tuhksuhkur köögikombaini. Töötle kuni saad ühtlase saiapuru meenutava teralise segu (kui Sul kombaini pole, siis haki segu kausis noaga, kuni saad teralise segu). Lisa munakollane ja külm vesi. Töötle (või haki edasi) kuni näed, et tainas hakkab kokku jääma. Kui tainas ei hakka kokku jääma, siis lisa ettevaatlikult veel pisut külma vett. 
Nüüd sõtku tainas kätega ühtlaseks, vormi palliks, vajuta pall lamedaks kettaks, kata see toidukilega ja tõsta üheks tunniks külmikusse. 
Kuumuta ahi 180C. 
Rulli tainas kahe küpsetuspaberi vahel ca 0,5cm paksuseks. Määri 22-24cm läbimõõduga lahtikäiva põhjaga koogivorm õliga ja tõsta tainas vormi. Lõika ääred ühtlaseks ja torka kahvliga taina põhja augud. Tõsta tainas veel 30 minutiks külmikusse.
Kata taina põhi küpsetuspaberiga ja pane sellele raskuseks peale kuivatatud oad, riisiterad või spetsiaalsed küpsetuspärlid. Küpseta 15 minutit, eemalda raskus ja vormi põhjas olnud küpsetuspaber ning küpseta veel 10 minutit. Tõsta vorm ahjust välja jahtuma.
Alanda ahju temperatuuri 140C-ni.
Valmista täidis. Selleks sega kokku kohvikoor, munad, munakollased, suhkur (soovi korral võid osa või kogu suhkru asendada steviaga suhkruasendajaga), sidrunimahl ja passionivilja viljaliha. Sega ühtlaseks seguks kuni suhkur on sulanud. Vala segu koogivormi ja küpseta ca 35 minutit. Tõsta kook ahjust välja ja lase täielikult jahtuda enne kui selle vormist välja võtad ja lahti lõikad.

Idee: Donna Hay

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga