Sidruni-peterselli risotto valgehallitusjuustu ja kuhikmürkli mütsiga
Tagasi Tallinnas! Vahepeal sai nauditud Eestimaa loodust, Peedut õites ja õiepungades (püüan huvilistele mõned pildid homseks üles riputada), varbaid muru ja tiigivee sisse pistetud, kuulatud linnulaulu ja maitstud häid maitseid. Nimelt, katsetasin vahepeal kahte toitu Oma Maitse juulinumbri tarvis, nii et jälgige mängu! Samuti sai tingituna ühest üllatavast leiust minu ema Elva aias tehtud üks hea risotto - ühel ilusal päeval olid aianurgas oma pead mullast välja pistnud 5 kuhikmürklit.
Nendest ja muust heast-paremast valmis sidruni-peterselli risotto, millele puistasin kreekapähkli-valgehallitusjuustu, seenesõbrad lisasid risottole või sees sibulaga praetud mürleid. Ei ole vist vaja lisada, et viis keele alla! Jääb ainult üle loota, et mürklid ka järgmisel aastal seal põõsa all panni ootavad.:)
Vaja läheb:
50gr sibulat
1 küüslauguküüs
peotäis hakitud lehtpeterselli
1/4 sidruni riivitud koor ja mahl
80 g võid
300 g risotoriisi
100 ml kuiva valget veini
ca 800 ml aedviljapuljongit
30 gr kreekapähkli-valgehallitusjuustu
Soovi ja võimaluse korral mõned sibulaga võis praetud mürklid, maitsestatud soola ja pipraga.
Lase valmis puljong keema ja keera kuumus väiksemaks. Sulata või potis ja lisa peenelt hakitud sibul, küüslauk ja sidrunikoor. Prae klaasjaks. Lisa riis ning sega nii, et kogu riis saaks võiga kaetud. Kuumuta, kuni kõik terad on kuumad. Lisa vein ja sidrunimahl ja lase täielikult aurustuda, kuni riis ja sibul on jälle kuivad. Lisa kulbitäie kaupa kuuma puljongit ja sega. Uus kulbitäis lisa alles siis, kui eelmine on pea täielikult imendunud. Jätka puljongi lisamist ja keetmist kuni riisiterad on pehmed. Keera kuumus maha ja lisa hakitud petersell. Enne serveerimist lisa risottole juustutükid ja soovijaile supilusikatäis praetud mürkleid.
Kommentaarid
(PS Selle mürklipildi võid sinna kevadseente teemasse panna - siis teistel kergem šnitti võtta järgmisel aastal:)