Seebitegu, kõigi pisiasjadeni

Paljud Baccara küünalde-seepide ostjad on huvi tundnud, kuidas ma neid teen. Selle asemel, et kõigile ükshaaval kirjeldada, püüan kõik oma teadmised siia kirja panna. Äkki keegi soovib proovida.


Vajaminev varustus:
Roostevabast terasest potid
tugevast plastikust anumad
hästi täpne kaal (soovitavalt elektrooniline)
roostevabast terasest või tugevast plastikust segamisvahend
termomeeter (termomeeter, mille võib happe sisse torgata, st siis kas klaasist või metallist otsaga, oluline on, et temperatuurinäidikul oleks olemas vahemik 40-80 kraadi)
kummikindad
põll
prillid
vorm (mina lasin oma kuldsete kätega isal ehitada mulle puidust lahtikäiva seebivormi ja lõikamismehhanismi, aga olen seepe teinud ka nt ühekordsetesse plastist kohvitopsidesse jms, vorme müüakse ka mõnedes hobipoodides, katsetamise ja fantaasia teema)
elektriline saumikser (täiesti tavaline)
toidukile
küpsetuspaber


Vajaminevad materjalid:
seebikivi (ettevaatust, ülimalt happeline, mürgine ja söövitav, mürgine on isegi seebikivi vees lahustamisel tekkiva auru sissehingamine, mistõttu seda tuleks teha õues, rõdul või mõned hästi ventileeritud kohas) - seebikivi saab nt veterinaarapteegist
tahked rasvad - nt tuntumatest palmirasv, kookosrasv, kakaovõi (suurter kogustes, 25 kg korraga saab neid tellida nt http://www.balscand.ee/, aga väiksemates kogustes osta nt ökopoodidest, nt kookos ja palmirasva, mõnda ka tavalistest toidupoodidest, nt kookosrasva, lisaks on alati võimalik tellida materjali välismaa netipoodidest, nt https://www.soapkitchenonline.co.uk/acatalog/index.html)
vedelad rasvad - võib kasutada tavalisi õlisid, rapsiõli, päevalilleõli, oliiviõli. Raviomaduste lisamiseks võib omakorda lisada väikestes kogustes kallimaid õlisid, osasid toob taas maale http://www.balscand.ee/
aroomid - siin on valiku küsimus, kas teha aroomiteraapilisi seepe ning kasutada eeterlikke õlisid (saadaval ökopoodides, apteekides, aroomipoes, balscandis jne) või kasutada spetsiaalseid seepidele valmistatud tehislikke aroomiaineid, saadaval nt https://www.soapkitchenonline.co.uk/acatalog/index.html
värvid - võib kasutada toiduvärve, spetsiaalseid seebivärve või looduslike lisaainete värvivaid omadusi (nt teed, kuivatatud taimed, vürtsid, kakao jne)
vett



Seebitegu:
Esimese asjana tasub valmistada seebikivi lahus, kuna selle temperatuur tõuseb algul kõrgeks ning jahtumine võtab jupp aega. Siinkohal on ülitähtis, et
* alati valatakse SEEBIKIVI VETTE, mitte vastupidi (kui valada vesi seebikivisse, tekib happe purskkaev ning selle tulemusi ei taha kohe mõeldagi)
* seebikivi kogus oleks grammipealt õige
* veekogus oleks grammipealt õige
* kõik ettevaatusabinõud oleksid kasutusele võetud

Õiged seebikivikogused saab teada, kui sisestada kasutatavate rasvade kogused seebi kalkulaatoritesse, nt http://www.thesage.com/calcs/lyecalc2.php või http://candleandsoap.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?zi=1/XJ&sdn=candleandsoap&cdn=homegarden&tm=5&gps=149_219_1020_597&f=10&su=p284.8.150.ip_&tt=3&bt=1&bts=0&zu=http%3A//www.soapcalc.com/calc/SoapCalcWP.asp

Ühesõnaga, mõõda välja ettenähtud kogus külma vett plastikanumasse, pane see anum omakorda suuremasse anumasse, nii ei voola hape laiali ka siis, kui millegipärast peaks happeanum ümber minema. Vala aeglaselt segades vette seebikivi. Püüa aurusid mitte sisse hingata. Sega pidevalt, kuni segu on jälle selge. Kui sa piisavalt kaua ei sega, vajub pooleldi sulanud hape anuma põhja ja tekitab seal kivistunud kihi. Seda saab küll lahti sulatada, aga seebitegu võib seetõttu nässu minna. Jäta segu jahtuma.


Mõõda suurde roostevabast terasest potti õlid ja rasvad. Tahkeid rasvasid peaks olema vähemalt 1/3 vedelate kogusest. Kuumuta, kuni kõik tahked rasvad on sulanud. Võta pott tulelt ja jahuta õli kuni 50 kraadini. Kui ka happesegu on jahtunud 50 kraadini, vala happesegu aeglaselt ja pidevalt segades õlide juurde.


Võta nuimikser ja hakka lühikeste intervallidega mikserdama. Umbes nii et "1-2-3-4" mikserdan, sama kaua pean vahet. Tee nii, kuni seebimass on paksenenud (see võib võtta 5 minutit kuni terve tund, enamasti siiski vähem). Kui seebimassi tilk jätab massi pinnale kukkudes jälje, on mass paras, et lisada lõhnad ning värvid ja valada vormidesse. Esimesena lisa värv, sega korralikult läbi. Lõhn lisa viimasena ning sega vähem, jõuline segamine laseb suure osa aroomist lenduda (eriti eeterlike õlide puhul). Vala küpsetuspaberiga polsterdatud vormidesse, kata (mitte õhukindlalt) toidukilega, mässi vannilinadesse ning pane kapi otsa 24 tunniks "küpsema".


24 h pärast võid seebid vormist välja võtta (kui tundub, et seep on veel liialt pehme, jäta veel päevaks vormidesse). Jäta seebid 4 nädalaks õhu kätte järelvalmima. Siis võidki seebid kasutusele võtta.


PS! Pese anumad, vahendid, tööpind ja ümbrus väga korralikult ära, et kodakondsed happega endale liiga ei teeks!


Lisan ka ühe lihtsa retsepti. See on Baccara oliiviõliseebi retsept, ise väga hea, aga vajab vähe erinevaid materjale:


200 gr kakaovõid
100 gr palmirasva
600 gr extra virgin oliiviõli
340 gr vett või 300 ml vett
123 gr seebikivi


Kes nüüd lugemisega siiamaale on jõudnud, peab sellest asjast küll tõsiselt huvitatud olema. Esimesele soovijale annan ära ligi kilo ilusat valget värsket seebikivi!
Kui oled esimese maigu suhu saanud seebiteost ja asi meeldib, soovitan surfata interneti avarustes, et leida vahvaid ideid, näpunaiteid ja materjale!

Kommentaarid

Elina ütles …
kas ma olen esimene kandideerija kilole kivile?
seep on küll asi, mida ma teimud pole, aga kunagi on ikka esimene kord...
Juc ütles …
Oled, Elina. Kirjuta mulle jutaraudnask(ätt)hot.ee ja anna teada, kuidas ja millal kätte soovid seda saada!
Elina ütles …
esimesed seebid nüüd naädalapäevad tagasi tehtud ja tundub, et aia taha midagi ei läinud.tegin oliivõlist, palmirasvast ja lisasin sidruniõli ning saialille kroonlehti. Internetist neid tabeleid uurides, siis see on päris müstiline, kuidas nii väike seebikivi kogus võib seebi tulemust muuta. ei tea, kuidas vanasti selliseid mõõtmisi tehti, kui digitaalkaalu jms polnud?
Juc ütles …
Oi, Elina, kui lahe, et sa nii usin oled ja juba seep valmis. Loodan, et näen pilti ka? :) Ja suures tänud imeilusate ja maitsvate piparkookide eest!
Anonüümne ütles …
Kas olete kindel, et seebikivi on ikka happeline?
Anonüümne ütles …
Tere,

kas see oliiviõliseep ongi nii valge, kas ta hallikas ei jää? Või lisad midagi, mis ta valgena hoiab?
Tänud!
Meehaldjas ütles …
Seebikivi on ikka tugevalt aluseline :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga