Lihtsuse magushapu võlu - rabarberi-kohupiima pirukas
Mõte katta krabisevkihiline lehetaigen kohupiimaga ja see omakorda kaunite roosade rabarberivartega käis minuga kaasa juba terve igaviku - sarnaseid pildikesi paistis ikka silma siin ja seal. Lõpuks ootasin ära, kuni päike oli punase värvi ka rabarbrite sisse pistnud ja sain pirukat valmistama hakata. Kõik on imelihtne, aga eks paljud head asjad ongi. Ütleme nii, et korraliku suure ahjuga oleks tulemus kindlasti olnud ilusam, kui minu suvila miniahjuga, aga eks selles suvila rabarberitest suvilas küpsetatud koogis oma võlu. Vaja läheb:
500 gr lehetainast
300 gr kohupiima
3 spl tuhksuhkrut
4-8 punase varrega rabarberit
4 spl suhkrut
veidi vanilliseemneid või vanilliekstrakti
Kuumuta ahi 200 kraadini. Kui kasutad pakse rabarberivarsi, koori need, kui nooi varsi, pole see nii oluline. Lõika nad ühepikkusteks, ca 5 cm tükkideks. Pane rabarberid ahjuplaadile, raputa üle suhkruga ja küpseta 10 minutit. Eemalda ahjust. Sega kokku kohupiim, tuhksuhkur ja vanill. Lõika lehetaignast umbes 7-8 cm laiused tükid. Ca 1 cm kaugusele taignatüki äärtest tee õrn sisselõihe terava noaga, aga ära lõika lõpuni lahti. Küpseta tainast ahjus, kuni see on piisavalt kerkinud, et saad eraldada keskmiselt osalt ülemised kihid, nii tekib lehetaignast kausike. Täida kausi õõnsus kohupiimaseguga ja lao selle peale kõrvuti rabarberitükid. Küpseta edasi kuni taignaääred on kuldpruunid.
Kommentaarid
Kasutasin Põltsamaa ricottat, mis sobis imehästi.