Portugali kreemikoogid, pastéis de nata

Siit tuleb nüüd küll üks lootusetult hilinenud isadepäevajutt. Isadepäevaks tehtud koogid, portugalipärased pastéis de nata´d valmisid küll siiski õnneks õigel päeval.

Pühapäeva hommikuks oli üle pika aja taevas täiesti sinine ja päike soojendas mõnusalt. Päeval oli vist lausa 16 kraadi sooja olnud. Mannike laulis Henri "Lumi tuli maha ja valgeks läks maa..." abil üles ja kinkis talle karbikese vajalike vidinatega, peal silt "superissi toolbox". Mina omaltpoolt püüdsin tähtpäevale kaasa aidata millegi magusaga. Juba mõne aja eest oli mulle minu uues Jamie "30 minute meals" raamatus silma jäänud tema kiirelt valmivate pastéis de nata´de retsept. Oligi plaan need ette võtta. Ärkasin veidi liiga vara üles ja kuna nii vara voodist välja ei viitsinud ronida, hakkasin öökapil olevaid toiduajakirju uurima. Silma jäi eelmises Cuisine et Vins de France numbris olnud pastéis de nata´de retsept. Mõlemas oli midagi, millest ma loobuda ei tahtnud ja nii sai kahest üks. Üleslaulmise ajaks olid koogid ahjus ja levitasid terves korteris mõnusaid küpseva vanillikreemi lõhnasid ja tulemus, koos apelsinikaramellikastmega, oli kohutavalt maitsev. Veidi isegi liiga maitsev, ei juhtu just tihti, et ma järjest 3 kooki nahka pistan. Wikipedia andmetel hakati neid koogikesi valmistama 18. sajandil katoliku nunnakloostris Jeronimo kloostris Belemis. Sealt sai nende kuulsus alguse ja nüüd vib vist küll öelda, et tänaseks on nad Portugali kõige kuulsamad küpsetised.


Minu kaks ühes retsepti jaoks läheb vaja (12 tk):

12 auguga või 2*6 auguga muffinivormi
1 pk lehetainast (300-400 gr)
400 ml piima
100 ml vahukoort
2 spl maisitärklist
2 muna
2 munakollast
120 gr suhkrut
1 vanillikaun
1 sidrun

1/4 tl kaneelipulbrit
1 apelsin
5 spl pruuni suhkrut


Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika õhukeseks rullitud tainas 12-ks võrdse suurusega tükiks ja polsterda nendega muffinivormi augud nii, et kaetud oleksid nii põhi, kui küljed. Pane vorm külmkappi ootele.

Kuumuta piim+koor keemiseni koos pikuti pooleks lõigatud vanillikauna ja 1 sidruni ning ühe apelsini riivitud koorega. Tõsta tulelt, kata kaanega ja lase jahtuda. Vala piim läbi sõela teise kaussi, eemaldades kooretükid. Kraabi vanillikaunast seemned välja, piima hulka. Sega vähehaaval, pidevalt segades, juurde maisitärklis. Lisa suhkur, munad ja munakollased, sega ühtlaseks, aga ära mikserit kasuta. Vala segu vormidesse ja küpseta umbes 15 minutit, kuni kreem õrnalt pruunistub.

Samal ajal pigista kooritud apelsinist välja mahl, lisa pruun suhkur ja kaneel. Aja segu keema, kui suhkur on sulanud, keera kuumus keskmiseks ja sega aegajalt. Jälgipidevalt, et karamell põhja ei kõrbeks. Kui tekib veidi paksem pruun kaste, oledki omadega valmis. Vala igale koogil 2 spl apelsini karamelli peale ja lase kookidel heamaitsta.

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
Nii armas isadepäeva üllatus ja nii ahvatlevad koogikesed. Mis sa arvad, kas neid oleks parem teha spetsiaalses muffinivormis või kõlbavad need paberist tuutud ka? Ma kahtlustan, et tuutud võivad väga laiali vajuda, nii et tuleb ilmselt vormijahile minna :) Sest neid kooke ei kohe saa proovimata jätta. Kui juba SINA kolm kooki järjest ära sõid, siis peavad need ikka ühed õite head asjad olema :)

Magusate musidega,
Eva-U
Anonüümne ütles …
Eva ja Col on õige märkus,et kui sina juba kooke sööd, peab see midagi erilist olema.Kui ma vormidele komistan, siis proovin küll. Mul tuli hoopis mõte. Teie, suured toidublogijad,hakake toitude nimesid eestistama. Need peened nimed ei jää üldse meelde ja ei saa sotti, kas tegu on magustoidu või heeringapasteediga.Loodusteadlastel on nimekomisjonid täitsa olemas.Tervitused Kahupealt
Juc ütles …
Aitähh, Eva. Ma arvan, et nende jaoks peaks olema päris vorm. Pabertopsidesse on lehetainast raske niimoodi suruda. Lisak son lehetainas üsna raske ja kui veel täidis ka sisse tuleb, siis võib laiali vajuda. Mul on meeles, et Kahupea tõi mulle kuskilt sealt teie ülisoodsast poest muffinivormid 1 naelaga :). Kui ta ikka õigust mulle rääkis! Mine jah jahile.
Kahupea, võta Tõnn kaasa ja minge koos sinna, kus ma ütlesin, et vormide otsa saab komistada :). Mina mõtlesin, et portugali kreemikoogid on piisavalt hea nimi eestikeeli, aga sa mõtled, et oleks vaja midagi uhkemat välja mõelda? :) Äkki sul on mõni idee kah?
Tervitused ja kallistused teile kõigile!
Unknown ütles …
Ah nüüd ma tean mis nende nimed on;) Mul töö lähedal üks portugali kohvik kus neid tehakse ja alati ostan kui lõunatan. On VÄGA head ja neid võiks jah 3 või rohkemgi jäejwst ära süüa.
Juc ütles …
Raivo, selle üle on mul küll hea meel, et minu abiga Su lõunasöögile nimi sai :).
Gaili ütles …
Aga mul selle retsepti järgi eriti välja ei tulnud :( Kuna koostisainete nimekirjas oli ka vahukoor ette nähtud, siis selle panin algul koos piimaga keema, muu tegin kõik nii nagu kirjas.

Täidist oli liiga palju selle taignakoguse kohta ja vaatamata sellele, et ma vormid üsna täis panin, jäi ikka kõvasti üle. 15 minuti järel oli täidis veel täiesti vedel, nii, et ahjus hoidsin kokku ca 25 minutit.

Maitse oli lõpuks küll hea, aga välja ei näinud väga kaunid :)

Ma vist järgmine kord katsetan nii, et lasen piima-munasegu ka korraks keema ja panen alles siis vormidesse.

Iseenesest on need koogid juba ammu mul täiesti lemmikud :)
Juc ütles …
Gaili, seda on küll nii kahju kuulda. Ma muide ka segasin piima-vahukoore enne ära ja ajasin koos keema. Olen oma kirjelduses veidi halvasti väljendunud, parandan ära. Mul endal jäi sellest kogusest ainult paar lusikatäit täidist üle ja ära tahenes ka ilusti. See, et kauem küpsetama pidid, mind imestama ei pane, erinevad ahjud lihtsalt tegutsevad väga erinevalt. Mul ei lähe pea kunagi küpsetusaeg originaalretseptidega kokku. Aga vahel toimibki sama retsept täiesti erinevalt. On see siis erineva tooraine, ahju, tuju või kuu seisu süü. Mine võta kinni! Mul endal oli eile sama sokolaadi madeleinedega, mille retsepti võtsin La Tartine Gourmande´i blogist - mõnusate pehmete ja mahlakate keeksikeste asemel tulid mul hoopis mõttetud šokolaadiküpsised. Olin väga pettunud. Loodan, et uuel proovimisel tuleb paremini välja. Sa võid ka muidugi nt muna kogust suurendada, siis taheneb paremini.
Kersti ütles …
Aitäh väga põneva maiuse retsepti eest! Mind tabas Gailiga sama saatus: lisaks täidise topeltülejäägile võiks ka tainas veidi õhem olla. Praeguse kogemuse põhjal paistab, et siit veaks välja isegi kaks kogust. Praegu küpsevad seal ahjus ja ajavad igalt poolt täidist üle :s! Aga lõhnad on väga paljulubavad!
Juc ütles …
Pipsimone, loodan, et maitsesid sama hästi, kui lõhnasid. Ma hakkasin mõtlema, et mul oli vähem lehetainast veidi ja seega ka õhemad korvid. Ja nii kulus täidis ka praktiliselt kõik ära. Teen väikse parandise taigna kogusesse!
Kersti ütles …
Jaa, need on nüüdsest minu lemmikud... :)! Aitäh veelkord! Hakkan juba teist portsu tegema! Kõik mu lähiaja külalised saavad nüüd neid maitseelamusi ja homme hommikul on värsked saiad hommikusöögilaual ka:)!
Juc ütles …
Oi kui tore, Pipsimone. Tegid mul kohe päeva ilusaks :). Nii tore, et nii meeldisid! Ilusat saabuvat jõuluaega!
Eva ja CO ütles …
Jõudsin täna niikaugele, et ostsin muffinivormi ja kiirustasin kohe neid põnevaid kreemikooke tegema. Ma pean ütlema, et sisu sai mul täpipealt õige kogus (tegin täpselt retsepti järgi), nii et tilkagi ei jäänud üle! Sellist täpsust pole ma veel näinud! Küpsesid küll palju kauem, kui 15 minutit. Ma arvan, et pigem 30-35 minutit, aga eks see sõltub ju taignast jms. Ahjust välja võttes lõhnasid need nii imeliselt, et ma ei suutnud kiusatusele vastu panna ja maitsesin kohe ja põletasin suu ära. Aga asi oli seda väärt! Võrratud koogid! See apelsinikaramell on ka super! Aitäh Sulle!

Ikka tervitades,
Eva-U
Juc ütles …
Oi kui tore, et kõik ilusti välja tuli ja maitses, aga kahju muidugi, et suu ära kõrvetsasid. See küpsetamiseaeg on jah üks kummaline asi, mul pea iial ei küpse asjad sama kaua, kui retseptis ette nähtud. Mulle ka väga meeldis see apelsinikaramaell seal peal, kuigi see traditsiooniliselt sinna käima ei oleks pidanud. Kas ülejäänud perele ka meeldis?
liisa ütles …
Katsetasin ka mina täna oma uue vormi puhul justnimelt neid koogikesi. Ei ole ma eeskujulik retseptijärgija, kuid nüüd vaatasin koguseid ja gramme küllaltki täpselt. Harukordne minu puhul. Lehttainast läks ka mul pea poole vähem aga täidist jäi järgi vaid pisut. Kuid tulemus oli imehea:) Ilmselt oleneb see täiesti sellest, kuidas on keegi harjunud midagi tegema, kas paksema taignaga või oodatakse just maitseelamust täidisest, kreemist, dekoorist või millest iganes veel.

Ja see apelsinikaramell.. mmm:) Suur aitähh idee eest, ma ei oleks varem midagi taolist ilma eelarvamuseta katsetanud. (Arvasin enne, et selline asi on jube imal)

Tegelikult olen pikaajaline lugeja, nüüd kommenteerisin esimest korda.

Jõudu,
Liisa
Juc ütles …
Liisa, kusjuures mul oli ka pikka aega nende pasteide suhtes mingi eelarvamus. Umbes nagu, et mis neis nii erilist ikka olla saab. Nii tore, et sul hästi välja tuli ja suurepäraselt maitses. See taignavärk on vist jah nii, et kellele kui paks kiht meeldib, kellel kui suured muffinivormid on jne. Jõudu ka Sulle ja ilusaid jõule!
Eva ja CO ütles …
Juc, koogikesed maitsesid kõigile peale Robi, kes keeldus neid maitsmast. Ax eelistas neid ilma apelsinikaramellita, aga meile Kallega meeldis just nii, et panime karamelli kohe kuhjaga. Mõnus! Pean vist uue laari tegema :)

Kallistades,
Eva-U
Pille ütles …
Juc, ma lisan Gaili kommentaarile, et maisitärklis ja kartulitärklis töötavad ses mõttes erinevalt, et esimene vajab paksenemiseks kuumutamist ja teine mitte. Kui teed kartulitärklisega kisselli, siis ootad esimese mulksu ära ja tõstad kohe tulelt. Kui teed maisitärklisega, siis tuleb ikka paar minutit keeta, kuni paksenema hakkab.. Siinse kreemi puhul munade tõttu päris keema lasta ei saa, aga tuleb külma närvi säilitada ja julgemalt kuumutada..

Aga Sina, Juc - ise selline gurmaan ja nüüd läheb selliste klassikaliste koogikeste puhul lihtsama vastupanu teed ja lõikab lihtsalt kettad lehttainast?????? Lehttainas tuleb tihedasti rulli keerata ja siis seibideks- need siis omakorda vormidesse suruda, alt paksem, küljed õhemalt. Sa oled ju päris pasteis de nata alla piilunud, eks? Need on ju puhta siiruviirulised alt. Mul Nami-Nami retsepti juures on väike pilt olemas (vt kolmandat fotot): http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=5813

Pille, sõbralikult tögades :)
Juc ütles …
Aitäh Pille, see tärklisejutt oli küll nüüd väga hea ja õpetlik!
Aga miks gurmaan ei võiks minna lihtsama vastupanu teed? :) Tegelikult ma olin Portugalis väga üllatunud, et nägin mitmes kohas just müügil Pasteis de natasid, mis ei olnud üldse siiruviirulised. Nii et lähevad ka nemad vahel lihtsama vastupanud teed! :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco