reede, 28. mai 2010

Grillisuvi on käimas, halloumi-kanavardad külma petersellikastmega

Kuigi alles maikuu, on mul tunne, nagu suvi oleks täies hoos. Eks need paar nädalat mõnusat suveilma selles süüdi vist ole. Grillil on arvatavasti sama tunne, sest igal nädalal kohe mitmel korral tõuseb tema sees hõõguvate süte kohalt mõnusaid toidulõhnasid. Nagu juba mõne päeva eest kirjutasin, sattusid osad ümbermaailmareisilt kõrva taha pandud grillinipid lausa Postimehe Grillilehte.
Lisaks valmisid ühel päikselisel päeval ka maitsetest tulvil grillitud halloumi-kanavardad külma petersellikastmega. Saatsin selle retsepti ka Kodukokk 2010 võistlusele, kuna ta nii hästi tingimustele vastas, aga finaali vääriliseks mind ja mu vardaid ei peetud. Võin kinnitada, et nende maitsvust see karvavõrdki ei vähenda. Enda rõõmuks avastasin täna lõppvõistluse kuupäeva vaadates, et isegi kui auväärt žürii oleks mu välja valinud, poleks ma sel päeval kuidagi Tallinnas saanud olla! Nii et lõpp hea, kõik hea ja grillvardad veel kõige paremad! Vaja läheb:

500 gr broileri nahata kinstuliha
150 gr Halloumi juustu
50 gr õhukesi suitsupeekoni viile
3 küünt küüslauku
1/2 sidruni mahl
4 puidust grillvarrast
50 ml oliiviõli
maitsestamiseks soola ja musta pipart

Kastme jaoks:
suur peotäis värsket peterselli
1 küüslaugu küüs
0,5 tl sidruni riivitud koort
50 ml oliiviõli
soola ja musta pipart

Pigista 1/4 sidrunist välja mahl, lisa 50 ml vett ja pane puidust vardad vedeliku sisse, nii et nad kaetud oleksid.
Lase vähemalt 0,5 h varrastel liguneda.
Lõika liha umbes 4*4 cm suurusteks tükkideks. Hõõru igat tükki vähese soola ja pipraga. Lao kaussi kiht linnuliha, pigista peale sidrunimahla ja pane peale mõned hästi õhukesed küüslauguviilud. Lao niiviisi kogu liha kaussi ja pane vähemalt 0,5 h külmkappi maitsestuma.
Lõika halloumi umbes 6-7 mm viiludeks. Lõika viilud omakorda ca 4*4 cm tükkideks.
Valmista kaste. Selleks haki petersell ja küüslauguküüs hästi peeneks. Riivi juurde 0,5 tl sidrunikoort ja sega sisse oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga.
Lüki vardasse korda-mööda linnuliha, peekoniviil, marinaadist küüslauguviil ja halloumiviil, korrates seda iga varda puhul 3 korda, alustades ja lõpetades linnulihaga. Suru kogu kraam tihedalt kokku, et halloumiviil kuumaga välja ei sulaks. Grilli kuumade süte kohal grillrestil kuni kõik küljed on kuldsed ja liha läbi küpsenud. Pintselda vardaid aegajalt petersellikastme õliga.
Serveeri kuumalt koos petersellikastmega.

pühapäev, 23. mai 2010

Rabarberijäätis sutsu ingveriga

Rabarberist tahaks kohe kõike võtta, kuni teda on. Küpsetanud olen temast juba kooke, lahtiseid pirukaid, sufleed, muffineid ja isegi toorelt suhkrusse pistetuna on neid söödud. Nüüd, kui ilmad olid nii võrratult suviselt soojad, oli aeg valmistada rabarberist üks jahutav jäätis. Ja mis muu võiks rabarberit jäätises paremini täiustada, kui sutsuke ingverit. Kuna jäätisemasinaomanik ma (veel) ei ole, siis kasutasin jäätisetegemiseks ikka vana head kondenspiima-vahukoore retsepti. Vaja läheb:

400 ml vahukoort
1 purk kondenspiima
4-8 rabarberit, olenevalt, kas kasutad suuri või väikseid varsi
5 kuhjaga supilusikatäit suhkrut
2 tl riivitud ingverit
pisut seemnetega vanillipastat

Koori rabarberid ja lõigu tükkideks. Pane nad ahjupannile, lisa suhkur ja riivitud ingver ning küpseta 180 kraadi juures, kuni nad on täiesti pehmed. Suru kahvliga püreeks. Peaks tulema ca 150-200 ml püreed.
Vahusta vahukoor, lisa toasoe kondenspiim ning vanillipasta ja vahusta veel korra läbi. Lisa pool rabareripüreest ja sega korralikult läbi. Pane sügavkülma. Umbes poole tunni pärast, kui jäätis on veidi külmunud, aga siiski veel segatav, sega kogu mass korralikult läbi ja lisa ülejäänud püree. Keeruta paari lusikatõmbega lisatud püree jäätisemassi sisse, nii jääb see ilusti siiruviiruline. Lase jäätisel täiesti ära külmuda! Serveeri kuumal suvepäeval.

laupäev, 22. mai 2010

Minu grillijutte maalt ja merelt...

... saab Postimehe Grillilisa vahendusel koos eksootiliste näpunäidete ning retseptidega lugeda siit.

reede, 21. mai 2010

Rucola-feta kreem pastale


Suvel tahaks alati midagi värsket, aga kiiret. Kui päike särab ja linnud laulavad, pole ju eriti isu pikalt köögis aurude sees vaaritada. Siis tuleb appi sõber pasta ja kiire jahutatud vein. Peenralt suur punt värske rucolat ja külmkapist paar supilusikatäit fetat, tulemuseks kreemjas pastaroog tõelise suvemekiga. Eriti hästi, usun sobib see kreem segamiseks spaghettiga. Vaja läheb:


suur suur peotäis värskeid rucolalehti
3 spl fetajuustu
5 spl oliiviõli
1/2 sidruni riivitud koor
pastat
Pese rucola, pane koos feta, oliiviõli ja sidrunikoorega kaussi ning purusta saumikseriga kreemiks. Keeda pasta al dente, sega rucolakreemiga, tilguta peale veidi head oliiviõli ja serveeri kohe!

teisipäev, 18. mai 2010

Lihtsuse magushapu võlu - rabarberi-kohupiima pirukas

Mõte katta krabisevkihiline lehetaigen kohupiimaga ja see omakorda kaunite roosade rabarberivartega käis minuga kaasa juba terve igaviku - sarnaseid pildikesi paistis ikka silma siin ja seal. Lõpuks ootasin ära, kuni päike oli punase värvi ka rabarbrite sisse pistnud ja sain pirukat valmistama hakata. Kõik on imelihtne, aga eks paljud head asjad ongi. Ütleme nii, et korraliku suure ahjuga oleks tulemus kindlasti olnud ilusam, kui minu suvila miniahjuga, aga eks selles suvila rabarberitest suvilas küpsetatud koogis oma võlu. Vaja läheb:


500 gr lehetainast
300 gr kohupiima
3 spl tuhksuhkrut
4-8 punase varrega rabarberit
4 spl suhkrut
veidi vanilliseemneid või vanilliekstrakti
Kuumuta ahi 200 kraadini. Kui kasutad pakse rabarberivarsi, koori need, kui nooi varsi, pole see nii oluline. Lõika nad ühepikkusteks, ca 5 cm tükkideks. Pane rabarberid ahjuplaadile, raputa üle suhkruga ja küpseta 10 minutit. Eemalda ahjust. Sega kokku kohupiim, tuhksuhkur ja vanill. Lõika lehetaignast umbes 7-8 cm laiused tükid. Ca 1 cm kaugusele taignatüki äärtest tee õrn sisselõihe terava noaga, aga ära lõika lõpuni lahti. Küpseta tainast ahjus, kuni see on piisavalt kerkinud, et saad eraldada keskmiselt osalt ülemised kihid, nii tekib lehetaignast kausike. Täida kausi õõnsus kohupiimaseguga ja lao selle peale kõrvuti rabarberitükid. Küpseta edasi kuni taignaääred on kuldpruunid.

reede, 14. mai 2010

Kevadine külm karulaugukaste kuldseks praetud kartulitega

No küll oli keeruline seda karulauku siit Lõuna-Eestist leida. Käisin mitu korda turul, asjata. Andsin lõpuks alla. Aga siis andis ühel päeval mu ema mulle mõned karulaugutaimed, mille oleasolust tema aias ma üldse teadlik polnud. Ja järgmisel päeval oma tädi külastades sain muru seest terve koti täie noppida. Milline õnn. Tegin karulaugust mõnusa värske külma kastme, mis sobib suurepäraselt kuldseks praetud kartulitega, täpselt sellistega, nagu mu vanaema neid mulle praadis, kui ma väiksena tema juures "lasteaias" käisin.

Vaja läheb:

100 ml peeneks hakitud värskeid karulaugulehti
100 ml hapukoort
50 ml kodujuustu
soola ja pipart maitsestamiseks
(nendest kogustest tuleb väike kausitäis, kui tahad kohe isuga süüa, suurenda koguseid)

Koorega keedetud kartuleid
Õli praadimiseks
Soola
Sega kokku peeneks hakitud karulaugulehed, hapukoor ja kodujuust. Maitsesta soola ja pipraga. Lase külmas seista, kuni praed kartuleid.
Koori jahtunud koorega keedetud kartulid. Lõika viilud. Aja esmalt kuumaks pann, siis vala õli peale. Kui ka õli on kuum, lao kartuliviilud ühe kihina pannile. Prae kuldseks, keera teine külg. Maitsesta soolaga. Serveeri koos külma karulaugukastmega!

Lisaks mõned pildid kaamerasse püütud kevadest!





kolmapäev, 5. mai 2010

Rabarberihooaja avapauk - valge šokolaadi ja rabarbri suflee


No need minu omad peavad olema küll vist maailma kõige kauem igatsetud rabarberid. Üllatuslikul kombel tekkis meil reisil olles kõigi nende mustade leibade ja heeringate kõrval metsik igatsus ka kodumaise rabarbri järgi. Seda isegi vaatamata tõigale, et praktiliselt uppusime pidevalt maitsvatesse mahlastesse mangodesse, ananassidesse ning grenadillidesse. Aga ikka isutas rabarberi järgi. Nüüd nad on viimaks kohal. Esialgu küll ainult turul, aga abiks seegi. Mu oma aia omad on veel liiga pisikesed kasutamiseks. Juba mõne aja eest panin netiavarustes ringi uidates kõrva taha ühe paganama isuäratava idee - panna kokku valge šokolaad ja rabarber ning küpsetada neist siis õrnad sufleed (idee pärineb imeilusast blogist Zen Can Cook, kus needsamad sufleed on eriti perfektselt teostatud). Retsepti sai veidi maitse ja tunde järgi muudetud. Pean tunnistama, et minu jaoks oli see esimene sufleetegu üldse. Ideaalsest on tulemuse väljanägemine muidugi kaugel, aga päris lömmi ka ei vajunud. kontsistents oli kaunisti õrn ning rabarberi hapu ja šokolaadisuflee magus sulasid ilusti ühte. Tegelikult tuleks kasutada sügavamaid ramekinvorme, kui minu omad olid, et sufleekiht paksem oleks ja seega rohkem kerkiks. Ülejäänud osas arvan ise, et vilumus tuleb harjutamisega. Samas on kõik nipid teretulnud!

Vaja läheb:
100 gr valget šokolaadi (peeneks hakitud)
1 spl jahu
1 spl suhkrut
2 spl maisijahu
2 suurt munakollast
60 ml piima
1 vanillikaun
võid vormide määrimiseks
2 spl suhkrut + lisa vormi sisse
2 suurt munakollast
5 suurt munavalget
Rabarberi ettevalmistamiseks:
225 gr rabarbereid (kooritult ja tükeldatult)
1 sidruni riivitud koor
1 apelsini riivitud koor
120 gr suhkrut
0,3 l vett
Kuumuta ahi 200 kraadini. Pane rabarberitükid pannile, lisa suhkur, tsitruste koored ja vesi, aja keema. Tõsta rabarberid ahju ning küpseta 12 min. Tõsta ahjust välja ja lase neil siirupi sees jahtuda.

Pane šokolaaditükid kaussi. Sega teises kausis omavahel jahu, maisijahu, suhkur ja munakollased. Sega korralikult läbi. Lase piim koos vanillikaunaga keema, kraabi kaunast seemned piima sisse, eemalda kaun. Vala pool piimast peene joana pidevalt segades munakollasesegusse. Kui segu saab ühtlaseks, lisa see omakorda ülejäänud piima sisse. Sega ühtlaseks. Kuumuta umbes 1 minut pidevalt segades kuni segu pakseneb. Vala kohe šokolaadile ja sega kuni kogu šokolaad on sulanud ja segunenud. Kata kauss kilega ja lase toatemperatuurile jahtuda.
Määri ramekinvormid võiga. Keeruta võistes vormides suhkrut nii, et põhi ja küljed saaksid kaetud. Kurna rabarberitükid vedelikust ning pane iga ramekini põhja 3-4 rabarberitükki. Pane vormid külmikusse, kuni kasutamiseni. Mikserda munakollased ükshaaval sufleesegu sisse, kuni segu on ühtlane. Vahusta teises kausis munavalged pehmeks vahuks. Lisa suhkur ja vahusta edasi, kuni moodustub tugev vaht. Sega aeglaselt ja ettevaatlikult munavalge lusikatäie haaval sufleesegusse.

Täida vormid, tõmba ääred puhtaks ja küpseta 200 kraadises ahjus ca 15 minutit. Ära küpsetamise jooksul ahjuust ava. Kui küpsetamise lõpetad, lülita ahi välja, aga ukse avamisega oota veidi. Ust ava aeglaselt, et sufleesid mitte "kössi" ehmatada. Serveeri kohe tuhksuhkruga. Kui kõigele vaatamata sufleed siiski vajuda otsustavad, ära nukrutse ja naudi maitset! :)