Suvine virsikupirukas - ilus ja lihtsamast veel lihtsam

Ükskord ometi õnnestub mul viibida kuskil lõunapool siis, kui minu suured lemmikud, virsikud ja nektariinid, valmis on. Ma võikski neist toituda vist mõnda aega. No lihtsalt metsikult mahlased ja magusad. Eelmisel nädalal sai ühele poole minu järjekordne prantsuse keele kursus. Õpetaja palus, et igaüks viimasesse tundi, kus eksamitulemused teada anti, midagi söödavat kaasa tooks. Kasutasin siis võimalust ja küpsetasin midagi virsikutest. See kook või pirukas või kuidas seda nüüd nimetadagi on nii lihtne, et ma küpsetasin selle valmis hommikul enne tööle minekut. Illustreerib sõna otseses mõttes inglisekeelset kõnekäändu: "as easy as a pie" (lihtne nagu pirukas). Ja ilus ka minu meelest, kas pole?

DSC_0006


Vaja läheb:

6 filotaigna lehte
2 virsikut (pluss 1, kui keedad ise virsikumoosi koogile määrimiseks)
60 gr sulavõid
3 spl suhkrut (pluss 1, kui keedad ise virsikumoosi koogile määrimiseks)
(kui ise moosi keeta ei viitsi, siis 1 spl meelepärast virsiku-, nektariini- või aprikoosimoosi)

Kui teed ise moosi, aja vesi keema ja lõika virsiku nahale mõned sälgud sisse. Pista virsik minutiks keevasse vette, tõsta välja ja koori. Lõika virsiku viljaliha tükkideks, lisa suhkur ja keeda moosiks. Purusta lõpuks saumikseriga, siis on moosi hiljem lihtsam pintsliga koogile määrida. Selle kõik võib muidugi varem valmis teha. Või veel parem, hoopis suuremas koguses, siis saab moosist hiljem ka rõõmu tunda.

Kuumuta ahi 180 kraadini. Lõika virsikud õhukesteks viiludeks. Lao koogivormi kaks filotaigna lehte, määri neid kiiresti pealt sulavõiga, lao peale teised kaks filotaigna lehte ja määri uuesti sulavõiga, tee sama ka viimase 2 filolehega. Lao virsikuviilud taignale ja raputa peale suhkur. Küpseta umbes 20 minutit või kuni kook ilus kuldne on. Tõsta ahjust välja ja määri peale virsikumoosi.
Idee: Marabout chef

Kommentaarid

Ragne ütles …
NNi kena rõõmsavärviline pirukas.
Ülle ütles …
Nagu väike päike:)
Tuuli ütles …
Ülikaunis! Tõeline kesksuvine virsikupäike
Juc ütles …
Aitäh teie kõigile. Ega selle koogi juures ju suurt muud polegi, kui see, et ta näeb pagana ilus ja suvine välja ja noh maitseb ka ikka suurepäraselt. Eri rahvustest kursusekaaslased pistsid minu koogi laualt igatahes esimesena nahka, see nagu indikaator või nii :)
Eva ja CO ütles …
Vot selle koogi ma proovin kohe kindlasti järele! Mulle meeldivad lihtsad, kiiresti valmivad, ilusad ja maitsvad koogid :) Suur aitäh idee eest!

Kallistan,
Eva-U
Juc ütles …
Proovi jah, Eva! See kook valmib tõesti lihtsalt olematu kergusega. Aa, üks asi tuli meelde - lõigata on teda pärast üsna tüütu, sest taignaosa on nii õhuke. Kanakääridega äkki :)
Eva ja CO ütles …
Kui seda lehttaignaga teha, kas siis tuleks väga teistmoodi kook välja? Meil on siin filo-tainas vabalt saada, aga ma lihtsalt mõtlen, et lehttaignast kooki on äkki pärast parem lõigata?

Muidugi tervitused ka,
Eva-U
Juc ütles …
Ma usun, et tuleb täpselt samamoodi hea. Ainult et siis ma ikkagi rulliksin lehetaigna suhteliselt õhukeseks, muidu läheb õhukeste virsikuviiludega võrreldes taigna kogus tasakaalust välja!
Anonüümne ütles …
Tere Juta, Olen veidi sarnast kooki teinud aastaid (kunagi Oma Maitses Lauri Leesi kirjutas, et tres french ;-). Põhjaks lehttainas ja peale võiga sulatatud iiris ja nektariinid. Super maitsev. Nüüd proovin ka sinu varianti. Katrin
Mari-Liis ütles …
ehtne suvine kook: päikeseliselt rõõmus, kindlasti jube maitsev ja mis peamine, lihtne!
Juc ütles …
Katrin, aitäh idee eest. See võiga sulatatud iiris võib sinna tõeliselt hästi sobida. Proovin siis ka sinu variandi ära :). Aga jah, trés french on see kindlasti. :)
Mari-Liis, vot mulle tundub ka, et suvega peab kaasas käima lihtsus ja kiirus. Nii nagu suviselt kuumas köögis tundide viisi burgundia pada ei hakkaks keetma, ei tuleks ka selle peale, et keerulisi torte ajaviiteks küpsetada :).
Anonüümne ütles …
Proovisin ka seda täna, idee just siit blogist. Keegi ei mallanud igatahes jahutmist oodata, kuumana teda muidugi päris keeruline lõigata.
Nii ilus ei tulnud mul, aga maitses hästi :)
Ja tulingi tegelikult sinu käest uurima, et kuidas lõikamisega on või panin mina midagi väga mööda. Aga nagu selgus, siis nii vist peabki olema. Lõikasin kääridega.
"siret"
Juc ütles …
Siret, ma arvan, et kääridega ongi seda kooki kõige lihtsam lõigata. :) Tore, et hästi maitses!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco