Kastani-madeleine´d (Les madeleines ardéchoises)
Mõtlesin, et enne veel, kui homme Portugali poole teele asume (juhuuuuu!), jagan teiega midagi magusat. Ja muidugi prantsusepärast ja lisaks veel hooajalist ka. Käimas on nimelt kastanihooaeg (ettevaatust, siin ei sööda mitte hobukastaneid, millest meie lapsed sügiseti koolis tikuloomi ehitavad, vaid päris kastaneid, ingl k chestnut ja pr k marron või châtaigne). Tegelikult müüakse viimasel ajal kastaneid vist ka Eesti paremini varustatud poodides. Kastanikreemi võibolla aga mitte. Nii et kes saavad kätte kastanid, need võivad ise kõigepealt kreemi teha, see pole üldse väga keeruline, vaja läheb:
1 kg kastaneid
700 gr suhkrut
200 ml vett
1 tl vanilliekstrakti
Tee kõigile kastanitele madal sisselõige. Pane kastanid potti ja kata külma veega. Aja vesi keema ja keeda mõned minutid suurel kuumusel. Keera kuumus maha, jättes kastanid kuuma vette seisma kuni neil ükshaaval koore eemaldad. Pane kooritud kastanid potti poole liitri kuuma veega ja keeda mõned minutid, kuni nad on pehmed. Kurna ja purusta ühtlaseks massiks. Ära lase massil ära jahtuda. Keeda 200 ml veest ja suhkrust siirup ning sega kastanimassiga kokku. Lisa vanilliekstrakt. Kuumuta kreemi pidevalt segades madalal kuumusel umbes 15 minutit kuni tekib paks pasta, mis kleepub lusika külge. Pane puhastesse purkidesse ja kaaneta. Väidetavalt säilib selline kreem isegi vähemalt aasta.
Madeleine`ide jaoks läheb vaja:
150 gr kastanikreemi
80 gr pruuni suhkrut
80 gr jahu
80 gr võid + veidi vormi määrimiseks
2 muna
1 tl küps pulbrit
2 spl rummi
Sulata või ja tõsta kõrvale. Kuumuta ahi 220 kraadini.
Vahusta munad suhkruga, lisa jahu ja küpsetuspulber, sega ühtlaseks massiks. Sega juurde sulavõi ning seejärel lisa kastanikreem ja rumm. Määri madeleine-vormid võiga (tegelikult võib neid teha ka nt muffinivormi põhjas, lihtsalt kuju tuleb teistsugune) ning tõsta kuhjaga supilusikatäis tainast igasse vormi. Küpseta esmalt 5minutit, siis keera temperatuur 200 C peale ning küpseta veel 7-8 min. Kalla madeleine´id vormist välja jahtuma.
1 kg kastaneid
700 gr suhkrut
200 ml vett
1 tl vanilliekstrakti
Tee kõigile kastanitele madal sisselõige. Pane kastanid potti ja kata külma veega. Aja vesi keema ja keeda mõned minutid suurel kuumusel. Keera kuumus maha, jättes kastanid kuuma vette seisma kuni neil ükshaaval koore eemaldad. Pane kooritud kastanid potti poole liitri kuuma veega ja keeda mõned minutid, kuni nad on pehmed. Kurna ja purusta ühtlaseks massiks. Ära lase massil ära jahtuda. Keeda 200 ml veest ja suhkrust siirup ning sega kastanimassiga kokku. Lisa vanilliekstrakt. Kuumuta kreemi pidevalt segades madalal kuumusel umbes 15 minutit kuni tekib paks pasta, mis kleepub lusika külge. Pane puhastesse purkidesse ja kaaneta. Väidetavalt säilib selline kreem isegi vähemalt aasta.
Madeleine`ide jaoks läheb vaja:
150 gr kastanikreemi
80 gr pruuni suhkrut
80 gr jahu
80 gr võid + veidi vormi määrimiseks
2 muna
1 tl küps pulbrit
2 spl rummi
Sulata või ja tõsta kõrvale. Kuumuta ahi 220 kraadini.
Vahusta munad suhkruga, lisa jahu ja küpsetuspulber, sega ühtlaseks massiks. Sega juurde sulavõi ning seejärel lisa kastanikreem ja rumm. Määri madeleine-vormid võiga (tegelikult võib neid teha ka nt muffinivormi põhjas, lihtsalt kuju tuleb teistsugune) ning tõsta kuhjaga supilusikatäis tainast igasse vormi. Küpseta esmalt 5minutit, siis keera temperatuur 200 C peale ning küpseta veel 7-8 min. Kalla madeleine´id vormist välja jahtuma.
Kommentaarid
Mõnusat Portugali nautimist!
Eva-U
Tore, et Portugalis ära käidud ja jälle õnnelikult tagasi.
Tervitused Kahupealt