Tomati tarte tatin šalottsibula kastmega

Meil on Eesti toidublogijatega selline ühine asi nagu kollektiivne alateadvus. Sealt me siis võtame oma ideid ja tihtipeale juhtub nõnda, et mitu blogardit samal ajal sama idee kallal nokitsevad. Seekord läks meil Piretiga samamoodi, sest enam-vähem ühel ajal valmisid meie ahjudes, ühel Eestis, teisel siin Luksemburgis, tomati tarte tatin´id (tarte tatin on prantsusepärane tagurpidi küpsetatud kook, originaalis valmib see õuntega). Küll veidi erineval moel. Võibolla isegi täpselt samal ajal, mine sa tea! Aga tomati tarte tatin on üks järjekordne asi, mis on nii lihtne ja samas nii maitsev, et sellest oleks patt mitte korduvalt ja mitmetes kohtades juttu teha. Minu tarte tatin´i idee tuli ühest Marabout kokaraamatust ja väikeste mugandustega valminud šalottsibulakastmega on tegu tõeliselt harmoonilise söömaajaga. Veini ei tohi ka mingil tingimusel unustada!


DSC_0147_2

Vaja läheb:
400 gr lehetainast
9 väiksemat tihket tomatit
30 gr võid
2 küüslauguküünt (peeneks hakitud)
1 sl pruuni suhkrut
2 spl balsamiäädikat
1 muna
värsket basiilikut serveerimiseks

Kastme jaoks:
20 gr võid
2 šalottsibulat (peeneks hakitud)
1/2 sidruni riivitud koor
peotäis värsket peterselli (peeneks hakitud)
200 ml vahukoort
80 ml vett
soola ja pipart

Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Lõika tomatid sektoriteks ja eemalda seemned. Kuumuta või pannil, prae küüslauk klaasjaks, lisa pruun suhkur ja balsamiäädikas ning sega kuni suhkur sulab. Lao tomatid ühe kihina nahapool all pannile ja prae umbes 5 minutit, kuni nad kergelt karamellistuvad. Õlita 6 tartletivormi või 1 suurem. Kata vormi(de) põhi tomatitega, ladudes need ettevaatlikult üksteise kõrvale. Lõika taignast vormiga ühesuurused kettad ja aseta taignaring tomatitele. Lükka taigna ääred kergelt tomatite alla. Vahusta muna kahvliga ja pintselda tainas munaga üle. Küpseta umbes 15 minutit kuni tainas on võtnud kauni kuldse jume. Pööra taldrikule.
Kuni tarte tatin küpseb, valmista kaste. Selleks sulata või, prae šalottsibul klaasjaks. Lisa vahukoor, riivitud sidrunikoor ning petersell, sega ja lase keema tõusta. Lisa keev vesi, sega ning keeda madalal tulel vahepeal segades kuni kastmekogus pisut väheneb. Maitsesta soola ja musta pipraga. Vala kaste ümber tarte tatin´i, kaunista mõne värske basiilikulehega ja serveeri kohe.

DSC_0150_2

Kommentaarid

Piret ütles …
Mmm,koos kastmega tundub jube ahvatlev, proovin kindlasti ära!
Juc ütles …
Piret, proovi jah, minu meelest andis kaste tõesti heale asjale veel hulga headust juurde! :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Madalal temperatuuril küpsetatud liha vol 2

Punase läätse ja sealiha hautis

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Vana-vanaema pannišašlõkk

Kõige parem rabarberikook läbi aegade