Madalal temperatuuril küpsetatud liha vol 2

Nagu lubatud, võtsin sel korral ahjueksperimendi korras ette eestimaise lihaveise liha, tagaosa sisetüki, mis peaks praeks väga hästi sobima. Kastmeks valmistasin punase sibula ja punase veini kastme, mille idee pärines BBCGoodFood veebilehelt. Valisin režiimiks "roast beef well done", kuna mul oli veel meeles itaallaste Bistecca alla Fiorentina "well done", mis oli igati punane veel ja ma otsustasin, et kontrollin enne ahju arusaamad üle. Liha küpses 4 h ja sai mõnusalt pehme. Söödi ära suure isuga ja kiiresti. Samas pean ütlema, et kuigi lihast mahlasid välja ei tilkunud, oleks võinud veidiveidikene siiski mahlasem olla. Nii et järgmisel korral tuleb valida "roast beef rare". Nii ma teengi. Seni aga lasime heal eestimaisel veiselihal heamaitsta ja kastsime teda punase sibula ja punase veini kastmega. Selleks läheb vaja:
1 keskmine punane sibul (peeneks hakitud)
1 küüslauguküüs, kooritud ja muljutud, aga mitte hakitud
1 oksake rosmariini
4 spl balsamiäädikat
3 spl oliiviõli
pipart
350 ml punast kuiva veini
350 ml köögiviljapuljongit
1 spl võid
(vajadusel soola)

Prae sibulat õlis pidevalt segades ca 3 minutit. Lisa pipart, küüslauguküüs ja rosmariin. Prae veel segades mõned minutid. Lisa balsamiäädikas, keeda kuni vedelik muutub siirupilaadseks. Lisa vein, keeda kuni vedelik on vähenenud 2/3 võrra. Võta välja küüslauk (ära ära viska, haki ära ja prae oliiviõlis koos kartulitega liha kõrvale) ja rosmariin. Lisa puljong, keeda madalal tulel, kuni vedelik on vähenenud 2/3 võrra. Maitsesta soolaga, kui vaja. Lõpetuseks sega sisse või (ja kui on, siis liha küpsemisel tekkinud vedelik). Vala serveerimiseks veiselihale.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Mind huvitab väga, kui suur on maigu vahe lihaveise- ja loomaihalihal? Kui sa järgmisel korral hakkad veiseliha tegema, siis osta tükike tavalist noorlooma liha ka. Maksan kinni. lugupidamisega Kahupea.
Juc ütles …
:) Hea diil! Pean siis sellise poe valima, kus mõlemat müüase. Aga eksperiment tõesti on iseenesest huvitav. Aga see kaste on väga hea, proovi sina jälle see ära, kui sul järgmine külalistevor tuleb :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga