Pain d´epice ja foie gras, läheb aina pidulikumaks
Tähelepanu, valmis olla, läks! Jõuluralli on ametlikult avatud. Teisipäeval oli nigulapäev ja siinkandis on just siis see tore päev, kui jõuluvana aseaine Püha Nikolaus lastele kinke toob ja koos oma musta Peetriga ringi traalib. Kuldse ristiga kaunistatud suure punase peakattega (mis tegelikult väga paavsti oma meenutab) valge pika habemega mees sattus nii kaubanduskeskustesse, kooli kui Manni pikapäevarühma. Nii et Mannil esimesed kingid käes ja esimesed kohtumised jõuluvanaga tehtud. Selle kõigega seoses käivad muidugi ka päkapikud igal hommikul Manni susse täitmas ja õhtuti kõlavad kodus jõululaulud, mida päeval koolis järgmisel reedel toimuva kontserdi tarvis õpitud on. Enamasti käib asi nii, et Mannile meenub fraas, aga mitte viis ja siis tuleb appi sõber Google, et välja peilida laulu nimi ja siis tuleb omakorda appi sõber YouTube, et välja peilida laulu viis ning siis saabki laulu harjutama asuda! Seekord on üks laul lausa prantsuse keeles, nii et tuleb meilegi Henriga kasuks. Ära on juba peetud üks töine jõulupidu, homme on siinsete Eesti laste jõulupidu koos eestikeelse jõuluetendusega (kuuldavasti on Krall ja Veesaar lausa ise meie juntsude jaoks kohale tulnud), järgmisel nädalal veel üks töine pidu ja üks kooli jõulukontsert (kus lapsed on omal vabal valikul kas kuusepuud, lumememmed või päkapikud, mistõttu sai soetatud järjekordne kostüüm meie vägisi tekkivasse kostüümilattu), siis veel üks ütlemata põnev talvine pulmapidu, siis veel üks koolijõulupidu ja saamegi Eestisse päris jõule pidama tulla! Nii et tõotavad tulla kiired, põnevad ja jõulused nädalad! Ainus asi, mis jõulutundele kaasa ei aita, on ilm, sest vägisi on mulje, et kõik see vihm, mis novembris sadamata jäi, tuleb nüüd detsembris topelt alla. Aga soe on ja see mulle ju meeldibki, nii et ma ei kurda! Lendamiseks on see ilm samuti hea!
Toidulaud kipub aga küll aina jõulusemaks ja pidulikumaks. Seekord jagan teiega midagi väga traditsiooniliselt jõulust, mis pärit siitkandist, meie palavalt armastatud Prantsusmaalt. Nimelt vürtsileib pain d´epice nuumhane maksa ehk foie gras´ga. Pain d´epice on tegelikult absoluutselt sarnane meie piparkoogile nii maitse kui lõhna poolest, aga vorm on tal täiesti meie vormileiva oma. Valmistada on seda lihtne ja kilesse pakitult säilib see samuti hästi. Kuigi, ma usun, et säilitamisega keegi tegema ei pea, sest maitsev vürtsileib sobib süüa nii meega, moosiga, foie gras´ga, juustuga kui kasutamiseks jõulustes dessertides.
Vaja läheb:
450 g jahu
60 g rukkijahu
2,5 tl soodat
1,5 tl kaneeli
1,5 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl soola
0,25 tl muskaatpähklit
0,25 tl jahvatatud või purustatud nelki
0,25 tl musta pipart
8 kardemonikupra seemned, purustatud või ca 0,25 tl jahvatatud kardemoni
55 g täiesti pehmet võid (võid ka ära sulatada)
1 suur muna, toatemperatuuril
200 g mett
100 g pruuni suhkrut
1 apelsini riivitud koor
0,5 sidruni riivitud koor
240 ml vett
Serveerimiseks foie gras´d, hakitud pistaatsiapähkleid ning rosé pipart
Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri leivavorm võiga või kata küpsetuspaberiga.
Sega kokku jahud, sooda, vürtsid ja sool.
Sega teises kausis kokku või, muna, mesi, suhkur ja tsitruste koored. Lisa vesi, sega läbi.
Lisa saadud segule kokkusegatud kuivained. Sega tainas ühtlaseks ja vala vormi. Küpseta ca 60 min või kuni tikuga torgates tikk puhtana välja tuleb :) Pealt võib küpseda hästi tumepruuniks.
Lase 10 min jahtuda, siis võta vormist välja.
Hoia toidukiles. Algul on raske lõigata, aga mõne tunni pärast on nagu tavaline vormileib.
Toidulaud kipub aga küll aina jõulusemaks ja pidulikumaks. Seekord jagan teiega midagi väga traditsiooniliselt jõulust, mis pärit siitkandist, meie palavalt armastatud Prantsusmaalt. Nimelt vürtsileib pain d´epice nuumhane maksa ehk foie gras´ga. Pain d´epice on tegelikult absoluutselt sarnane meie piparkoogile nii maitse kui lõhna poolest, aga vorm on tal täiesti meie vormileiva oma. Valmistada on seda lihtne ja kilesse pakitult säilib see samuti hästi. Kuigi, ma usun, et säilitamisega keegi tegema ei pea, sest maitsev vürtsileib sobib süüa nii meega, moosiga, foie gras´ga, juustuga kui kasutamiseks jõulustes dessertides.
Vaja läheb:
450 g jahu
60 g rukkijahu
2,5 tl soodat
1,5 tl kaneeli
1,5 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl soola
0,25 tl muskaatpähklit
0,25 tl jahvatatud või purustatud nelki
0,25 tl musta pipart
8 kardemonikupra seemned, purustatud või ca 0,25 tl jahvatatud kardemoni
55 g täiesti pehmet võid (võid ka ära sulatada)
1 suur muna, toatemperatuuril
200 g mett
100 g pruuni suhkrut
1 apelsini riivitud koor
0,5 sidruni riivitud koor
240 ml vett
Serveerimiseks foie gras´d, hakitud pistaatsiapähkleid ning rosé pipart
Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri leivavorm võiga või kata küpsetuspaberiga.
Sega kokku jahud, sooda, vürtsid ja sool.
Sega teises kausis kokku või, muna, mesi, suhkur ja tsitruste koored. Lisa vesi, sega läbi.
Lisa saadud segule kokkusegatud kuivained. Sega tainas ühtlaseks ja vala vormi. Küpseta ca 60 min või kuni tikuga torgates tikk puhtana välja tuleb :) Pealt võib küpseda hästi tumepruuniks.
Lase 10 min jahtuda, siis võta vormist välja.
Hoia toidukiles. Algul on raske lõigata, aga mõne tunni pärast on nagu tavaline vormileib.
Kommentaarid
Retsept on hirmus põnev. Hoopis midagi muud, kui tavaline piparkook. Sellest tuli mul mõte, et ei tea, kas piparkook ka pasteediga hea maitseks? Rootslased söövad ju piparkooke sinihallitusjuustu kastmega :)
Pidage siis oma suures jõulu-ja muude pidustuste möllus vastu, et Eesti jaoks ka ikka jaksu jääks :)
Eva-U
Eva, tõesti, elagu internetiajastu. Ma mäletan, et meie kooli ajal käis asi nii, et emme võttis telefoni ja siis koos Heltsu ja vanaemaga sai laulule viis taha :). See on tõesti hea, et siin koolis nii palju jõululaule igal aastal õpitakse, siis on jõuluõhtu täitsa mureta. Ma saan mõne äkki isegi endale napsata :). Aga piparkook võiks vist sobida küll mõne peenemat sorti pasteediga. Miks mitte! Püüame vastu pidada ja peatse kohtumiseni!
Profa