Makrellid tapenade´ga fenkolil ehk neljapäev on kalapäev

Püüan siin kiivalt oma lubadusest (sel aastal palju erinevaid kalaroogasid teha) kinni pidada. Makrell ei ole siin blogis küll päris uus külaline, nagu merikurat või raiuim seda olid. Tegelikult soovitavadki paljud retseptid, mis räägivad kala küpsetamisest fenkolipadjal ja tapenade´i teki all, kasutada meripoisurit (ingl k red mullet; pr k rouget barbet) või siis riffahvenat (ingl k snapper; pr k vivaneau), aga sel päeval, kui mul oli isu kala küpsetada, vaatasid poes mulle vastu ilusad hõbedaselt värskusest läikivad makrellid. Minu meelest ei saa selline roog mitte ainult väga hea, vaid ka väga ilus!


Mackerels 2

Meie külastame sel nädalavahetusel kallist kodumaad. Tunne on selline, nagu oleks väga kaua ära olnud, tegelikult alles olid ju jõulud! Aga kui õues on üle 15 kraadi sooja, siis on tunne, et talv on juba mägede taga, kerge tekkima. Seekord on tegu sellise kiirkäiguga, äärmiselt ära planeeritud külastusega. Reedel jõuame loodetavasti Põhjakale lõunale, ma olen oma perega sinna minna tahtnud juba sellest ajast, kui suvel blogarditega Põhjakat külastasime. Esmaspäev saab olema eriti põnev ja kulinaarne, aga täpsema info jätan hetkel saladuseks! Luban pühalikult, et varsti kuulete sellest üksikasjalikult. Ja näete ka ;). Lisaks tuleb Umamisse palju uut ning põnevat kaupa juurde. Hirmus põnev on ise juures olla, kui kõik vürtsid, ürdid, kastmed ja pastad kohale jõuavad, neid oma käes hoia ja oma ninaga nuusutada. Ja kalleid inimesi kavatseme ka muidugi näha!

Meie Mann käis eile Saksamaal väiksel ekskursioonil. Mõelge kui palju on meie laste elu erinev sellest, mida meie väiksena elasime. Eva Maria nimelt on viimase kuu aja jooksul käinud kaks korda välismaal ekskursioonil - esimene kord Prantsusmaal mustkunsti vaatamas ja nüüd eile Saksamaal batuudikeskuses! Kui keegi mulle 20 aasta eest oleks väitnud, et minu tütar 20 aasta pärast selliseid asju saab teha, oleksin teda vist hulluks pidanud. Ja ega seegi mulle päriselt pähe poleks mahtunud, et me ise sealjuures Luksemburgis elame :).


Mackerel with tapenade on fennel 6
Aga nüüd siis makrellid, tapenade ja fenkol.
Vaja läheb:
6 makrelli (võimeripoisurit või riffahvenat või midagi muud :)
2 suuremat fenkolit ehk apteegitilli
5-6 kartulit
6 spl oliiviõli
1/2 sidruni mahl + lisa serveerimiseks
soola ja musta pipart

Tapenade jaoks:
150 g musti oliive
8 spl oliiviõli
1 spl apteegitilli seemneid
paotäis värsket tüümianit
1/2 sidruni mahl
1 küüslaugu küünt
Mackerel with tapenade on fennel

Tee nii:
Koori kartulid ja keeda neid soolaga maitsestatud vees 10 minutit.
Valmista tapenade, selleks sega kõik tapenade´i koostisosad kokku ja purusta saumikseriga. Puhasta makrellid seest, aga jäta pea ja saba külge (minu meelest on nad ilusad niimoodi:). Topi kalade kõhud ääreni tapenade´i täis.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Lõika kartulid ja fenkol viiludeks. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, lao fenkoliviilud sellele laiali. Lao fenkoli peale kartuli viilud. Tõsta kartulitele kalad. Puista ülejäänud tapenade kõige peale laiali. Maitsesta kõike soola ja pipraga, pigista peale 1/2 sidruni mahl ja piserda oliiviõliga. Küpseta ahjus umbes 25 minutit.
Serveeri värske sidruniga ning üle puistatuna värske tüümiani ja apteegitilliga!

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
mm.. ma olen juba tükk aega oodanud järjekordset kalaretsepti :) lõpuks ometi!
aga muide - kas kartulid liiga vähe ei saa selle poole tunni jooksul, eriti kui kalad ka veel nende peale panna? Mul kogu aeg igavene häda nende kartulitega, kogu aeg jäävad toorevõitu, kui millegiga koos teen. Eks pean siis enne natuke ahjus neid eelküpsetama. Lihtsalt huvi pärast küsin.. ;)
Kristina
Juc ütles …
Kristina, enne ju keedad neid 10 minutit! Ja kui hiigelkartulid on, siis tasub enne keetmist pooleks lõigata. Aga tore, et oodanud oled. Loodan, et tulemus ka sel korral meeldib :)
Juc ütles …
Aa, ja selleks, et kartulid ahjus kõvaks ei jääks on üks nipp - kartul tahab mõned ajaks päris kõva kuuma, ikka üle 200 kraadi!
Eva ja CO ütles …
Küll on ilusad kalakesed! Mulle makrell maitseb - mõnus ja rammus, justkui polekski tegemist valge kalaga. Sul tuleb neid retsepte nagu Vändrast saelaudu :) Ma ei jõua sammu pidada :) Täna kavatsen banaanikoogid ära proovida. Annan kindlasti teada, kuidas välja tulid!

Tervitage Eestit ja sealseid sõpru minu poolt ka!
Eva-U
Juc ütles …
Eva, väga lahe väljend Sul meelde tulnud - nagu Vändrast saelaudu :). Eks ma püüan ikka paar korda nädalas midagi uut lisada, mul on tegelikult vist üle kümne retsepti koguaeg ootel - tehtud, aga pole jõudnud kirjutada! Järgmise nädala algul tuleb väike paus, Eestis ei kirjuta. Aga loodan, et banaanikoogid maitsevad ja et kunagi ka makrelliroa ära proovid.
Inx ütles …
Mulle väga meeldivad fotod. Sellised päikeselised ja lustakalt söödavad :) Super! Kahtlemata on väga maitsev ka.
Mul ka kombeks alati ahjukartul eelkeeta. Siis saab mõnus ja mahlane ahjukartul.
Muudkui üritan siin neid imelisi banaanikoogikesi teha, aga või see siis siin provintsis lihtne on :D Üks päev ostsin banaanid poest...viimased :P. Siis avastasin, et pole vormikesi. Muffinivormid selleks ju ilmselgelt ei sobi. Eile läksin poodi vaatama, et äkki saan midagi ja veel puuduolevad laimid....aga võta näpust. Mingid suuremad keeksivormid sain, aga mida polnud, oli laim :S Kui nüüd neid ka poodi tuuakse, läheb tegemiseks :)
Anonüümne ütles …
Oi, sain palju targemaks, kartulite eelkeetmise osas.
Aga pildid on imeilusad! Kui kalarivi tasakesi alla keerasin, siis oli esimene mõte, et mis imelime kangs sealt tuleb.
Imelik elu on kujunenud küll. Kõik tiirutavad mööda ilma ringi kohtades, millest minu nooruses ainult reisiraamatustest lugeda sai, kui sedagi.
Kevadised tervitused! Kahupea
Juc ütles …
Aitäh, Kahupea! Muide, see kõva temperatuuri kartulitele andmise nipp on Sinult saadud :). See rändamise asi on tõesti huvitav, eile just mõtlesin, et mulle ei tundunud kuidagi imelik, et ma lennujaamast koju sõites läbisin Hollandi ja Belgia :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga