Krevetid kahel lihtsal moel

Kevad on meil endiselt peidus ja meie oleme ka sel nädalal omamoodi peidus. Nimelt õnnestus meil üleeile õues jalutamas käies vaadata, kuidas meie väike Mannike rattaga mäest alla sõites lendu tõusis ja siis üsna õnnetult asfaldil maandus. Tegelikult oli tegu õnneliku õnnetusega, milles purunes Manni kiiver (jumal tänatud, et see peas oli) ja jalgratta pidurikang, aga terveks jäid kõik luud! Nägu on aga pisut ära äestatud ja Mann eelistab mõnda aega kodu seinte vahel kosuda!

See, et kevad peidus on ja päike vaid põgusateks hetkedeks vihmavalingute vahel välja tuleb, on olemise kuidagi laisaks teinud. Vahel on mul üheks nädalavahetuseks oma 5 plaani, mida kõike ma küpsetama-keetma hakkan. Seekord mitte. Laupäeval sai end kokku võetud ja valmis vuristatud üks valge šokolaadi mousse röstitud rabarberitega, millest peagi ka teile kirjutan, ja eile küpses ahjus kuldseks rabarberi tarte tatin, mida me vanillijäätisega sõime. Aga õhtuks otsustasime minna lihsaima vastupanu teed. Kõige lihtsam variant on minu meelest see, kui teeme midagi krevettidest. Krevetid valmivad vaid hetkega, neid ei pea pikalt ette valmistama ja võimalusi, kuidas neid põnevalt ja iga kord erinevalt valmistada, on miljoneid! Jagan teiega kahte Aasia hõngulist viisi, kuidas oma ilusad roosad krevetid kiirelt ning maitsvalt lauale panna.

Esiteks krevetid tamarindikastmes, mille retsept on päris Silja blogist, kes selle omakorda kaasa tõi oma hiljutiselt Vietnami-Kambodža reisilt. Tamarind on magushapukas tamarindipuu vili, mida Aasia ja Ladina-Ameerika retseptides kasutatakse roogadele hapu maitse andmiseks. Lihtne roog tamarindist ja krevettidest valmib vaid minutitega ja maitseb tõeliselt hästi.

 DSC_0084
Vaja läheb:
 500 g (puhastamata) krevette
200 g tamarindi või 70-100g tamarindi konsentraati
2 šalottsibulat
2 küüslauguküünt
soola, suhkrut, pipart

Tee nii: Sega tamarind või konsentraat umbes 1 dl sooja veega, kuni see lahustub. Kui kasutad seemnete ja niitidega tamarindi, siis sega, kuni kogu mahl on veega lahustunud ja eemalda siis seemned-niidid. Puhasta krevetid jättes neile sabaots külge. Kui Sul ei õnnestu puhastamata krevette saada, siis ära jäta sellepärast seda toitu tegemata, võid vabalt kasutada ka puhastatuid. Sega puhastatud krevetid kokku hakitud šalottsibula ja küüslauguga ning maitsesta soola ja pipraga. Prae neid pannil umbes minut või paar, kuni nad ilusad roosad on. Eemalda krevetid pannilt. Aja varem lahustatud tamarindivedelik pannil keema ja maitsesta soola, pipra ning suhkruga. Täpset suhkru kogust ei ole võimalik anda, sest naturaalse tamarindi ja erinevate konsentraatide magusus erineb suurel määral. Lisa valmis küpsetatud krevetid, sega läbi ja serveeri kohe. Maitsev roog ongi valmis!

Ja ka teise, tšilli-krevettide retsepti eest ei saa ma au endale võtta. See jäi mulle mõne aja eest silma Food&Wine veergudelt. Koostisosade pikk rivi võib esialgu võibolla pisut ehmatav olla, aga nende kokku panemine pole mingi eriline kunst ja lõppkokkuvõttes ütleksin mina siiski, et tegi on lihtsa retseptiga. Minu meelest on tšilli ja krevetid üldse justkui kokku loodud, nii et eksida pole peaaegu võimalik. Mugandasin retsepti pisut endale meelepärasemaks ja selline ta siis sai.

 Chilli shrimp 4
Vaja läheb:
0,5 kg (puhastamata) krevette
1 spl tomatiketšupit
1 spl kuiva valget veini
1 spl sidrunimahla
1 spl sojakastet
0,5 spl suhkrut
2 spl (maapähkli)õli
1 värske hakitud tšilli või 1 spl kuivatatut
2 küüslauguküünt, purustatud
1 spl sidrunheina, värsket või kuivatatut
1 spl purustatud ingverijuurt
mõned peotäied hakitud rohelist sibulat
peotäis hakitud värsket koriandrit
serveerimiseks riisi

Tee nii:
Tee igale krevetile terava noaga piki selga sisselõige ja eemalda tume veen, aga jäta krevettidele kest külge. Kui kasutad puhastatud krevette, siis jäta see etapp lihtsalt vahele.
Sega väikses kausis kokku ketšup, vein, magus tšillikaste, sidrunimahl, sojakaste ja suhkur.
Kuumuta suurel pannil pool õlikogusest hästi kuumaks ja prae krevette mõlemalt poolt, kokku umbes 1 minut, kuni nad alles hakkavad roosaks muutuma. Lisa pannile ülejäänud õli, lisa tšilli, küüslauk, ingver ja sidrunhein ning prae segades umbes 1 minut, kuni pannilt hakkab eralduma isuäratavaid aroome. Lisa rohelised sibulad ja varem kokku segatud ketšupisegu ning kuumuta veel umbes 0,5 minutit. Puista üle koriandriga ja serveeri kohe!

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Krevettidega pole ma veel sinasõbraks saanud, aga kaugemas tulevikus on kindlasti plaanis ja küllap siis lähevad ka need retseptid käiku.
Manni õnnetust peab ikkagi õnnelikuks pidama.Ta kipub spordivallas liiga hasartne olema küll ja loodetavasti on see talle hoiatuseks kogu eluks. Kiiret kauninemist talle!
Parimate tervitustega Kahupea.
Eva ja CO ütles …
Vaene Mannike! See oli tal ikka paras ehmatus (ja teil muidugi ka). Hirmus! Hea, et tal kiiver peas oli. Ei taha edasi mõtlema hakatagi, mis oleks saanud, kui poleks olnud...
Lähen hoopis lõbusama teema juurde ja need on need isuäratavad retseptid! Ma lausa jumaldan lihtsaid retsepte ja krevette sööme erinevas variatsioonis igal nädalal, nii et suured tänud ideede eest!
Mul on olemas Tamarindi pasta, kas see sobib esimese retsepti sisse või on tamarindi konsentraat midagi muud? Teine retsept tundub olevat päris vürtsikas. On mul õigus? Järele proovin need mõlemad igal juhul! Suur tänu ideede eest! Mul on lausa kahju, et selle nädala toidud juba ära tellitud on. Nüüd peavad need krevetiroad järgmist nädalat ootama :(

Kiiret paranemist Mannile ja tervitusi kogu teie kambale,
Eva-U
Juc ütles …
Kahupea, eks Eestis olles ongi nende krevettidega natuke keeruline sinasõbraks saada. Ükskord tulete äkki meiega koos Taisse suvitama, siis ostame sentide eest turult kilode viisi hiiglaslikke krevette, grillime neid ja joome külma õlut kõrvale! Mis Sa arvad. Eva-U, teie lööge ka kampa! Manni õnnetus oli kindlasti õnnelike killast. Vaatamata äestatud näole. Ta on pisut hoogne tõesti ja selle hoo kohta oli see isegi üllatav (ppp korda mustmiljon), et selline suur kukkumine alles nüüd juhtus! Loodame, et see oli ainus hoiatus, millest piisab! :) Eva-U, ega ei tohigi vist mõelda, et mis kõik oleks võinud juhtuda. See on väga hirmus mõte! Aga krevetid, pole tänu väärt, nii tore, kui teiesuguseid usinaid katsetajaid ja rõõmustajaid on. Tamarindi pasta sobib hästi, pane seda veidi üle 100 g ma mõtlen. Aga eks Sa niikuinii maitsed ja timmid selle järgi. Teine on vürtsikas jah, aga võid ka selle tšilli välja jätta või vähem panna, siis peaks ka lastele sobilik olema! Väga armas, et lausa kahju on, et toidud selleks nädalaks juba tellitud :). Aga küll ootavad, loodan, et on ootamist väärt ka teie meelest! Mannile tervised edasi antud! Tervitused ka teile!
Eva ja CO ütles …
Katsetasin seda esimest, tamarindiga, retsepti. Sai väga hea! Kasutasin tamarindipastat. Sinna läks ikka omajagu suhkrut. 2spl kindlasti. Mõnus ja kiire söök. Järgmisel korral teen vist lausa kahekordse koguse tamarindi-kastet, siis jagub rohkem :)

Tervitan!
Eva-U
Juc ütles …
Eva, mul on hea meel, et tamarindikastmes krevetid teile meeldisid. Sellepärast ongi suhkrukogust täpsemalt keeruline panna, et osad pastad, mis müüakse, sisaldavad rohkem suhkrut, teised on jälle puhta hapud! Kahekordne kogus kastet on hea mõte, niimoodi sobiks riisi juurde söömiseks veel eriti hästi vist! Päikest teile!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco