Rabarbri clafoutis ehk Prantsuse ahjupannkook

Kolm on kohtu seadus, eksju? Nii et postitan siis jutti kohe kolmanda magustoidu rabarberi teemal! Millest me siin kevade hakul ikka muust räägime, kui umbrohust, rabarberist ja natuke sparglist ka sekka. Prantsuse ahjupannkooki ehk clafoutid olen ma siin varemgi teinud, viimati mirabellidega, ükskord varem vaarikatega ja virsikutega, siis jälle šokolaadi ja murelitega, täna jätkan rabarberiga. Tegelikult on see põldmarjadega Bretooni far ka üks clafoutis lähisugulane. Nii et üks tõeliselt populaarne külaline siin minu Võrratus maailmas. Asi on lihtsalt selles, et clafoutis valmistamine on lihtne ja tulemus ääretult maitsev. Nüüdseks oleme avastanud, et kõige rohkem meeldib meie perele see küpsetis siis, kui ta on peaaegu jahtunud. Sööme seda samamoodi nagu kodumaist saiavormi, külma piimaga. Kui clafoutis ahjust välja tuleb, siis on tegu millegi pudingilaadsega, kuid kui veidi kannatada (mis ei ole üldse lihtne, kui ahjuvormist selliseid magusaid aroome eritub), siis tahkub vorm ilusti ära ja seda saab hea tahtmise juures isegi lõigata. Kõige lihtsam lähenemine clafoutile on siiski suure lusikaga tõstmine.
rhubarb clafoutis

Vaja läheb:
ca 500 g rabarberit
5 spl suhkrut
1/2 tl kaneeli
180-200 g suhkrut
3 muna
1 tl vanilliekstrakti
200 ml piima
50 ml vahukoort
120 ml jahu
1 tl sidrunikoort
näpuotsaga soola

Tee nii:
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Sega ahjuvormis kokku tükeldatud rabarber, 5 spl suhkrut ja kaneel. Pane vorm 15-20 minutiks ahju ja tõsta siis jahtuma.
Klopi kokku muna ja 200 g suhkrut. Lisa vanill, piim, vahukoor, sidruni koor ja sool. Sega ühtlaseks. Sõelu taigna hulka jahu ja sega kuni tainas on ühtlane.
Kurna enamus rabarberite küpsemisel tekkinud vedelikust ära. Sellest pole midagi, kui osa vedelikku vormi jääb, tulebki mahlasem tulemus. Vala tainas rabarbritükkidele ja pane vorm 45-50 minutiks ahju.
Ahjust välja tõstes peaks vorm olema pealt ilus kuldne, keskelt veidi võdisev ja seest kreemjas. Kui Sulle tundub, et vorm on keskelt veel siiski liialt vedel, lase tal veel 10 minutit ahjus edasi küpseda. Söö soovi korral kohe või lase jahtuda ning proovi koos külma piimaga, nagu meile meeldib!
Ilusat rabarberiaega teile!

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Sellest saab minu lemmik! Katsetan kohe, kui leian suurema seltskonna kellega koos maiustada.
Soojad tervitused Kahupealt!
trlp ütles …
Hmm...kui suur nõu sul oli, Juc? Ehk siis kui paks kiht ahju läks? Minu oma oli 40 minutiga täiesti ära tardunud ja kui ma ta välja võtsin, vajus kõik vormipõhja kokku, selliseks...taignaseks massiks. Ma tegin vist midagi väga valesti ikka.
Eva ja CO ütles …
No kust sa küll neid lahedaid retsepte leiad? Tundub nii isuäratav. Palun ütle jah, kui suur sul see vorm oli, siis tean arvestada.

Tuhat tervit,
Eva-U
Juc ütles …
No kuidas Sa juba tead, et sellest Sinu lemmik saab? :) Loodan igatahes, et Su sisetunne Sind ei peta! Suurema seltskonna puuduse pärast teil vist seal kurtma ei pea! Tervitame!
Juc ütles …
Trlp, oi kui kahju, et nii läks. Mis Sa seal ikka valesti teha said, pole ju palju eksimise kohti. Eks ta natuke vajubki ära ja tulemus on tihkem, mitte õhuline, nagu kook. Sest vaata, jahu läheb selle sisse üsna vähe. Ma olen seda nüüd teinud sellises sügavamas vormis, mis on ovaalne ja pikem külg on vast ca 22 cm pikk (see on see, mis pildil on) ja proovisin ka piklikus keeksivormis. Tuli ka välja, kuigi tundus, et laiemas vormis tuli paremini. Kas väljanägemine ei meeldinud või maitse ka?
Eva, no surfan ringi, loen ajakirju ja siis saan inspiratsiooni :). Aga vormi suuruse osas juba kirjutasin eespool! Ära siis pirukat oota, clafoutis on midagi hoopis muud! :)
Inx ütles …
Noniii, ma panin just selle hüva roa ahju :) Vaatab, kuidas välja kukub. Ahvatlev tundub see küll :P
Juc ütles …
No ma loodan, Inx, et maitseb hästi!
Inx ütles …
Tead, maitseski väga hästi :) Lapsed kiitsid ka takka, et väga hea. Minu oma küll nii ilusa välimusega ei tulnud kui Sinu pildil, aga maitseomadusi see ei muutnud :D Mul polnud ilmselt nii punased rabarberid ja kastet tundus vist ka rohkem, kui Sinu vormis.
Juc ütles …
Oi kui tore, Inx, et kõigile maitses. Ega see ei olegi üks välimuse poolest kõige kaunim magusroog, aga maitse on hea ja see ju põhiline. Viimane kord, kui keeksivormis tegin, lasin täielikult ära jahtuda, lõikasin ruutudeks (tõstsin küpsetuspaberiga välja), puistasi tuhksuhkruga üle, panin supitaldrikusse, peale oksake värsket münti ja piima ümberringi ja vaat siis oli juba ilus ka :)
Anonüümne ütles …
Tegelikult on veel hea nipp, et panna natukene sulanud vôid sisse ja mitte kasutada tavalist suhkrut vaid seda pruuni karamelliga suhkrut - prantsuse keeles selle nimi sucre muscavado.
Juc ütles …
Aitäh nipi eest, Anonüümne, kindlasti proovin järgmine kord ära. Muscovado suhkur, nii hele kui tume, on õnneks ka Eestis täiesti saadaval!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga