Tai veisesabasupp, värske ja kergelt vürtsine
See, et veise sabast saab tõeliselt maitsekaid hautiseid valmistada, pole vist enam suur uudis. Aga ma leian, et sellised pikalt ahjus küpsenud hautised kuuluvad pigem talvisele toidulauale (eriti arvestades, et eile ja täna on meil siin umbes 35 kraadi sooja olnud). Niisiis otsustasin kasutada minu käsutuses olevaid lihaveise sabasid (järjekordselt pärit Liivimaa Lihaveise põnevast tootevalikust) selleks, et keeta juba ammu minu mõtteis mõlkunud vürtsikashapu Tai veisesaba supp. Pikemaajaline lugeja on kindlasti juba aru saanud, milline soe isiklik suhe on mul erinevate Tai suppidega :). Pärit on see supp Lõuna-Tai moslemite köögist, millele iseloomulikult keedetakse seda ohtrate vürtsidega maitsestatult. Pikk keetmisaeg tasub end kuhjaga ära, sest veise saba annab puljongile selle aja jooksul tõeliselt rikkalikult maitset, mis laimi hapukuse, ürtide värskuse ja tšilli tulisusega üheskoos moodustavad unustamatu terviku!
Tee nii:
Pane sabad suurde supipotti ja kata külma veega. Aja vesi keema, keera tuli madalaks, et supp vaid õrnalt keeks. Eemalda tekkiv vaht kuni seda enam ei teki. Nüüd lisa kardemonikuprad, kaneelikoor, pipraterad ja sool. Kata pott kaanega ja lase umbes tund aega keeda. Kontrolli aegajalt, et vedelikku oleks piisavalt (kataks ära kõik sabad) ning lisa vajadusel keevat vett.
Peale esimest tundi lisa viilutatud sibul ja ingver. Lase supil veel 1,5-2 tundi madalal kuumusel keeda. Umbes 5-10 minutit enne selle aja lõppu lisa supile terved kirsstomatid.
Nüüd peaks liha sabakontide küljest praktiliselt ise ära kukkuma ja suussulavalt pehme olema. Tõsta pott tulelt ja lisa soola, kui tarvis. Maitsesta laimimahla ja purustatud tšillidega.
Serveeri puistates supp üle hakitud rohelise sibula ja koriandriga.
Soovi korral võib lisada ka peotäie krõbedaks praetud šalottsibulaid. Söö eraldi roana või serveeri kõrvale auravat jasmiiniriisi, nagu Tais.
Vaja läheb:
1 kg veisesabasid
4 kardemoni kupart
2 tl valge pipra terasid
1 spl soola
mõned viilud värsket ingverit
1 sibul
200 g kirsstomateid
mõned linnusilma tšillid
2-3 laimi mahl
2-3 rohelist sibulat
peotäis värsket koriandrit
Serveerimiseks soovi korral jasmiiniriisi
Tee nii:
Pane sabad suurde supipotti ja kata külma veega. Aja vesi keema, keera tuli madalaks, et supp vaid õrnalt keeks. Eemalda tekkiv vaht kuni seda enam ei teki. Nüüd lisa kardemonikuprad, kaneelikoor, pipraterad ja sool. Kata pott kaanega ja lase umbes tund aega keeda. Kontrolli aegajalt, et vedelikku oleks piisavalt (kataks ära kõik sabad) ning lisa vajadusel keevat vett.
Peale esimest tundi lisa viilutatud sibul ja ingver. Lase supil veel 1,5-2 tundi madalal kuumusel keeda. Umbes 5-10 minutit enne selle aja lõppu lisa supile terved kirsstomatid.
Nüüd peaks liha sabakontide küljest praktiliselt ise ära kukkuma ja suussulavalt pehme olema. Tõsta pott tulelt ja lisa soola, kui tarvis. Maitsesta laimimahla ja purustatud tšillidega.
Serveeri puistates supp üle hakitud rohelise sibula ja koriandriga.
Soovi korral võib lisada ka peotäie krõbedaks praetud šalottsibulaid. Söö eraldi roana või serveeri kõrvale auravat jasmiiniriisi, nagu Tais.
Kommentaarid
Õnneseen Kahupea
See sabasupp näeb nii ilus ja isuäratav välja. Kas sabal oli mingi eriline maitse või saaks seda ka mingi muu kondise tükiga asendada? Kuulsin järelkajana õnnelikelt suppi maitsta saanud sõpradelt, et see oli olnud lausa võrratult hea.
Päikseliste tervitustega,
Eva-U
Võtan oxtail'i otsingud käsile!
Kallistaaaaaan,
Eva-U