reede, 29. juuni 2012

Maasikad + grillisuvi = grillitud maasikad

Ongi käes see üürike, aga magus aeg, kui need kõige magusamad kodumaised maasikad on küpsed. Nüüd tuleb süüa nii, et isu täis saab. Usun, et marju jääb ülegi, et neist põnevaid magustoite, salateid, moose, küpsetisi jm valmistada. Eile õhtul tassisin minagi koju suure kasti paari kilo eriti punaste marjadega, millest osa niisama nahka pistame, osast sai kiirelt üks tumepunane moos keedetud ja osa ootab veel ideevälgatust. Mida teie oma esimeste kodumaiste maasikatega ette võtsite?

Jagan teiega suvesse sobivalt imelihtsat retsepti grillitud maasikavarrastest, milles maasikad on esmalt balsamicos marineeritud, seejärel pruuni suhkru sees keerutatud ja kiirelt grillitud. Päikse käes kergelt sulanud vanillijäätisega maitseb imehästi!

Need maasikavardad olid üks kolmest retseptist, mida ma valmistasin eelmisel nädalal toimunud D-kokaraamatu grillüritusel ja tänu sellele illustreerivad siinset postitust Lauri Laani kaunid fotod.

Vaja läheb:
0,5 l maasikaid
100 ml balsamico’t
200 ml pruuni suhkrut
serveerimiseks vanillijäätist

Tee nii:
Sega maasikad kausis balsamico’ga. Lase 15–30 min marineeruda. Vala suhkur kaussi ja keeruta igat maasikat suhkrus, kuni need on ilusti suhkruga kaetud. Aja maasikad grillvarda otsa ja tõsta veel 15 min külmkappi (kui vardad kohe grillile paned, sulab kogu suhkrukiht kohe ära). Grilli vardaid paar minutit mõlemalt poolt. Serveeri kuumalt vanillijäätise peal.

teisipäev, 26. juuni 2012

Sel suvel Põhjakal

Sellest, mis mind täpsemalt eelmisel nädalal Põhjakale viis, sai juba eelmises postituses kirjutatud. Lisan seekord siis ka pisut pildimaterjali.
Esmaspäeval sai toimetatud köögipoolel:
DSC_1085
Prantsusepärane rabarbrivorm külma piimaga minu sulest
DSC_1062
ja Tai moodi grillitud veiseliha salat
DSC_1087
Kohapeal valmistatav koriandrileib
DSC_1093
õuel

DSC_1092
peagi valmiv kanala

DSC_1097
valmiv suupistevaagen
DSC_1113
burgerit ootavad pastinaagitsipsid
DSC_1116
suvine värvidemäng praeräimetaldrikul
DSC_1089
vaikelu küüslauguga
DSC_1101
kitsejuust, mida isegi kitsejuustupõlgurid söövad (nt mina)
DSC_1103
puupliidil valmivad metsseaburgerid
DSC_1068
Põhjaka tähendab alati eriti head seltskonda
DSC_1107
Eesti värk - võid ja rabarbrimorssi
DSC_1114
Burgeri valmistamise täppisteadus
            
Ja reedel vanadesse varemetesse ürdiaia keskele püsti pandud "välirestoranis" elu nauditud:

DSC_1272
Mann Põhjaka õue suurel kiigel

DSC_1281
Rabarbrimorss vanas head piimapudelis
DSC_1283
Astelpajunaps, näost näha, et mulle meeldib
DSC_1317
Põhjaka interpreteering minu grillitud veiseliha salatist
DSC_1278
ja veelkord astelpaju naps
DSC_1324
mõeldes väikestele külalistele
DSC_1292
 meie blondie
DSC_1323
kohvivahu kunst :)

neljapäev, 14. juuni 2012

Suvel kõik Põhjakale!

Sel suvel möllame blogarditega järgemööda Põhjakal! Igal nädalal lastakse üks meist Põhjaka kööki päris kokkade kõrvale paari oma hittrooga meisterdama. Nädala jooksul saavad ka külastajad Põhjaka oma hõrgutiste kõrval ka selle nädala blogardi pakutavaid palu proovida. Sel nädalal tegi otsa lahti Mari-Liis ja juba järgmisel nädalal ongi minu kord. Mina luban teile pakkuda endale omaselt kodumaiseid maitseid, mis on seotud veidi kaugematega, täpsemalt pisut Taid salatis koos ohtrate ürtide ja veiselihaga ning natuke Prantsusmaad magustoidus koos kodumaise rabarberiga.
Teised osalejad on:
11-17. juuni - MARI-LIIS, Siit nurgast ja sealt nurgast
18-24. juuni - mina, What a wonderful world!
25.juuni-1.juuli - TUULI, Ise tehtud. Hästi tehtud.
2-8. juuli - SILJA, Jagatud rõõm
9-15. juuli - PRIIT, Profa köögipool
16-22. juuli -KÄTRIN, Kätrini kokkamispäevik
23-29. juuli -ELIS, Elis Köögis
30. juuli - 5.august - PIRET, Puhas rõõm
6-12. august - LIINA, Aglio e Olio
13-19. august - ÜLLE, Tiramisust ja Fata Morganast
20-26. august- MARJU, Minu sahver
27.august-2.september - MARJU, Tassike elu topelt koorega

Tule vaata ka Blogijad Põhjakal aktsiooni jaoks loodud Facebooki lehele et jälgida kuidas meil läheb nii sõnas kui pildis!

neljapäev, 7. juuni 2012

Suitsev suvi ja üks grilline kutse!

Jagan teiega veel ühte Tai-mõjutustega grill-retsepti. Seekord kanatiibadest, aga kaheosalistest, mis on ilusti pikaks venitatud ja siis mugavalt grillvardasse aetud. Niimoodi on neid hea grillida ja süüa ka! Enne on muidugi marinaad juba oma töö teinud.

Ühtlasi tahan selle grillretseptiga kutsuda teid (või õigemini teist kiiremaid) ühele väga toredale üritusele, mis toimub 18. juuni õhtul kl 17 Tallinnas, Food Studios. Tegu on grilliteemalise kooskokkamise ja -maitsmise õhtuga, mille korraldab Dansukker ja kus oma grillinippe tulevad lisaks minule veel jagama Mari-Liis, Tuuli, Silja ja Liina. Üritus toimub mugavalt enne jaanipäeva, et suve tähtsaimal grillipäeval saaksite kõrva taha pandud nipid või enim meeldinud maitsed kohe käiku lasta!

Kes soovib tulla, see kiirustab D-kokaraamatu Facebooki lehele ja paneb end kirja! Kutse saavad vaid 30 kiiremat, kes ees, see sees! Kutsututele on üritus tasuta.
Kohtumiseni 18.juunil kell 17 Food Studios.

Thai grilled chicken, kai yang 4

Aga Tai marinaadis grilltiibade ehk kai yangi jaoks läheb vaja:
1kg kanatiibasid
4 spl kalakastet
1,5 spl (palmi)suhkrut
2 spl purustatud värske koriandri lehti ja varsi
1 tl valget pipart
1/2 tl kurkumat
2 spl (maapähkli)õli
5 purustatud küüslaugu küünt
pintseldamiseks magusat tšillikastet

Tee nii:
Sega kokku kalakaste, suhkur, koriander, küüslauk, kurkum, sidrunhein, valge pipar ja õli. Keeruta kanatiibasid saadud marinaadis kuni kõik on sellega kaetud, kata toidukilega ja lase vähemalt 2 tundi, parem aga üleöö, külmas maitsestuda.
Kuumuta grill. Soovi korral venita iga tiib pikaks ja torka pikkupidi vees leotatud bambusvarras sellest läbi. Grilli kuumade süte kohal või ahjugrilli all kuldseks ning küpseks, umbes 30 minutit.
Pintselda iga tiib üle magusa tšillikastmega ja serveeri soojalt!