Õunakoogi, sellise karamellise ja mandlise, aeg

Nüüd ongi täitsa tunne, et sügis on saabunud. Kui hommikul Emmyga kooli poole asume minema, siis tõmbab ta ninaga õhku ja ütleb, et täitsa talve lõhn on. On jah. Saaremaal olid täna hommikul juba lehed härmas, seega võibolla on järgmisel nädalal juba talv ka kohal, kes teab. Igatahes said sel nädalal taimed rõdult sisse toodud. Tsitrustele see tavapäraselt ei meeldinud, juba loobivad lehti maha. Bugenvillea läks botaanilist katset läbima kortermaja koridori, et kas peab talve vastu nii vähese valgusega ja saab kevadel jälle õue õhu kätte. Natuke kahtlen selles, aga annan endast parima tema toetamisel. Oliivipuu, aloe ja kaktused leidsid ka toas oma koha. Terrassimööbel sai talvekatted peale ja Peedu oli meil juba varem kokku pakitud. Seega minu poolest võib see talv tulla ka kui ta just peab :).

Äi tõi ilusaid punaseid õunu. Meil sööb õunu suuremas koguses ainult Emmy. Seega tuli välja mõelda midagi asjalikku, mida nendega teha. Ja mõtlesingi välja. Ise olin tulemusega igati rahul, aga mis kõige tähtsam, enamus perest leidis samuti, et tegu oli suurepärase õunakoogiga. Isegi Henri, kes muidu õunakooke ei armasta. Tegelikult on natuke vale öelda selle kohta õunakook, sest see on galette. Ja galette on Prantsuse köögist pärit vaba kujuga lahtine pirukas, mida on lihtne valmistada. Mina tegin taina mandlijahuga, et see eriti mõnusalt krõbe ja pähkline saaks. Ja õunte alla lisasin dulce de lechet (ehk siis karamelliseks keedetud kondenspiima), et oleks mahlasem ja karamellisem. Kaneeli ka muidugi, sest kuidas sa ikka õunakooki ilma kaneelita teed, eksole. 

Karamelline mandli-õuna galette



Vaja läheb:

Tee nii:
Kuumuta ahi 180 kraadini. Sega kausis kokku nisujahu, mandlijahu, sool, 0,5tl kaneeli ja 2spl suhkrut. Lisa 120g külma või kuubikud ja näpi või jahuseguga läbi nii et jääb ühtlane väikesetükiline tulemus. Nüüd lisa 1 spl haaval jääkülma vett ja sega pidevalt. Niipea kui segu kokku natuke hakkab, lõpeta vee lisamine ja mätsi tainast kuni see on ühtlane. Tee tainast pall, mässi toidukilesse ja lase vähemalt 1 tund külmikus seista.
Eemalda õuntelt süda ja lõika õunad õhukesteks viiludeks. Rulli jahusel laual tainas enam vähem ringikujuliseks ca 0,5cm paksuseks kettaks. Tõsta tainaketas küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile. Kata tainas dulce de lechega jättes ääred ca 4-5cm laiuselt puhtaks. Lao dulce de leche peale õunaviilud. Sõelu õunte peale 0,5tl kaneeli ja raputa peale 1spl suhkrut. Laota õuntele laiali 1spl külma või tükikesed. Tõsta taina ääred üles õuntele. Klopi muna kausis lahti ja pintselda galette´i tainaääred munaga üle, et need ahjus kuldseks küpseksid.
Küpseta ca 40 minutit. Tõsta galette ahjust välja ja lase jahtuda. Serveeri vanillijäätisega.

Nende jaoks, kes ei saa aru, miks ma retsepti just Tseiloni kaneel kirjutasin, natuke lisainfot:

Kaneeli perekonda kuulub terve rida puid, mille koor sisaldab aromaatseid õlisid. Mõnede koort tunneme kaneelikoorena ja kasutame vürtsina toiduvalmistamisel. Kuid vaid üht neist – Cinnamomum verum’it ehk Tseiloni kaneeli – peetakse tõeliseks kaneeliks. Enamik müügil olevast kaneelist on aga valmistatud teistest kaneelipuu sortidest ning neid nimetatakse ka kassiaks, et eristada teda tõelisest kaneelist.

Tseiloni kaneel ja kassia
Tseiloni kaneeli tootmisel kasutatakse ainult puu sisemist õhukest koort, mistõttu sellel on heledam pruun värvus, õhem ja õrnem tekstuur, see on aromaatsema ja mahedama maitselisega kui
kassia. Kassia puhul kasutatakse kogu puu koort, selle maitse on tugevam, see on puise tekstuuriga ja punakaspruuni värvi. Kaneeli eeterlik õli sisaldab mürgist kumariini, mis võib suurtes
kogustes kasutatuna kahjustada maksa ja neere. Tseiloni kaneeli kumariinisisaldus on oluliselt madalam kui kassia koortel. Samas peaks igasuguse kaneeli koort sööma metsikutes kogustes, et kumariin tervist
hakkaks kahjustama.

Tervislik kaneel:
* juba ainuüksi 0,25–0,5 tl kaneeli päevas aitavat hoida veresuhkrut kontrolli all;
* kaneel on hea vahend liigse kolesterooli puhul;
* võitleb usinalt põletike vastu;
* kuna kaneelis on palju kiudaineid, siis aitab see paljusid kõrvetiste korral;
* kaneeli tarbimine parandab mälu;
* kaneel aitab kurguvalu korral;
* kaneel on rikas antioksüdantide poolest.

Järgmise korrani! Püsige terved!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco