Vanilli panna cotta vürtsidega marjakastmes

Mäletan väga selgelt, kuidas mõne nädala eest ütlesin sõbrannale, et mina ei küpseta praktiliselt üldse ja magustoite ka ei tee. Nüüd vaatan oma viimase kolme nädala kokkamise ja mida ma näen, üks küpsetis või dessert ajab teist taga. Samal lainel jätkasin ka sel nädalal, mis tähendab, et jagan teiega sügisest versiooni klassikalisest panna cottast ehk siis vanilli panna cotta retsepti vürtsidega marjakastmega. 



Kui panna cotta on itaallaste klassik, siis tegelikult tegin mina sel nädalal Henri soovil ka ühte väga nostalgilist eestlaste klassikut ehk bubertit. Saladuskatte all võin öelda, et meeldetuletuse, et selline lapsepõlvemaius üldse olemas on, saime ühte peagi eetrisse minevat Joel Ostrati Suure Õhtusöögi episoodi eel-vaadates ;). Ja selle viimase tõuke mu bubertile andis mu äi, kes ühel ilusal päeval meile suure pudeli omavalmistatud jõhvikakisselli tõi. Väidetavalt on eestlaste bubert tehtud nisujahuga, aga lätlaste versioon mannaga. Seda mina üldse enne ei teadnud kui aus olla. Henri head mälestused olid igatahes mannaga variandist ja nii ma siis lätlaste bubertit tegingi. Retsepti leidsin Nami-namist, ainult suhkrut panin natuke rohkem kui seal ette nähtud oli ja lisasin mõnuga vanillipastat ka. Kuna õues oli buberti valmimise ajaks pilkane pimedus, siis normaalset pilti teha ma sellest ei saanudki. Aga ma pean ütlema, et mulle endale maitses ka väga. Välja nägi ka nagu vahuline õhuline buberti pilv :). Seega peaks millalgi kordama vist. 


Päris 100% magus meil see nädal ka siin ei olnud, see ei pruugiks hästi lõppeda. Vahepeal katsetasin trühvlitega ja valmistasin trühvlimajoneesi. Retsepti ma siin veel ei jaga, see on esialgu ühe teise poolelioleva projekti tarvis, küll aga tulistasin Umami blogisse kuhjaga lihtsaid ja toimivaid trühvli-ideid. Huvi korral saab lugeda SIIN. Ja sama projekti tarvis katsetasin ka ühte huvitavat, aga imelihtsat "Itaalia kohtub Jaapaniga" pastarooga ehk miso-spagette! Aga nagu juba öeldud, siis sellest kõigest kunagi tulevikus lähemalt. 


Vahepeal uudiseid ja numbreid vaadates tundub, et reisimisega on mõneks ajaks ikka täiesti kriips peal. Tuleb reisida varasemate reisipiltide abil mälestustes ekseldes vist. Natuke sel otstarbel ja natuke seetõttu, et tundus, et see võiks tänapäeval ühel blogil olemas olla, seadsin ma oma blogile ka Instagrami lehe sisse (vaata SIIA). Esialgu saab seal koos minuga foto-reisimist teha, aga luban, et peagi, kui olukord lubab, kasutan seda ka värskete reisimuljete jagamiseks. Ja lisaks foto-reisimisele näib, et hetkel on meil Eestis olukord veel selline (ptüi-ptüi-ptüi korda mustmiljon), et võiks ka Eestis siseturismi harrastada. Suvel käisime Wagenküllis, see oli küll tõeliselt tore elamus. Nüüd nuputangi, et milline võiks olla üks mõnus looduses asuv hea toiduga spaa-hotell, kuhu lõõgastuma minna. Äkki on kellelegi soovitusi? 

Aga jah, panna cotta. Panna cotta peab olema siidine ja ei tohi olla liiga kõvaks tarretunud. Seega õige kogus želatiini on eluliselt oluline! Mulle kohutavalt meeldib üks võrdlus, mida kuulsin ühest oma lemmikust toidusaatest My kitchen rules. Seal keegi Itaalia juurtega võistleja ütles, et panna cotta peab olema sellise kontsistentsiga ja kergelt võdisev nagu noore naise rind :). Väga tabav ja humoorikas, aga mõne jaoks võibolla natuke ehmatav. Aga siit see retsept siis tuleb:

Panna cotta vürtsidega marjakastmega


Panna cotta jaoks läheb vaja:
Pane želatiinilehed külma vette ligunema. Kui kasutad vanillikauna, siis lõika see pikuti pooleks, kaabi seemned väikese noaga välja.
Pane piim, 1/2 rõõsast koorest, vanillipasta või vanilliseemned ja -kaun, riivitud sidrunikoor või tsitruse pulber potti. Kuumuta tasapisi keemiseni, siis keeda nõrgal tulel 10 minutit, kuni kaste on kolmandiku võrra vähenenud. Tõsta pott tulelt, sega juurde kergelt kuivakspigistatud leotatud želatiinilehed ning sega, kuni need on sulanud. Lase kooresegul veidi jahtuda, siis tõsta külmkappi 10 minutiks jahtuma. Vahusta ülejäänud rõõsk koor tuhksuhkruga pehmeks vahuks. Eemalda kuumutatud ja jahtunud kooresegust vanillikaunad (kui kasutad neid) ning sega see vahustatud koore hulka. Sega ühtlaseks. Jaota saadud segu 4-5 magustoiduvormi sisse, kata need pealt toidukilega ning pane vähemalt 4 tunniks külma. Enne serveerimist kasta vormi alumine osa korraks kuuma vee sisse, siis kummuta magustoidud väikestele taldrikutele.

Vürtsidega marjakastme jaoks läheb vaja:
Pane kõik kastme koostisosad potti. Sega ettevaatlikult läbi ja lase keema tõusta. Keeda tasasel tulel kuni vedelik on paksemaks keenud. Ära üleliia sega, et marju mitte päris ära lõhkuda. Lase jahtuda, eemalda kastmest kardemonikuprad, apelsinikoored, tähtaniisid ja kaneelikoor ning serveeri panna cottaga.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Madalal temperatuuril küpsetatud liha vol 2

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Vana-vanaema pannišašlõkk

Portugali kreemikoogid, pastéis de nata

Punase läätse ja sealiha hautis