Must, must ja must

Kes nüüd mu pealkirjast ära ehmus, siis võite kohe kergemalt hingata. Must, must ja must oli minu selle nädala toitude värvus. Elu ise õnneks oli palju värvikam (no tegelikult on ka koroona uudised hetkel siiski pigem musta värvi kahjuks)!

Olete te kunagi kuulnud keelatud riisist? Minu meelest on see nii põnev lugu. Jutt käib siis mustast kleepuvast riisist, mis oli vanasti Hiinas lubatud ainult keisrile endale (sellest ka nimi "keelatud riis"). Põhjuseks see, et nii tervislikku asja võis kulutada ainult keisri enda peale. Arvati, et selle riisi söömine annab keisrile pikaealisuse ja tugeva tervise. Hiina meditsiinis soovitatakse musta kleepuvat riisi vere, maksa, neerude ja mao tugevdamiseks. Lugesin kunagi ajalehest The Telegraph, et Dr Zhimin Xu Louisiana ülikoolist ütles: “kõigest lusikatäis purustatud musta riisi sisaldab rohkem tervislikke antioksüdante kui lusikatäis mustikaid, samas sisaldab see vähem suhkruid ja rohkem kiudaineid ja E-vitamiini”. No mina ise katseid pole teinud, aga põnev toiduaine on see siiski. Ja kuna kleepuv riis on tärkliserohke ja kuna ka risotto riis on tärkliserohke, siis idaneski minu peas üks natuke hullumeelne roog, milles Itaalia tehnika kohtub Jaapani maitsetega. Ehk siis, tegin traditsioonilisel viisil Itaalia köögist tuntud risottot, aga kasutasin risotto riisi asemel musta kleepuvat riisi, veini asemel saket, puljongiks dashi puljongit ja krevetid valmisid Jaapani marinaadis. Serveerimiseks natuke edamame ube ja kas riivitud parmesani või kui veel sammuke edasi minna Jaapani teemaga, siis katsuobushi helbeid! On ju äge idee! Jube maitsev samuti :).

Musta riisi risotto Jaapani moodi



Risotto jaoks läheb vaja:
Krevettide jaoks läheb vaja:
Serveerimiseks:
Tee nii:
Valmista dashipuljong. Selleks lase vesi keema, lisa dashi ja sojakaste. Sega läbi. Kui puljong keema tõuseb, tõsta see tulelt.
Haki šalottsibul. Kuumuta pannil või paksu põhjaga potis õli ja või, prae šalottsibulad pannil klaasjaks. Lisa must riis. Sega nii et kõik riisiterad saaksid õliseks ja kuumuta neid pannil pidevalt segades paar minutit. Lisa sake, sega riis läbi ja keeda vaikselt mõned minutid.
Nüüd hakka kulbihaaval lisama puljongit. Lisa üks kulbitäis, sega läbi, kata pann või pott kaanega ja lase võimalikult tasasel tulel podiseda, kuni see kulbitäis on riisi sisse imendunud. Nüüd lisa järgmine kulbitäis. Lisa puljongit niiviisi, kuni riis on pehme. Musta kleepuva riisi puhul võtab see tublisti aega, arvestama peaks vähemalt tunniga.

Vahepeal valmista krevettide jaoks tsitrusene unagi kaste. Selleks sega kokku sojakaste, mirin, sidruni või yuzu mahl ja suhkur. Lase keema tõusta, keera kuumus madalaks ja keeda kuni kaste pakseneb. Tõsta kaste tulelt.

Keeda edamamesid mõned minutid soolaga maitsestatud vees. Kurna.

Kui risotto on valmis, siis pane kastmepott uuesti tulele, lisa krevetid ühe kihina kastmesse ja küpseta neid mõlemalt poolt kuni nad on küpsed. See võtab paar minutit.

Serveeri risottot lisades taldrikule mõned krevetid, natuke edamame ubasid ja peale pisut riivitud parmesani või katsuobushi helbeid.



*****
Eelmisel nädalal võtsin ma ette midagi ääretult ägedat. Nimelt oli restoranis Korsten selle hooaja viimase Joel Ostrati Suur Õhtusöök saate filmimine ja õhtusöök. Olin juba terve hooaja plaaninud filmimisele ja õhtusöögile minna, aga teostus lükkus aina edasi kuni jõudsin olukorda, kus seda polnud enam kuhugi edasi lükata. Vähetähtis ei olnud ka fakt, et mulle väga meeldib Brigitte Susanne Hunt, minu meelest on ta üks ääretult äge ja elu täis inimene, suurepärane meelelahutaja. Päeval oli väga põnev jälgida, kuidas restoranis Korsten käis saate keskmise osa (teate ju küll, selle, kus road tehakse restoranis esimest korda läbi ja pakutakse sõpradele proovida) lindistus. Joel ja Brigitte oli üks väga lõbus tandem :). Lahe oli ka näha, kuidas esialgsest menüüst sai restoranis Joeli tippkoka-käe all ja Umami põnevate maitsete abil täiesti uskumatult ägedad road! Menüüst ma praegu rohkem ei räägi, aga kindlasti soovitan saadet vaadata! 

Ja õhtul oli mul siis jälle suur rõõm osaleda Suurel Õhtusöögil. Olude sunnil ei saanud minuga kahjuks liituda Umamikad, kellega koos meil see plaan alguses paika sai pandud. Aga tore oli jälle see, et õhtusöögil liitus minuga minu kallis õde Eva. Ta elab Tallinnas, aga kuna mul oli juba uues Hestia Kentmanni hotellis niikuinii tuba kinni pandud ja ma üldse ei viitsinud sinna üksi minna, siis liitus ka Eva minuga. Meil oli hiiglama lõbus. Ise mõtlesime, et me pole vist oma 20 aastat niimoodi kahekesi väljas käinud. Õhtusöök oli supermaitsev, sobitatud joogid samuti suurepärased, meid paigutati nii toreda seltskonnaga ühte lauda. Pärast jalutasime läbi inimtühja vanalinna hotelli ja itsitasime veel poole ööni nagu lapsepõlves! Seega üks üdini positiivne üritus! Õnneks on Tallinn-Tartu maantee ka märgatavalt meeldivamaks läinud. Varsti võib juba vist öelda lausa, et ei saa arugi, kui oledki juba kohal. :)


*****

Risotto oli siis mul musta värvi puhtalt sellepärast, et riis oli ise must. Aga mustas vahvlikoonuses musta jäätist tegin ma seetõttu, et novembri lõpus pidi toimuma Black Food Festival. Umami küll otseselt sellest osa ei võta, aga kuna selle festivali ajal räägitakse palju musta värvi toidust, siis mõtlesin, et oleks tore tutvustada huvilistele ühte toredat toodet, mis Umamis just nagu selle ürituse tarvis olemas on. Nimelt, spetsiaalselt toiduks valmistatud peen köögiviljatuhk. Tuhk ise on maitsetu, seega sobib nii soolaste kui magusate toitude värvimiseks. Vahvel ja jäätis said mul valmis ja siis tuli uudis, et festival ise toimub alles kevadel. No mis seal ikka, musta jäätist võib süüa igal ajal. Näiteks stiilipeol või Halloweeniks või niisama vahelduse mõttes. 

Must šokolaadijäätis mustas vahvlis



Vahvli jaoks läheb vaja:
Jäätise jaoks läheb vaja:
Tee nii:
sega potis kokku vahukoor, piim, suhkur, sool, must tuhk ja tume šokolaad. Kuumuta ja sega kuni šokolaad on lahustunud ja suhkur sulanud, umbes 5 minutit. Eemalda pott tulelt. 
Vahusta teises kausis munakollased. Lisa pidevalt segades munakollastele natuke koore-šokolaadi segu. Nüüd sega omakorda šokolaadi-koore segu ja lisa samal ajal peene joana valades munakollased. Tõsta pott keskmisele tulele ja kuumuta pidevalt segades kuni segu pakseneb. Tõsta pott tulelt ja lase jahtuda. Nüüd kata pott kaanega ja tõsta vähemalt 4 tunniks külmikusse. 
Kasuta jäätisemasinat, et valmistada jäätis.

Valmista vahvlid. Selleks sega kokku kõik koostisosad. Sega kuni saad ühtlase taina. Lase 10 minutit tainal seista ja küpseta vahvlimasinaga vahvlid. Keera need kohe peale masinast välja võtmist koonuse kujuliseks.

Serveeri musta vahvlit musta šokolaadi jäätisega.

*****

Vahepeal potsatas minu postkasti aga üks armas üllatus Perenaine.ee perenaiselt Evalt. Nimelt tema uus ja tõesti imeilus-imeisuäratav taimsete kookide-tortide raamat. Suur aitäh! Ja kuna Eva luges minu eelmisest postitusest minu Sichuani teemalistest hingepiinadest (või õigemini reisipiinadest), siis poetas ta raamatuga kaasa ka kaks tõeliselt aromaatset vürtsi, mille ta ise mõne aja eest Sichuanist tõi - Hiina 5-vürtsi segu ja Sichuani Tiibeti vürtsi. Viimasest pole isegi mina, aastatepikkuse vürtspoodiniku kogemusega inimene varem kuulnud :). Seega tuleb hakata jälle Sichuani roogasid katsetama, mis muud! :)


*****
Ja ongi selleks korraks minu poolt kõik! Püsige terved!

Kommentaarid

Eva@Perenaine ütles …
Aitäh tutvustamast musta riisi, lisan järgmisse tellimusse! Vahvlite retsept on ka kirjas, et seda tegema hakata. Ja nii tore oli lugeda, et sain meeldiva üllatuse teha, jah, reisipiinade teema puudutas mindki!
Juc ütles …
Hei Eva! Proovi must kleepuv riis ära jah, sobib hästi ka dessertidesse. Nt traditsiooniline Tai kleepuv riis mangoga... See vahvlite retsept on minu ema 100x testitud retsept, loodan, et sullegi meeldib! Ohjahh, see reisipiin :). Tervitades, Juta

Populaarsed postitused sellest blogist

Madalal temperatuuril küpsetatud liha vol 2

Vana-vanaema pannišašlõkk

Punase läätse ja sealiha hautis

Portugali kreemikoogid, pastéis de nata

Kõige parem rabarberikook läbi aegade