Moseli oru viinamarjaväljad ja sügiseselt soojendav kana tikka masala
Nüüd lipsas küll mu kirjutistesse igavesti pikk vahe sisse. Põhjus peamiselt selles, et me üritasime võimalikult kiiresti end oma uues kodus sisse seada. Mis tähendas seda, et meie mõnusad vabad õhtupoolikud asendusid poetrettidega ja mõnus avastuslaupäev 8 ja poole tunnise IKEA-tuuriga (mis sisaldas 2 korda Belgiasse sõitu ja lugematu arv kordi mööbliga kolmandale korrusele rühkimisi). Aga põhiline on, et nüüd on see tehtud ja meil on eluks hädavajalik olemas. Ja see, et oma pühapäeva me rügamise peale ei raisanud. Kuulsime nimelt, et Moseli oru viinamarjad on valmis. Näinud, et loodus on äärmiselt kauneid sooje sügistoone võtma asunud, mõtlesime, et tuleks seal Moseli ääres kiiremas korras ära käia ja viinamarju maitsta. Siin pidi olema selline kirjutamata seadus, et kui viinamarjapõldude vahel jalutad, siis võid kohapeal söömiseks üks haaval kobaratest viinamarju võtta, aga terveid kobaraid ei tohi võtta ja kaasa ei tohi korjata. Kui korje on üle käinud, võid aga järelejäänud marju nii palju noppida, kui süda lustib - niikuinii läheksid muidu põõsa otsas külma roaks. Nii me siis sõitsimegi täna läbi mitmete väikeste Moseli äärsete veinikülade, alustades Schengenist ja lõpetades väikelinna Remichiga. Nii rohelised, tumesinised kui õrnalt roosakad viinamarjad olid prisketes kobarates juba küpsed. Tegime mitmeid peatuseid pisikestel külavaheteedel sõites, et mõned marjad suhu pista. Vaated olid võrratud ja külad imearmsad. Puudu oli veel vaid soe sügispäike ja nii otsustasimegi koju jõudnuna valmistada oma viimase aja uut lemmikrooga - kana tikka masalat Jamie Oliveri ajakirja ainetel. JO ajakirja tagakaane siseküljel on alati mõni klassikaline roog, mille valmistamine on väga lustlikult illustreeritud. Sealt see tikka masala meie jaoks alguse saigi ja peale seda leiab ta tihti tee meie lauale! Proovige ka, sobib suurepäraselt tuuliste ja jahedate sügisilmade soojendamiseks!
Pildikesi Moseliäärsetest viinamarjaväljadest ja -küladest
Soojendavat tikka masala kana tee nii:
Maitseainesegu jaoks läheb vaja:
7 cm pikkune ingverijupp (riivitud)
6 küünt küüslauku (peeneks hakitud)
2 spl garam masala maitseainesegu
1 spl paprikapulbrit
1 spl (mitte kuhjaga) jahvatatud vürtsköömneid
1/2 spl jahvatatud koriandriseemneid
0,5-1 spl tšillihelbeid
2 spl õli
Sega kõik kokku ja jaga kaheks enamvähem võrdseks osaks.
300 gr maitsestamata jogurtit
3-4 kanafileed (tükkideks lõigatuna)
Sega pool maitseainesegust jogurtisse. Sega juurde kanafilee ja lase mõned minutid maitsestuda. Seejärel prae või grilli kanatükid küpseks. Tõsta kõrvale.
1 sibul (rõngasteks lõigatuna)
1 sibul (rõngasteks lõigatuna)
1 spl võid
1 tomat (peeneks hakituna)
peotäis mandlilaaste
1 spl garam masala maitseainesegu
300 ml vett
50-100 ml vahukoort
1/2 sidrunit
1/2-1 tl soola
peotäis värsket koriandrit
Prae pannil või sees sibularõngad kergelt läbi, lisa ülejäänud pool maitseainesegu ja kuumuta läbi. Lisa tomatitükid, peotäis mandlilaaste ja 300 ml vett. Aja keema, keeda veidi paksemaks. Maitsesta soolaga. Lisa vahukoor ja 1 spl garam masala maitseainesegu, kui see on keema läinud, sega juurde kanad. Pigista sisse 1/2 sidruni mahl ja lisa peotäis värsket koriandrit. Serveeri basmati riisiga.
Kommentaarid
Retsepti katsetan järgmisel nädalal. Just tellisin kõik vajaliku kraami ära ja teisipäeval peaks see kohale jõudma. Siis annan teada, kuidas maitses :)
Päikesest soojemate kallistustega,
Eva-U
Tuuli, lohutuseks võin öelda, et ka meil on ilm hall ja jahe. Sellised päevad viinamarjaväljade vahel tõesti õnneks teevad sügise veidi mõnusamaks. Kuigi, kui päike välja vahel tuleb, on sügis üks ütlemata ilus aastaaeg!
Kahupea, tore, kui sain tööpäeva algust ilustada :). Garam masala ja kõik muu vajalik peaks Tartus kindlasti olemas olema, olen selles päris kindel. Nii et proovi ära ja anna teada, kuidas meeldis! Päikest ja tervitusi ka teile!
Nii et taas väga nostalgiline lugemine. Pildid on ka ilusad ja ilmekad.
Sügisesed tervitused kodumaalt!
Ikka tervitades,
Eva-U
Miljooooooon tervitust,
Eva-U
Kallid ja tervised,
Anne
Ja on, jah, tõeline soojendav sügise- ja talvetoit.