Moseli oru viinamarjaväljad ja sügiseselt soojendav kana tikka masala

Nüüd lipsas küll mu kirjutistesse igavesti pikk vahe sisse. Põhjus peamiselt selles, et me üritasime võimalikult kiiresti end oma uues kodus sisse seada. Mis tähendas seda, et meie mõnusad vabad õhtupoolikud asendusid poetrettidega ja mõnus avastuslaupäev 8 ja poole tunnise IKEA-tuuriga (mis sisaldas 2 korda Belgiasse sõitu ja lugematu arv kordi mööbliga kolmandale korrusele rühkimisi). Aga põhiline on, et nüüd on see tehtud ja meil on eluks hädavajalik olemas. Ja see, et oma pühapäeva me rügamise peale ei raisanud. Kuulsime nimelt, et Moseli oru viinamarjad on valmis. Näinud, et loodus on äärmiselt kauneid sooje sügistoone võtma asunud, mõtlesime, et tuleks seal Moseli ääres kiiremas korras ära käia ja viinamarju maitsta. Siin pidi olema selline kirjutamata seadus, et kui viinamarjapõldude vahel jalutad, siis võid kohapeal söömiseks üks haaval kobaratest viinamarju võtta, aga terveid kobaraid ei tohi võtta ja kaasa ei tohi korjata. Kui korje on üle käinud, võid aga järelejäänud marju nii palju noppida, kui süda lustib - niikuinii läheksid muidu põõsa otsas külma roaks. Nii me siis sõitsimegi täna läbi mitmete väikeste Moseli äärsete veinikülade, alustades Schengenist ja lõpetades väikelinna Remichiga. Nii rohelised, tumesinised kui õrnalt roosakad viinamarjad olid prisketes kobarates juba küpsed. Tegime mitmeid peatuseid pisikestel külavaheteedel sõites, et mõned marjad suhu pista. Vaated olid võrratud ja külad imearmsad. Puudu oli veel vaid soe sügispäike ja nii otsustasimegi koju jõudnuna valmistada oma viimase aja uut lemmikrooga - kana tikka masalat Jamie Oliveri ajakirja ainetel. JO ajakirja tagakaane siseküljel on alati mõni klassikaline roog, mille valmistamine on väga lustlikult illustreeritud. Sealt see tikka masala meie jaoks alguse saigi ja peale seda leiab ta tihti tee meie lauale! Proovige ka, sobib suurepäraselt tuuliste ja jahedate sügisilmade soojendamiseks!

Pildikesi Moseliäärsetest viinamarjaväljadest ja -küladest

Soojendavat tikka masala kana tee nii:

Maitseainesegu jaoks läheb vaja:
7 cm pikkune ingverijupp (riivitud)
6 küünt küüslauku (peeneks hakitud)
2 spl garam masala maitseainesegu
1 spl paprikapulbrit
1 spl (mitte kuhjaga) jahvatatud vürtsköömneid
1/2 spl jahvatatud koriandriseemneid
0,5-1 spl tšillihelbeid
2 spl õli

Sega kõik kokku ja jaga kaheks enamvähem võrdseks osaks.

300 gr maitsestamata jogurtit
3-4 kanafileed (tükkideks lõigatuna)
Sega pool maitseainesegust jogurtisse. Sega juurde kanafilee ja lase mõned minutid maitsestuda. Seejärel prae või grilli kanatükid küpseks. Tõsta kõrvale.

1 sibul (rõngasteks lõigatuna)
1 spl võid
1 tomat (peeneks hakituna)
peotäis mandlilaaste
1 spl garam masala maitseainesegu
300 ml vett
50-100 ml vahukoort
1/2 sidrunit
1/2-1 tl soola
peotäis värsket koriandrit

Prae pannil või sees sibularõngad kergelt läbi, lisa ülejäänud pool maitseainesegu ja kuumuta läbi. Lisa tomatitükid, peotäis mandlilaaste ja 300 ml vett. Aja keema, keeda veidi paksemaks. Maitsesta soolaga. Lisa vahukoor ja 1 spl garam masala maitseainesegu, kui see on keema läinud, sega juurde kanad. Pigista sisse 1/2 sidruni mahl ja lisa peotäis värsket koriandrit. Serveeri basmati riisiga.

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
Võrratu, võrratu, võrratu! MILLISED VAATED!!! Suu hakkas vett jooksma :) Lux on üks imedemaa! Loodetavasti tuleme seda kõike varsti oma silmaga kaema ;)
Retsepti katsetan järgmisel nädalal. Just tellisin kõik vajaliku kraami ära ja teisipäeval peaks see kohale jõudma. Siis annan teada, kuidas maitses :)

Päikesest soojemate kallistustega,
Eva-U
Tuuli ütles …
Millised pildid! Viinamarjaväljade väisamine väärt veiniregioonis on ka omaette nauding. Mõnusalt meeleolukas, eriti arvestades seda, et meil siin on prognoosiks vaid külmad sügistuuled. Niuks!
Anonüümne ütles …
Tore üllatus tööpäeva alguseks. Imelised pildid ja isuäratav söök. Kas seda tähtsat maitseainesegu Tartus ka saada on? Omalt poolt saadan päikest ja tervitusi! Kahupea
Juc ütles …
Eva, tõesti üllatavalt ilus on siin. Varsti juba näete oma silmaga, hurraaaa! :) Anna jah teada ka, kuidas maitses. Kõvad kallistused ka teile!
Tuuli, lohutuseks võin öelda, et ka meil on ilm hall ja jahe. Sellised päevad viinamarjaväljade vahel tõesti õnneks teevad sügise veidi mõnusamaks. Kuigi, kui päike välja vahel tuleb, on sügis üks ütlemata ilus aastaaeg!
Kahupea, tore, kui sain tööpäeva algust ilustada :). Garam masala ja kõik muu vajalik peaks Tartus kindlasti olemas olema, olen selles päris kindel. Nii et proovi ära ja anna teada, kuidas meeldis! Päikest ja tervitusi ka teile!
Anonüümne ütles …
Ohh, Moseli ääres viinamarju söönud olen minagi (me ostsime seal otse kasvandusest kastitäie) - see on unustamatu!
Nii et taas väga nostalgiline lugemine. Pildid on ka ilusad ja ilmekad.
Sügisesed tervitused kodumaalt!
Juc ütles …
Anonüümne, aitähh tervituste eest. Eile isegi, pühapäeval, sai seal teede ääres igasugu kraami osta. Aga me sel korral ei ostnud midagi.
Eva ja CO ütles …
Ma pean oma retsepti-kommentaari alustama samamoodi nagu ma alustasin kommentaari Moseli orule - võrratu, võrratu, võrratu! Kogu perekond nautis! Nii mõnus ja parajalt vürtsikas. Eriti meeldisid meile mandlid. Need andsid kogu asjale justkui viimase lihvi. Minu roog tuli ainult paksem, kui sinu pildilt paistab. Ju ma panin midagi natuke rohkem või midagi natuke vähem, aga ma arvan, et see polegi nii oluline. Nii, et suur, suur aitäh väga hea retsepti eest!

Ikka tervitades,
Eva-U
Juc ütles …
Eva, nii tore, et hästi maitses. Ja kohe tervele perele. Ma arvan, et see paksus võib nt tomatite vesisusest ja kookospiima kvaliteedist sõltuda - osadel kookospiimadel on pool vett :), minu omal siis sedapuhku vist. Aga ma usun ka, et see maitset ei mõjuta kuigipalju, kui paks ta on!
Eva ja CO ütles …
Kle, kuhu see kookospiim seal retseptis käis? Mina seda küll ei kasutanud. Ei olnud ju retseptis? Oli vahukoor?

Miljooooooon tervitust,
Eva-U
Anne ütles …
Elu nagu muinasjutt! Küll on ikka vahva, et te sinna läksite. Palju õnne möbleerimise lõpetamise puhul!

Kallid ja tervised,
Anne
Juc ütles …
Aitähh Anne, täna hakkamegi just oma tühja korterisse mööblit pakenditest lahti pakkima. Nii et kohe kohe lõpetame. Aga ilus nagu paradiisis on siin tõepoolest, ise olid vist ükse esimesi, kes mulle seda ütles :). Tervitused teile kõigile!
Anonüümne ütles …
Väga maitsev oli. Ainus tikka masala retsept, mis on mul õnnestunud ja ma olen neid erinevaid ikka 4 vähemalt ära katsetanud. Ega ma eriline Aasia toitude fänn ei ole ka, aga seda enam: kui minusugune paadunud Euroopa köögi fänn sellist toitu naudinguga sööb, siis peab ikka väga hea Aasia toit olema:).
Ja on, jah, tõeline soojendav sügise- ja talvetoit.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga