Langustiinid laimi-seesamikastmes, ülisuur ülihea üllatus

Oh ma ei viitsi praegu süüa eriti teha. Kas pole imelik esimene lause ühele toidublogi postitusele?! Igal õhtul ütlen kodus oma kallile perele, et mis te arvate, teeks homme nii, et süüa ei teekski :). Ja nemad on nii toredad ja on kohe kahe käega poolt. Eks me midagi ikka sööme - puuvilju, juustu, viinamarju, millalgi said mingid kanatiivad ahju pandud, Mann tellib riisi sojakastmega... Aga sellist igaõhtust suurt söömaaega pole peale seda eelmist Jamie õhtusööki olnudki. Eile tegin suuuuuuure potitäie Tom Yum Gaid, et jätkuks terveks nädalavahetuseks.

Aga mõne päeva eest saabus Henri poest, kus parasjagu oli käimas mereanninädal või -päev või mis iganes, hunniku langustiinidega. Võin kohe ära öelda, et ma nende elukatega enne kokku puutunud polnud. Välja näevad nad nagu suurema kreveti suurused väiksed vähid. Ja hinnatakse neid maitsva valge liha pärast. Asusuin siis netiavarustest uurima, mis nendega ette võtta. Mulle meeldis idee risottost, aga kuna see pole Henri lemmiksöök just, siis jäi see ära. Mitmed soovitasid erinevaid pastaroogasid tagliatellega, aga kartsin, et tulemus on liialt mõne kiire krevetipasta moodi. Tahtsime ikkagi, et langustiini maitse kuskile muu kraami sisse kaduma ei läheks. Keegi usin blogija kirjutas, et oli peale ogalise kõhuga langustiinide puhastamist paari nädala pärast veremürgitusega haiglasse sattunud. Minu küsimuse peale FB-s, et mida nende elukatega hea ette võtta oleks, vastas alati suurepärase huumorimeelega Liina, et võiksin proovida neile kunstlikku hingamist teha. Nii et tammusin üsna koha peal. BBC Food lehelt hakkas aga silma midagi meeliköitvat. Seal soovitati langustiine esmalt marineerida, siis kiirelt praadida ja siis üle valada maitsva laimi-seesami kastmega. Puha minu lemmikkraam! Asjade käigus said retsepti sisse viidud mõned meelepärased muudatused ja hõrgutis oligi meie lõunalaual.
Mul ei olnud tegelikult nende langustiinide osas mingeid kõrgeid ootuseid. Kuna ma olen elus korra saanud süüa merivähki, mis mulle metsikult maitses (Pekingis, restoranis Maison Boulud) ja mitu korda selliseid, mis mulle üldse ei meeldinud, siis võtsin asja ette puhtsast uudishimust. Aga ohjeerum, kui maitsev liha selles väiskes elukas peidus on. Kuna meie eksemplarid üsna väiksed olid, siis oli neid ütlemata tüütu puhastada. Ja selle töö ajal olingi kindel, et tänasest saab esimene ja ainus kord, kui nende ogaliste elukatega rinda pistan. Aga peale meeldivat söömaaega ma selles enam nii kindel pole. Mine sa tea!

Igatahes, vaja läheb:
hunnik langustiine (parem, kui tooreid, aga kõlbavad ka eelkeedetud, viimaste puhul tuleb aga kogu kuumutusprotsess äärmiselt käbedalt läbi teha, muidu läheb liha nätskeks)
Marinaad:
1 spl oliiviõli
1/2 tl tšillihelbeid
2 laimist pressitud mahl
50 ml valget kuiva veini
soola/pipart

Kaste:
1 laimist pressitud mahl
2 spl sojakastet
2 spl valge veini äädikat
1,5 spl seesamiõli
0,5 tl harissat

Serveerimiseks värsket koriandrit ja (musti) seesamiseemneid
Praadimiseks oliiviõli

Tee nii:
Pese langustiinid. Nagu juba mainitud, olid minu isendid üsna pisikesed. Nii ei tulnud kõne allagi nende koorikust eemaldamise variant, oleksin liha lihtsalt ära lõhkunud. Nii ma siis eemaldasin pea, jalad ja ogad, lõikasin kogu sabaosa (koos koorikuga) kuni sabaotsani pooleks (saba jäi kokku), eemaldasin "soolika". Kui Sul õnnestub saada suuremaid langustiine, siis nende puhastamise kohta on üks väga ilus video siin.
Sega kokku kõik marinaadi koostisained, v.a vein. Lase langustiinidel marinaadis ca 15 minutit seista.
Sega kokku kaste kõigist koostisosadest.
Kuumuta veidi oliiviõli pannil kuumaks. Prae langustiine mõlemalt poolt paar minutit (kui tegu on eelkeedetud langustiinidega, siis vast 0,5 min kummaltki poolt), vala peale vein, sega läbi ja jätka kuumutamist veel ca 1 min jooksul. Tõsta langustiinid taldrikule. Vala peale kaste, puista peale värsket koriandrit ja (musti) seesamiseemneid. Söö kohe ja joo jahedat valget veini ka juurde!

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
Sa oled ikka väga osav retseptide otsija ja leidja! Ma oleks vist ahastusest halliks läinud, kui mulle selline kuhi oleks koju sisse sadanud :) Huvitav, kas neid puhastatult ka müüakse? See puhastamise protsess tundub hirmuäratav ja et keegi veel veremügituse oli saanud? Päris karm! Tundub aga, et vaev oli asja väärt! Hea meelega maitseks neid sinu tehtud langustiine!


Rõõmsate tervitustega,
Eva-U
Anonüümne ütles …
Hea meelega sööksin neid küll, aga õnneks siinkandis langustiine ei müüda ja kiusatust ise ketsetada ei teki.Marinaadi ja kastmeretsepti sisse annab ehk midagi muud nuputada. Tervitused Kahupealt
Juc ütles …
Eva, aitähh komplimendi eest. Tegelikult Henri siiski helistas mulle poest ja küsis, mis ma sellest asjast arvad.
Kahupea, langustiine vist Eestis naljalt ei leia tõesti. Võibolla kuskil sügavkülmaletis mõnes hästivarustatud toidupoes :). Ma usun, et krevettidega toimiks see retsept samuti suurepäraselt, muide.
Äkki kunagi õnnestubki teile kõigile neid valmistada, mine sa tea! Tervitused!
Liina ütles …
:-D see huumor FB-s tuli ilmselt samast tõsiasjast, et mul praegu totaalne kulinaarne kriis käimas on. lihtsalt nii kiire on, et ajan läbi klassikaliste asjadega nagu kotletid, ahjulihad jms. pea on pulki täis ja seega retseptid sinna ära ei mahu.
aga näed, hoolimata su ideepuudusest tuli välja ju väga hea asi! vaatan ja lipsan keelt!
Juc ütles …
Liina, Sinu puhul oleks see, kui sa veel õhtuti kodus kulinaarseid imestid korda saadaksid, lihtsalt üliinimlik. Nagu ma aru saan, käivad viimased ettevalmistusnädalad. Jõudu selleks ajaks! Aga langustiinid tulid lõpuks tõepoolest ääretult maitsvad välja, tõeline üllataja!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco