Kuningate kook šokolaadi ja kirrsidega
Olen oma kuningate koogiga peaaegu et hiljaks jäänud. Siin Luxembourgis, Prantsusmaal ja veel paljudes teisteski katoliiklikutes riikides süüakse traditsiooniliselt jaanuarikuus kuningate kooki (la galette des Rois). See kook on Põhja- ja Lõuna-Prantsusmaal üsna erinev, mina valmistasin meie asukohale omaselt Põhja-Prantsusmaa oma. Terve kuu on kõigis pagariärides müügil olnud erineva täidisega kuningate koogid, kaasa antakse alati ka papist kuldne kroon. Kõige traditisoonilisem täidis on frangipane. Selle kohta, mis see täpsemal on ja kuidas seda teha, kirjutas mõne aja eest Dagris siin. Koogiga käib kaasas terve hulk traditsioone. Esiteks valmistatakse seda Kolmekuningapäeva puhul. Iga koogi sisse pannakse 1 uba. Vanasti pandi tõepoolest uba, tänapäeval on "oaks" mõni väike ilus kujukene. Algselt tehti kuju portselanist, viimasel ajal kasutatakse plastikut. Tihtipeale on koogi sees pisike beebi kuju ja see sümboliseerib Jeesuslast. Kelle koogitüki sisse "uba" satub, see saab koogiga kaasas olnud kuldse krooni endale ja on selle päeva kuningas (või kuninganna). Lisaks peab tema järgmise aasta koogi ostma. vanasti öeldi, et see, kes "oa" endale saab, tõmbab kuningaid Jeesuslapse poole. Aga Prantsuse kuningal pole millegipärast etiketireeglite järgi õigus Kuningaid "tõmmata" ja seega on presidendipalees serveeritavad Kuningate koogid alati ilma "oata". Ka koogi lõikamine pole mingi naljaasi. Et vältida sohi tegemist ja seda, et lõikaja kogemata lõikamise käigus ära näeb, kus "uba" on ning ise kuningaks saab, saadetakse seltskonna kõige noorem laua alla ja iga kord, kui 1 tükk lõigatud on, hõikab tema laua alt, kellele see tükk läheb. Tavaliselt lõigati Kuningate koogist niipalju tükke, kui oli lauasistujaid pluss üks lisatükk. See oli "Jumala jagu" või siis "vaeste jagu". Viimasel juhul anti see esimesele vaesele inimesele, kes majja satus. Tänapäeval vist jääks see tükk jagamata, kuna vaesed ei käi enam ukselt uksele almust palumas. Nii et üks põnev magus suutäis. Mina valisin oma koogi täidiseks tumeda šokolaadi ja kirsid, nagu soovitas minu juba varemmainitud talvise prantsuse köögi kokaraamat (cuisine d´hiver).
Vaja läheb:
500 gr lehetainast
100 gr külmutatud kirsse (kivideta)
100 gr mandlijahu
50 gr suhkrut (või veidi rohkem, kes magusamat soovib)
1 muna + 1 munakollane
80 gr võid
150 grammi tumedat šokolaadi
100 ml vahukoort
1 spl maisitärklist
suur uba
Aja koor keema, tõsta tulelt ja lisa sellesse šokolaadi tükid. Sega, kuni šokolaad on täielikult sulanud ja segu ühtlane. Klopi lahti üks muna, lisa pidevalt segades veidi jahtunud šokolaadisegule. Lisa sulatatud või, suhkur, maisitärklis ja lõpuks mandlijahu, ise pidevalt segades. Sega ettevaatlikult hulka kirsid ja pane segu külma oma järge ootama (ca 15 min).
Lõika lehetaignast kaks ringi, üks teisest veidi suurem. Jäta suurem taignaring alla ja laota sellele šokolaadisegu, jättes igast äärest ca 2 cm vabaks. Aseta kuhugi segu sisse "uba". Torka väiksemale taignaringile mõned augud noaotsaga sisse ja tõsta suurema ringi ning šokolaadisegu peale. Tee suurema ringi taignaääred veidi märjaks ja rulli üles, kõvasti kokku väiksema ringi äärtega.
Klopi munakollane lahti ja pintselda koogi pealispind sellega üle. Tõsta kook külma umbes 15 minutiks.
Kuumuta ahi 210 kraadini. Küpseta kooki eelkuumutatud ahjus 20 min. Serveeri soojalt või külmalt!
Kuumuta ahi 210 kraadini. Küpseta kooki eelkuumutatud ahjus 20 min. Serveeri soojalt või külmalt!
Kommentaarid
Kallistades,
Eva-U
Mari