Maitsev algus aastale – kammkarbid sidrunikastmes
Jõulu- ja aastalõpuaskeldustega seoses on mu virtuaalne Võrratu Maailm mõneks ajaks puhta unarusse jäänud. Reaalne õnneks mitte. Vaatamata aastalõpu

Vaja läheb:
1 väike tšilli
6 spl sojakastet
2 spl mett
2 sidruni riivitud koor ja 1 sidruni mahl
2 spl seesamiseemne õli
20 kammkarpi
3 spl extra virgin oliiviõli
Pane kaussi peeneks viilutatud tšilli, sojakaste ja mesi. Kuumuta segades, kuni mesi ära sulab. Eemalda tulelt. Lisa sidruni mahl ja koor ning seesamiseemne õli.
Lõika iga kammkarp pooleks. On soovitatud, et juhul, kui olete ostnud kammkarbid, millel on küljes oranž "korall" (tegelikult küll kahesoolise kammkarbi naispool, mille olemasolu sõltub isendi päritolust ja hooajast), tuleks see külge jätta ning ära süüa. Maitseasi, aga mulle meeldib see meespool rohkem! :) .
Kuumuta pann hästi kuumaks. Määri kammkarpe õliga ja prae kummaltki poolt ca 1 minut, kuni kuldne. Jaota kammkarbid taldrikutele ja vala üle kastmega. Serveeri kohe!
Viimastel aastatel oleme peale aastavahetust kirja pannud mõned suunad, kuhu eesootava aasta jooksul liikuda sooviksime. Seda lähtuvalt ideest, et kui sa pole välja mõelnud, kuhu minna soovid, on tõenäosus, et valesse kohta välja jõuad, üsna suur. Kõige muu olulise ja vähemolulise kõrval avaldasin mina arvamust, et tahaksin sel aastal sukelduda veidi sügavamale põnevasse juustumaailmasse. Kus mujal seda veel parem teha oleks, kui siin – Prantsusmaa piiril, keset Euroopat. Varasemalt olen mõningatest meie katsetustest veidi siin, siin ja siin kirjutanud ka. Lemmikud on seni olnud tuhatriibuga Morbier ja Trou du cru (või välise sarnasuse tõttu ajujuust, nagu mu õetütar Agnes seda kutsub). Oma juustukatsetuste otsa tegimegi lahti eelmisel nädalavahetusel. Vedasime koju terve hulga erinevaid väikseid juuste, just parajad degusteerimiseks.
saint agur kreem, tehtud samanimelisest sinihallitusjuustust – äärmiselt maitsev, peaks selle originaal Aguri ka ära proovima
Mini babybel – juustugurmaanid seda kindlasti mingiks peeneks juustuks ei pea, aga maitsev on ta küll, mahe ja parajalt soolakas. Eesti juustu moodi. Eriti lahe on selle punane vahast kest, mis ilusti juustu ümbert ära tuleb ja millest väike kera välja vupsab. Originaalne mini babybel on Hollandi Edam.
Le brin – 6-nurkne juust on pärit Prantsusmaalt, Savoie piirkonnast. See on mahedam variant tavalistest Prantsuse pestud koorega juustudest. Poolkõva ja valmistatud lehma piimast. Selle koor on oranžikas. Minule ta mahedat muljet küll ei jätnud, üpris vänge just teine.
Emmental – Kollane pehme lehmapiimajuust. Magus. Sobib nii leivale kui desserdiks. Aga no on alles magus juust. Mitte päris minu maitse! Soola nagu polekski.
brillat savarin – see juust on nime saanud 18. sajandi kuulsa toidukirjaniku Brillat-Savarini järgi. See on ümara kujuga, pehme, alge velvetja koorega. Meie proovisime värsket varianti, mis on neutraalne, meenutab veidi mozzarellat, kuid on hapukam. Väidetavalt omandab see juust küpsemisel tugevama maitse. Meie oma oli trühvliviiludega, mis andis muidugi omajagu naudingut juurde - niikui juustupakendi avasime, jõudis ninna suurepärane trühvli lõhn.
Ja siis kitsejuustud... kitsejuust on üks kahest asjast (teine on maks), mida ma oma pidevale püüdlusele oma maitsemeeli arendada, ikka ei armasta süüa. Kuigi, tuleb tunnistada, et olukord on mõneti viimasel ajal paranenud. Mulle päris meeldib, kui mõnda mahedamat eksemplari on mõne küpsetise peal või sees kasutatud.
Rocamadour AOC – keskmise küpsusega, pealt velvetine, seest hästi hästi kreemine. Mulle, kui kitsejuustu mittearmastavale inimesele isegi tundus päris meeldiv ja mahe! See juba näitab midagi :)
Bouchon Lyonnais – väike, silindrikujuline, õhukese koorega kitsejuust. Seest meenutab kodujuustu. Jeerum jeerum, kui tugev kitsepiimamaitse. Nii et sobilik kõigile kitsejuustu kõige andunumatele fännidele.
Kommentaarid
muide, oled sa proovinud seda juustu, kus on suur paks trühvlitriip vahel?.. ma nime ei mäleta, aga eelmine aasta avastasin ja siin jääb lausa hõrkudest omadussõnadest puudu ;) viis keele alla!!
Kristina
Juustude kirjeldus oli väga huvitav. Meil käisid just külalised Brüsselist ja tõid ka mingit imehead trühvliga juustu. Nime unustasin muidugi ära ja kuigi alguses jätsin karbi alles, siis pärast avastasin, et meelte segaduses olin selle ikkagi ära visanud. Pean nüüd neile kirjutama ja uurima, mis juust see oli. Ma olen kindel, et sulle meeldiks see ka väga. Usun, et Luxis müüakse seda ka kindlasti.
Kuhi tervitusi,
Eva-U
Ja Eva, sinul ka trühvlijuust. Tundub, et trühvel sobib juustuga superhästi. Uuri jah, sina ka nimi välja. Äkki on sama, millest Kristina räägib. :) Retsept proovi järgi jah, anna teada, kuidas meeldis.
Kahupea, tule meile, teeme kammkarpe. Mida kõike ma siin teile lubanud küpsetada pole :)! Mina usun, et kanale ja kalale sobib suurepäraselt, proovi ühega neist seda kastet. Veini kulub jah juustude juurde kohe mõnuga, aga see ei ole ju paha :)! Tervitused teile kõigile!
http://www.fromages-xavier.com/brie-truffe-p-303.html
See imehea juust, mille meile Brüsselist tulnud külalised tõid, oli Formage Triple creme avece de la Truffe Dˇete, mis pidi kuuluma Brillat-Savarin perekonda. Proovi järele! Viib keele alla!
Musid-kallid,
Eva-U
Kallistan!
Eva-U