Kevadine risoto primavera

Kevad on käes! Ümberringi õitsevad krookused, nartsissid ja tulbid. Linnud laulavad võidu varahommikust õhtupimedani välja. Pärast pikka talve teeb tuju isegi heaks, kui suur päiksevalgus liiga vara kardina vahelt sisse tungib ja une ära ajab. Eestis peab värvilisi õisi küll veel veidi ootama, aga kuuldavasti on esimesed linnud juba kohal ja kevadised päiksekiired nii mõnelgi päeval juba paksu lumevaipa lammutamas. Kaugel need õiedki siis on! Risoto primavera sobib varakevadesse mitmel põhjusel. Esiteks sellel kõige ilmsemal, primavera tähendabki itaalia keeles just kevadet. Teiseks sisaldab see risoto palju head ja värsket köögivilja. Ja kolmandaks on tal ilus kevadiselt heleroheline värv.


DSC_0207

Vaja läheb:

1 keskmise suurusega šalottsibul
2 küüslauguküünt
1 spl võid
2 spl oliiviõli
300 g risotoriisi (Arborio, Vialone nano või Carnaroli)
100 ml kuiva valget veini
ca 800 ml aedviljapuljongit
100 gr riivitud parmesani juustu
mõned rohelised värsked sparglid
1/2 väiksest suvikõrvitsast
100 ml külmutatud või värskeid herneid
peotäis värsket basiilikut

Lase valmis puljong keema ja keera kuumus väikseks. Haki sibul ja küüslauk hästi peeneks. Kuumuta potis või ja 1 spl oliiviõli. Prae sibul ja küüslauk klaasjaks. Lisa riis ning sega nii, et kogu riis saaks võiga kaetud. Kuumuta, kuni kõik terad on kuumad. Lisa vein ja lase sellel täielikult aurustuda, kuni riis on jälle kuiv. Lisa kulbitäie kaupa kuuma puljongit ja sega. Uus kulbitäis lisa alles siis, kui eelmine on pea täielikult imendunud. Lõika sparglitel ära alumised puised osad ja koori kergelt varred. Lõika iga vars diagonaalis mõneks jupiks. Haki suvikõrvits. Lõika basiilikulehtedest peened ribad. Jätka puljongi lisamist ja keetmist kuni riisiterad hakkavad pehmeks minema. Nüüd lisa suvikõrvitsatükid. Samal ajal pane sparglitükid puljongisse keema. Jätka puljongi lisamist risotole. Paari minuti pärast tõsta sparglid risotosse ja lisa ka herned. Nüüd peaks riis olema parasjagu pehme. Risoto peab olema kreemjas, aga riisitera ei tohi olla pudruks keenud. Keera kuumus maha ja sega hulka basiilik. Enne lauale andmist sega risoto sisse pool parmesanist. Ülejäänud poolest saab igaüks osa oma taldrikule risoto peale tõsta. Soovi korral tilguta peale head oliiviõli!

PS! Riotot peaks sööma kohe, kui ta valmib. Soojendamine talle head ei tee. Kui risotot jääb üle, valmista sellest hoopis arancini pallikesi, näiteks nii, nagu Nami-Nami õpetab siin.




Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
Oooooo, mis ilusad lillepildid! Ma tõesti ütlesingi "OOOOOO", kui postitusega lõppu jõudsin! Võrratu!
Risoto näeb ka imekena välja. Sinna peale passiks veel üks kressi õis kaunistuseks ;) Aga no kresse ju veel pole ja krookused on vist toidu peale panemiseks mürgised. Retsept ise meeldib mulle ka väga. Hea on vahelduseks midagi ilma lihata süüa. Ikkagi paastu aeg ju ;)

Mõnusat kevade jätku ja palju päikest,
Eva-U
Eva P. ütles …
Hästi kevadine ja värskendav postitus, aitäh! :)
Tuuli ütles …
Oijah, need lillede pildid teevad küll hinge haigeks! Tõeline primavera teil seal :)
Anonüümne ütles …
Lilli vaadates pole süüa ju vajagi!
Aga risoto tahab tegemist. Kerget kevedet! Kahupea
Juc ütles …
Eva U, lilli võikski siin praegu pildistama jääda. Teil vist sama lugu. Alati pole ainult fotokat käepärast. Kevadel jah kohe tahaks midagi vegetaarset, kuigi ohtra parmesaniga ei ole tegemist just maailma kergeima roaga :). Päikest teilegi!
Eva P, rõõm kevadet jagada, aitäh Sulle!
Tuuli, primavera on tõesti täies hoos, eile oli juba üle 15 kraadi vist, aga nüüd lubab pisut jahedamat jälle. Usun, et lilled ei anna alla vaatamata sellele!
Kahupea, on jah nii, et kevadel, kui päike paistab ja linnud laulavad, on niigi hea olla. Kerget keadet Sullegi!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga