Roueni rabarbrimirlitonid
Nii, jätame roosid nüüd jälle kõrvale ja jätkame ei millegi muu kui vana hea rabarberiga. Sellest ei saa ka kuidagi isu täis. Vahepeal olen ma lugenud teiste blogijate suurepärastest rabarberikookidest, -magustoitudest ja -jookidest. Neid on ikka palju. Aga isu ikka täis ei saa. Pireti rabarbribellini näiteks ajab kohe suu vett jooksma. Panen aga silmad kinni ja kujutan ennast ette oma suvila terrassile, õhus on kuum Eesti suvi ja mina rüüpan mõnuga jahedat bellinit. Sellised mõtted ei lase mul juba kaks ööd uinuda. Elu tundub nii pagana põnev ja peas keerleb metsik Eesti-suvele ning ilusale elule pühendatud mõttemaru. Aga ma ei kurda, unistada on kordi lõbusam, kui magada! Või siis Mari-Liisi rabarbri-mascarponejäätis, mille hapu kreemisus paljast piltide vaatamisest juba keelel tunda on. Või Elise free-form rabarbri-maasikapirukad, kus kõik on ilusti paigas - täidist kordi rohkem, kui tainast (mulle meeldib!), lisaplussiks suviselt vaba vorm.
Mina jagan aga täna teiega ilusa nimega väikseid koogikesi - rabarbri-mirlitone. Idee on pärit viimasest Elle à table numbrist ja teha on neid minu meelest väga lihtne. Alguses ajas mind see ilus nimi pisut hämmingusse - mirliton on üks roheline pirnikujuline köögivili, mida kasutatakse palju Ameerika lõunaosariikide, Lõuna-Ameerika ja Aafrika köögis, soolastes roogades. Minu rabarbrimirlitonidel pole selle köögiviljaga aga mingit pistmist. Pisut uurimist ja tuli välja, et lahendust tuli otsida hoopis lähemalt Prantsusmaalt - sellised väiksed mandlised koogikesed nagu Roueni mirlitonid on Normandia köögi traditsiooniline väljamõeldis. Otsa said nad sama ruttu, kui valmisid, suurema osa pistis seekord nahka muidu mitte nii koogilembene Mann.
Vaja läheb (10-12 tk):
3 rabarbrivart
3 spl suhkrut
300 gr meelepärast lehe- või muretainast
90 gr mandlijahu
120 gr suhkrut
2 muna
vanilliseemned 1/2 kaunast või 1/2 tl vanilliekstrakti
70 gr vahukoort
Pese rabarbrid ja lõika koos koorega viiludeks. Sega viilud kokku 3 spl suhkruga ja jäta 10 minutiks seisma. Nüüd keeda rabarbritükke madalal kuumusel pidevalt segades, kuni nad muutuvad pehmeks ja lusikaga segades lagunevad. Tõsta rabarbritäidis jahtuma.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Rulli tainas õhukeseks ja lõika sellest nii suured kettad, et nad sobiksid Sinu tartletivormide sisse (nii et põhi ja ääred kaetud saaksid). Vooderda iga vorm taignaga. Tõsta igasse vormi taigna keskele 1-2 tl rabarbritäidist. Sega kokku mandlijahu ja suhkur. Lisa kaks muna ja sega ühtlaseks. Kõige lõpuks lisa vanill(iseemned) ja vahukoor. Sega ühtlaseks ja täida iga vorm umbes 3/4 ulatuses saadud seguga. Küpseta umbes 20 minutit, kuni mirlitonid on kuldsed!
Mina jagan aga täna teiega ilusa nimega väikseid koogikesi - rabarbri-mirlitone. Idee on pärit viimasest Elle à table numbrist ja teha on neid minu meelest väga lihtne. Alguses ajas mind see ilus nimi pisut hämmingusse - mirliton on üks roheline pirnikujuline köögivili, mida kasutatakse palju Ameerika lõunaosariikide, Lõuna-Ameerika ja Aafrika köögis, soolastes roogades. Minu rabarbrimirlitonidel pole selle köögiviljaga aga mingit pistmist. Pisut uurimist ja tuli välja, et lahendust tuli otsida hoopis lähemalt Prantsusmaalt - sellised väiksed mandlised koogikesed nagu Roueni mirlitonid on Normandia köögi traditsiooniline väljamõeldis. Otsa said nad sama ruttu, kui valmisid, suurema osa pistis seekord nahka muidu mitte nii koogilembene Mann.
Vaja läheb (10-12 tk):
3 rabarbrivart
3 spl suhkrut
300 gr meelepärast lehe- või muretainast
90 gr mandlijahu
120 gr suhkrut
2 muna
vanilliseemned 1/2 kaunast või 1/2 tl vanilliekstrakti
70 gr vahukoort
Pese rabarbrid ja lõika koos koorega viiludeks. Sega viilud kokku 3 spl suhkruga ja jäta 10 minutiks seisma. Nüüd keeda rabarbritükke madalal kuumusel pidevalt segades, kuni nad muutuvad pehmeks ja lusikaga segades lagunevad. Tõsta rabarbritäidis jahtuma.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Rulli tainas õhukeseks ja lõika sellest nii suured kettad, et nad sobiksid Sinu tartletivormide sisse (nii et põhi ja ääred kaetud saaksid). Vooderda iga vorm taignaga. Tõsta igasse vormi taigna keskele 1-2 tl rabarbritäidist. Sega kokku mandlijahu ja suhkur. Lisa kaks muna ja sega ühtlaseks. Kõige lõpuks lisa vanill(iseemned) ja vahukoor. Sega ühtlaseks ja täida iga vorm umbes 3/4 ulatuses saadud seguga. Küpseta umbes 20 minutit, kuni mirlitonid on kuldsed!
Kommentaarid
Kas nende valmistamiseks on ilmtingimata vaja kasutada tartletivorme või ajab muffinivorm ka asja ära?
Päevalillepäikseliste tervitustega,
Eva-U
Kadri
Siilike, nii tore, et hästi meeldisid. Ja aitäh kasuliku info eest, et muffinivormid samuti hästi sobivad. Annan Evale ka teada!
Udupea, on tõesti! :)
Kristina
rabarber on ju puhas dieettoit :) :)
Kristina