Sügisene kook pirnide, mandlite ja šokolaadiga
Ma isegi ei tea, miks see kook mulle niiväga sügise nägu tundub. Võibolla need kollakaspuunikad toonid meenutavad langevaid lehti ja kooki kattev siirupikiht niisket maapinda. Pirnide aeg ju ka sügiseti. Esialgu seda kooki Marabout chef magustoiduraamatus (Les meilleurs desserts) nähes jäi see mulle silma just efektse välimuse poolest, muidu pole ma senimaani just suur pirnikookide sõber olnud. Aga see kook osutus heaks mitte ainult väljastpoolt vaadates, vaid ka seestpoolt proovides. Teinekord valiksin lühikesed paksud pirnid, siis saaks pirnid koogi sisse püstiasendisse panna ja tulemus oleks eriti ilus. Minu omad olid aga igavesti pikad ja seetõttu nad nüüd seal koogis niimoodi poolkülili pikutavadki :).
Vaja läheb:
8 pirni
600 ml vett
1 spl sidrunikoort
1/2 sidruni mahl
380 g suhkrut
1 vanillikaun
125 g võid (tükkideks lõigatud)
3 muna
160 g hapukoort
200 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
40 g hakitud mandleid
60 g mandlijahu
40 g musta šokolaadi (hakitud)
Koori pirnid, aga jäta neile sabad külge. Sega potis kokku vesi, sidrunikoor ja 220 g suhkrut. Lõika vanillikaun pikkupidi pooleks ning lisa potti. Kuumuta segades kuni suhkur lahustub, siis lisa pirnid ning aja vesi keema. Keera tuli madalaks ja keeda pirne umbes 30 min. Tõsta pirnid ettevaatlikult välja ja pane nad sõelale nõrguma. Jäta vedelik edasi keema, lisa sidrunimahl ja keeda kuni vedelikukogus on vähenenud ning tekkinud on siirup. Lase siirupil jahtuda toatemperatuurile.
Kuumuta ahi 160 kraadini. Määri ringikujuline koogivorm seest võiga. Sega või ja ülejäänud suhkur ühtlaseks vahuks. Sega edasi ja lisa ükshaaval munad ning hapukoor. Lisa 2 spl siirupit ja ülejäänud koostisosad (jahu, millesse on segatud küpsetuspulber, mandlid, hakitud šokolaad, mandlijahu) ning sega ühtlaseks taignaks.
Kuivata pirnid köögipaberiga ja säti nad ringikujuliselt koogivormi püsti, sabad üleval. Vala vormi tainas. Ära muretse, kui esialgu tundub, et pirnid väga palju koogist välja jäävad - taignaosa paisub ahjus üksjagu kõrgemaks. Küpseta 1,5 h või vajadusel veidi kauem. Tõsta kook ahjust välja ja lase 10 minutit toatemperatuuril seista. Vala ülejäänud siirup koogile ja serveeri.
Vaja läheb:
8 pirni
600 ml vett
1 spl sidrunikoort
1/2 sidruni mahl
380 g suhkrut
1 vanillikaun
125 g võid (tükkideks lõigatud)
3 muna
160 g hapukoort
200 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
40 g hakitud mandleid
60 g mandlijahu
40 g musta šokolaadi (hakitud)
Koori pirnid, aga jäta neile sabad külge. Sega potis kokku vesi, sidrunikoor ja 220 g suhkrut. Lõika vanillikaun pikkupidi pooleks ning lisa potti. Kuumuta segades kuni suhkur lahustub, siis lisa pirnid ning aja vesi keema. Keera tuli madalaks ja keeda pirne umbes 30 min. Tõsta pirnid ettevaatlikult välja ja pane nad sõelale nõrguma. Jäta vedelik edasi keema, lisa sidrunimahl ja keeda kuni vedelikukogus on vähenenud ning tekkinud on siirup. Lase siirupil jahtuda toatemperatuurile.
Kuumuta ahi 160 kraadini. Määri ringikujuline koogivorm seest võiga. Sega või ja ülejäänud suhkur ühtlaseks vahuks. Sega edasi ja lisa ükshaaval munad ning hapukoor. Lisa 2 spl siirupit ja ülejäänud koostisosad (jahu, millesse on segatud küpsetuspulber, mandlid, hakitud šokolaad, mandlijahu) ning sega ühtlaseks taignaks.
Kuivata pirnid köögipaberiga ja säti nad ringikujuliselt koogivormi püsti, sabad üleval. Vala vormi tainas. Ära muretse, kui esialgu tundub, et pirnid väga palju koogist välja jäävad - taignaosa paisub ahjus üksjagu kõrgemaks. Küpseta 1,5 h või vajadusel veidi kauem. Tõsta kook ahjust välja ja lase 10 minutit toatemperatuuril seista. Vala ülejäänud siirup koogile ja serveeri.
Kommentaarid
Palju tervitusi,
Eva-U
Kahupea tervitused
Kahupea, oli jah tõesti hea. Isegi üle ootuste. Nii et äkki tõesti? :)
Tervitused vastu!