M&M´s täiskasvanutele, täpsemalt membrillo ja Manchego
Olen vist juba tuhat korda siinsetel blogiveergudel maininud, et juust on minu jaoks sama, mis lastele komm. Seekord panin oma postitusele ka kommi nime - M&M´s ja seda mitte välise sarnasuse, vaid kahe "M"-i tõttu selle nimes. Kõik sai alguse sellest, et hea inimene Luule tõi mulle mõned suured, sametised, imeliselt lõhnavad küdooniad. Just küdooniad ehk aivad, mitte meil Eestis rohkem tuntud ebaküdooniad. Lisaks oma ilule ja aromaatsusele on küdooniad ka eriliselt kõvad ja kõlbmatud niisama nahka pistmiseks. Tuli välja mõelda, mida põnevat oma uute iludustega peale hakata. Natuke kaalumist ja otsus sai tehtud - valmistan küdooniamarmelaadi, mis Hispaanias on tuntud dulce de membrillo nime all. Membrillo parim kaaslane on Hispaania kuulus lambajuust Manchego. Küdoonia sisaldab suurtes kodustes pektiini, mis tähendab, et marmelaad tekib pea iseenesest ja kõik on ülimalt lihtne, kuigi pisut aeganõudev. Lisaks muutub küdoonia pikal keetmisel erkpunaseks ja seetõttu on valmiv suupiste ka silmale ilus vaadata.
Vaja läheb:
1,8 kg kooritud ja tükeldatud küdooniat
1 vanillikaun
1 tl riivitud sidrunikoort
3 spl sidrunimahla
umbes 700 g suhkrut
serveerimiseks Manchego juustu (Manchego puudumisel võib kasutada näiteks Pecorinot)
1,8 kg kooritud ja tükeldatud küdooniat
1 vanillikaun
1 tl riivitud sidrunikoort
3 spl sidrunimahla
umbes 700 g suhkrut
serveerimiseks Manchego juustu (Manchego puudumisel võib kasutada näiteks Pecorinot)
Tee nii:
Pane küdooniatükid suurde potti ja kata külma veega. Lisa pikuti pooleks lõigatud vanillikaun ja sidrunikoor. Aja vesi keema, keera tuli madalaks ja kata pott kaanega. Keeda umbes pool tundi kuni küdooniatükid on pehmed.
Kurna küdooniatükid. Eemalda vanillikaun, aga jäta sidrunikoor ja vanillikaunast välja kraabitud seemned küdooniate juurde. Püreeri küdooniatükid saumikseriga või köögikombainis. Mõõda, kui palju püreed on ja lisa täpselt sama suur kogus suhkrut. Vala küdoonia-suhkru segu uuesti keedupotti. Kuumuta ja sega puulusikaga, kuni suhkur on täielikult sulanud. Lisa sidrunimahl. Keera tuli madalaks, sega aegajalt ja keeda umbes 1,5 tundi, kuni segu on hästi paks ja oranžikaspunast värvi.
Kuumuta ahi 125 kraadini. Kata ahjuvorm võiga määritud küpsetuspaberiga. Vala küdooniamass vormi. Jäta vorm umbes 1-2 tunniks ahju. Marmelaadi tahenemiseks vajaminev aeg sõltub minu kogemuste järgi küdooniate küpsusastmest. Tundub, et värskemad ja mahlakamad vajavad vähem aega. Kui tundub, et mass on parasjagu tahke, tõsta vorm ahjust välja ja lase täielikult jahtuda.
Serveerimiseks pane Manchego juustu viiludele marmelaadiviilud ja maitsev suupiste ongi valmis.
Pane küdooniatükid suurde potti ja kata külma veega. Lisa pikuti pooleks lõigatud vanillikaun ja sidrunikoor. Aja vesi keema, keera tuli madalaks ja kata pott kaanega. Keeda umbes pool tundi kuni küdooniatükid on pehmed.
Kurna küdooniatükid. Eemalda vanillikaun, aga jäta sidrunikoor ja vanillikaunast välja kraabitud seemned küdooniate juurde. Püreeri küdooniatükid saumikseriga või köögikombainis. Mõõda, kui palju püreed on ja lisa täpselt sama suur kogus suhkrut. Vala küdoonia-suhkru segu uuesti keedupotti. Kuumuta ja sega puulusikaga, kuni suhkur on täielikult sulanud. Lisa sidrunimahl. Keera tuli madalaks, sega aegajalt ja keeda umbes 1,5 tundi, kuni segu on hästi paks ja oranžikaspunast värvi.
Kuumuta ahi 125 kraadini. Kata ahjuvorm võiga määritud küpsetuspaberiga. Vala küdooniamass vormi. Jäta vorm umbes 1-2 tunniks ahju. Marmelaadi tahenemiseks vajaminev aeg sõltub minu kogemuste järgi küdooniate küpsusastmest. Tundub, et värskemad ja mahlakamad vajavad vähem aega. Kui tundub, et mass on parasjagu tahke, tõsta vorm ahjust välja ja lase täielikult jahtuda.
Serveerimiseks pane Manchego juustu viiludele marmelaadiviilud ja maitsev suupiste ongi valmis.
Kommentaarid
Musid põsele,
Eva-U
Eva, mul on see juust+magus mingi viimase aasta kiiks, küll ma teen pirni sinihallitusjuustu ja meega, siis bruschettasid brie, viigimarja ja meega ja nüüd veel Manchego membrilloga. Sulle meeldiks, Sulle ju meeldib magus ja soolane koos. :) Aga meil vist jah telepaatia, mina sain Sinu postitusest ju nagu tellimise peale teada, mis ime vurrgrill see on :). Tervitused teile!
Membrillot teen mina veidi lihtsamalt - keedan terved küdooniad ves pehmeks ja alles siis tükeldan. Väiksem oht noaga vastu nägu saada :)
Pildid on imeilusad! (Aga mis niidikesed Sul seal viimase foto peal on?? Üldse ei saa pihta).
Tšilliniidid tunduvad väga põnevad, ma pole sellisest asjast vist kuulnudki :O
Tervitused Kahupealt
Kahupea, proovi jah. Mis moosi ja juustu Sa paari paned? Anna siis teada, kuidas meeldis. Head maiustamist!
Kahupea