Palmisüdame ceviche ja banaani-šokolaadi leib

Üllataval kombel on jälle üks nädal selja taga ja kuigi mulle endale tundub, et ma muud ei tee kui sipsin ringi ja seljatan miljonit väikest tegemist vajavat asja, siis tegelikult mahtus siia nädalasse ka paar ägedat toidukatsetust, millest ma kohe oma heietuste vahele räägin. Aga kõigepealt tegin üle mitme aasta Tai veisesabasuppi. Ennekõike võtsin selle ette kuna meil on siin peres hetkel kosutavaid toite vaja ja mis saab veel kosutavam olla kui tunde keenud kondileem. Seda võin kinnitada, et veisesabadest saab kõige tummisema puljongi üldse. Nii tummise, et kui supp ära jahtub, muutub see sõna otseses mõttes süldiks. Kes veisesaba soovib valmistada, siis vähemalt Tartus saab neid Lihuniku Ärist ja tuleb paar päeva ette tellida. Minu Tai veisesabasupi retsept on siin blogis aga juba olemas ja selle leiavad huvilised siit



Aga alustame kohe magusaga. Mul oli juba ammu kuklas üks kuskilt Prantsuse lehelt või ajakirjast leitud lihtne banaani-šokolaadileiva retsept, mille proovimiseni ma nüüd lõpuks jõudsin. Kui tainas oli valmis ja ahi soe, siis ma muidugi avastasin, et olin keeksivormi kunagi suvel Peedule suvilasse viinud. Meenus isegi miks ma seda tegin - katsetasin kunagi mõnda aega keto toitumist ja küpsetasin endale süsivesikuvaba leiba. Õnneks ajas üks väike kõrgete äärtega koogivorm asja ilusti ära. Tulemus oli lihtsalt võrratu, eriti koos vanilli-vahtrasiirupi jogurti, maapähklivõi ja värskete marjadega. 

Banaani-šokolaadileib vanillijogurti ja maapähklivõiga

Vaja läheb:
Kastmeks:
Serveerimiseks:
  • värskeid marju, küpseid viigimarju

Tee nii:
kuumuta ahi 180C. Löö munad kaussi, lisa suhkur ja klopi kuni saad heleda segu. Suru banaanid kahvliga puruks ja lisa munasegule. Sulata või ja sega samuti muna-banaani segusse. Nüüd lisa jahu ja küpsetuspulber. Sega kuni saad ühtlase taina. Haki šokolaad. Lisa šokolaad, vanillipasta ja kaneel tainale ja sega ühtlaseks.
Kata keeksivorm küpsetuspaberiga ja vala tainas vormi. Küpseta ca 45 minutit. Testi tikuga, kui koogi sisse pistetud tikk jääb praktiliselt puhtaks, siis tõsta vorm ahjust välja ja tõsta banaanileib restile jahtuma.
Maitsesta Kreeka jogurtit vahtrasiirupi ja vanillipastaga. Magusta maapähklivõi soovi korral steviaga. Serveeri banaanileiva viile vanilli-vahtrasiirupi jogurti, maapähklivõi ja värskete marjadega. Lisa soovi korral ka küpse viigimarja viile!


Sel nädalal sain ka ühe rõõmu ja ühe pettumuse osaliseks seoses toidukaubandusega. Nimelt tegi Toome kohvik sel nädalal hapusaia ja see viis lihtsalt keele alla, täpselt selline pealt krõbe ja seest pehme nagu peab. Ei tohi väga tihti osta, muidu näen ise ka varsti välja nagu hapusaia pätsike. Kes juba Toome kohvikusse läheb, siis tasub proovida ka nende cannele koogikesi (neil on mingi muu nimi canneletele, äkki oli Toome kohviku mütsikesed vms), sest need on tõesti väga hästi õnnestunud. Aga pettumus oli Tere uus peedi-kitsejuustu toorjuust. Idee ja pakend olid väga kutsuvad, aga maitses polnud kitsejuustust jälgegi. Leidsin, et kui määrida see ilus roosa toorjuust leivale ja panna ise kitsejuust peale, siis võib täitsa süüa :). Aga see ei olnud ju asja eesmärk!

Toome kohviku hapusai ja Umami soolahelbed

Paari päeva eest avastasin, et kuigi käes on alles oktoober ja lisaks veel koroona-oktoober, siis minuni on hakanud jõudma esimesed reisiigatsuse tundemärgid. Ükspäev leidsin end ajaviiteks Airbnb-st Chiang Mai elamisi valimast näiteks. Siis avastasin, et Tai on pea koroonavaba, super saavutus. Aga siis sain ka aru, kuidas nad selle saavutanud on - riik on turistidele suletud (loogiline muidugi ka). Mõned üksikud sihtgrupid on vaid eriloaga lubatud ja leidsin, et neist kõige lihtsam oleks lavastada endid filmimeeskonnaks, kes soovib Tais filmi teha. :) See oli nali muidugi. Tegelikult on võimalik ka saada minimaalselt  90 päevaks riiki tavaturistina, millest esimesed 2 nädalat peab karantiinis olema. Natuke pikk aeg, seega Tai peab veel ootama. Aga siis avastasin, et Malediivid on täiesti lahti. Ma olen alati mõelnud, et kunagi peaks Malediivid üle vaatama, aga alati on mõni parema hinna-kvaliteedi-eksootika-toidu suhtega sihtkoht ettepoole jõudnud. Seega enda rahustuseks on plaan olemas - kui reisikihk enam elada ei lase, võib Malediividele põigata. 

Aga lubasin välja veel ühe retsepti. Selle, mis nüüd järgneb, teeb eriti põnevaks tooraine. Nimelt klientide soovil jõudis Umami tootevalikusse selline toode nagu palmisüdamed. Hakkasin siis uurima, mida põnevat nendega ette saab võtta ja leidsin, et lisaks erinevate rahvaste traditsioonilistele toitudele (nt Brasiilia palmisüdame kreemsupp või Tai palmisüdame karri) on need tänuväärsed ka mitmetes vegan toitudes ja salatites. Neist saab näiteks vegan cevichet, vegan kalmaarirõngaid, vegan dipikastet jne. Mina valisin katsetamiseks neist esimese ja tegin vegan palmisüdame cevichet. Maitses tõesti hästi. Väga mõnus heade tortillatšipsidega suupisteks kühveldada :).

Vegan ceviche palmisüdametest


Vaja läheb:
Tee nii:
kurna ja loputa sõelal palmisüdamed. Haki väikesteks kuubikuteks palmisüdamed, tomatid, paprika, sibul ja jalapeno viilud. Lisa koriander ja sega kõik kokku. Lisa laimimahl ja maitsesta soola ning vajadusel suhkruga. Puhasta avokaado ja lõika keskmise suurusega kuubikuteks, sega ettevaatlikult ceviche sekka. Serveeri vegan cevichet tortilla tšipsidega. 

Killuke sügist Tartu turult


Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Nii tore, et sa retsepte jagad! Tegin banaanileiba ja see söödi ohtrate kiidusõnadega poole tunniga ära nii, et puru ka alles ei jäänud. Kusjuures mul oli tavaline jahu otsa saanud, tegin odrajahuga. Tervitame B-st! Maria
Juc ütles …
Hei Maria B-st ja kõik see mees! Rõõm teist kuulda :). Ja veel suurem rõõm, et banaanileib hästi peale läks! Tervitame vastu, Juc ja co

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga