Kuidas saada prink torso päevast päeva pastat vitsutades...

Neile, kes selle pealkirja peale tulid otsima uusi imetablette võin kohe ära öelda, et vastus on lihtne - tuleb see pasta ise käsitsi valmis teha. Ja sellest siin järgnevalt juttu tulebki.

Lisaks kokaraamatute vahel olevatele ajaleheribadele on mul ka üks nimekiri. Sinna panen kirja kõik hõrgutised, mis lähiajal plaanis on ja mis ei tohiks meelest ära minna ja mis ilma selle nimekirjata tingimata meelest läheks, see on järgi proovitud ja tõestatud. Ja selle nimekirja kõige väärikam (loe: puhta rauk) on käsitsivalmistatud pasta. Teised nimekirjalised tulevad ja lähevad, pasta jääb. Kuni eilseni. Esialgu oli mul vabandus endale olemas - mul ei ole pastamasinat. Siis lugesin raamatut Tasting Tuscany, kus kirjeldati, kui imelihtne on pastat valmistada ka ilma igasuguse masinata. See oli mitme kuu eest. Siis järgnes vähemalt 20 õhtut (ilma liialdusteta), mil mõtlesin, et homme ärkan vara ja hakkan pastat meisterdama. Aga hommikuti ma nii ei mõelnud - tundub, et pastategu ei ole varajaste hommikute jaoks. Kuni eile, täiesti planeerimatult, kui valminud olid juba taignad grissinite ja cannelete jaoks, leidsin, et kui nii köök kui ka ma ise juba niigi jahusse upume, võiks ju ka selle pasta ära teha. Siis ma veel ei teadnud (kuigi, Jamie Oliver hoiatas), et lisaks kolmandale taignale saan tehtud ka jõutrenni ülakehale.

Viskasin pilgu Jamie Oliver'i raamatus "Jamie's kitchen" olevale juhendile ja retseptile. Retsept ei saaks enam lihtsam olla.

Vaja läheb:
6 muna
600 gr jahu

Kuna pere on väike ja värske pasta peaks olema värske, siis tegin mina poole sellest kogusest (mille üle mul hiljem rullides ütlemata hea meel oli). Kasutasin suuri mune, mistõttu pidin jahukogust küll märgatavalt suurendama, retseptijärgne tainas oli rohkem pannkoogi kui pasta oma.
Tee jahust torn, keskele auk ja pane sinna munad. Sega kahvliga munasid seal augus, kuni need on ühtlased. Siis hakka sõtkuma, sõtku, sõtku, sõtku ja sõtku, kuni tainas on siidine pall. Pane see kaetult seisma pooleks tunniks. Kui teed raviolisid (mis on mu järgmine plaan värske pastaga), valmista sisu. Kata laud jahuga, käed ka ja hakka elu eest rullima. Rulli nii õhukeseks kui suudad. Mina tegin taglierinisid (ca 0,5 cm laiused), tagliatelle on ca 1 cm laiune ja pappardelle 2 cm laiune. Lõika 20 cm pikkused "linad" oma rullitud taignast. Voldi see piki 20 cm pikkust külge kokku ja veel kokku (jälgi, et tainas oleks jahune, muidu on tulemuseks seesama siidine pätsike ja pead uuesti rullima hakkama - arvake ära, kust ma seda tean :)). Ja nüüd lõika vastavalt soovile kas 0,5, 1 või 2 cm lõigud. Võta need lõigud oma jahustesse kättesse, tee neist "pesa" ja raputa, kuni pasta lahti harutub. Kui neid ise lahti harutama hakata, võivad otsad välja venida. Keeda värsket pastat soola ja oliiviõliga maitsestatud vees ca 3 min, kuni see on veel al dente. Serveeri kohe.
Kuna ma juba Jamie Oliveri lainel olin, siis valmistasin oma värskele taglierinile ka tema ainetel kastme. Kasutasin retsepti "taglierini with simple sweet tomato sauce and shrimps" (taglierini lihtsa magusa tomati kastme ja krevettidega), ainult et ma ei kasutanud krevette. Kaste viis keele alla ja minu Jamie Oliveri fännide ridadesse. Pean vist varsti kõik need teised ajaleheribad, mis mul tema raamatu vahel on, ka ette võtma.

See selleks, aga vaja läheb:
400 gr (värsket) taglierinit (arvan, et tagiatellega oleks tulemus sama tore)
soola/pipart
1 spl taluvõid
extra virgin oliiviõli
2-3 küüslauguküünt
poole sidruni koor ja mahl
1 pits brandy't või konjakit
100 ml vahukoort
4 ploomtomatit või purustatud kirsstomateid
peotäis värsket hakitud peterselli

Kui kasutad värskeid ploomtomateid, koori ja haki need (tee lõiked peale, pane korraks keevasse vette ja saadki koorida). Pane pannile või ja sorts oliiviõli. Prae selles hakitud küüslauk ja riivitud sidrunikoor. Lisa tomatid ja keeda mõnda aega. Vala kastmesse brandy, kui tahad, pane see põlema. Minu arust igati lahe atraktsioon. Kui põlema ei pane, keeda veidi kauem, et alkohol välja auraks. Lisa koor, keeda mõned minutid. Eemalda pann tulelt. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga.

Samal ajal peab valmis olema värske pasta. Kurna see (jäta veidi keeduvett poti põhja), sega samas potis pasta sisse hakitud petersell.
Serveeri kohe värskelt valminud tomatikastmega. Mmmm... Tasus trenni teha küll!

Kommentaarid

Maarja ütles …
Ilus.
Oli vist Locatelli raamat, kus kiideti itaalia naiste rindu, kuna pidev taignategu käib:)
Pille ütles …
Nüüd on mul küll piinlik - nimelt pole ma siiani ise värsket pastat teinud. Aga jah, seda itaalia naiste vormikate rindade saladust olen mina ka kuulnud :)
Juc ütles …
Väga hea, väga hea, hakkame igal nädalal pastat tegema :).
Mann, aitähh! Pille, millegipärast on see tõesti üks asi, mida on keeruline ette võtta. Ja peaks vist kuhugi risti tegema, et mul õnnestus leida üks kokandualane asi, mida ma enne sind tegin :)
Anonüümne ütles …
Kas siis oli parem kui poe pasta? Kuidas tundus hinna ja kvaliteedi suhe? Kahupea tervitab!
Juc ütles …
Hea poepasta on siiski ligilähedaselt maitsev. Tavalise lintpasta puhul ei ole minumeelest vaeva väärt, kui ei aja põhimõtet taga, et kõik oleks isetehtud ja "puhas". Samas ma arvan, et ravioli puhul saab palju parema tulemuse, kui teha ise pasta ja ise täidis. Hind ei tule tegelikult heast pastast ju kallim, ikka odavam. Mis see 300 gr jahu ja 3 muna ikka maksab.
Ragne ütles …
ma len millegipärast pasta tegemist jube keerukaks ettevõtmiseks pidanud,, aa nagu selgub, seda see tegelikult ju ei ole!

PS. Ka minul on samasugune omadus, kirjutada paberile üles toidud, mida tahan kindlasti katsetada;)
Juc ütles …
Ragne, tegelikult on jah jube lihtne. Ainult keeruline ettevõtmine. Äkki blogijad ongi sellised suured kirjutajad, et ei kirjuta mitte ainult kõike blogisse üles, vaid kirjutavad üldse kõik üles :)
Maarja ütles …
tegin eelmisel sügisel ise ravioole kõrvitsa-salvei-ricotta täidisega ja kuna mul hakkas siis kõhuvaluhoog pihta (mis polnud seotud konkreetse söögiga), on siiani mingi kompleks küljes. kuigi ravioolid iseenesest olid igati tibensid.
k6rvaklapp ütles …
Ma olen kuulnud, et pastat tehakse ilma munata ehk ainult jahu ja vesi. Hiljuti Itaalias toidureisil olles, paar kohalikku mainisid ka, et muna nad pastas ei kasuta. Küll on aga vist mingi spetsjahu. Võimalik, et törts oliivõli läheb ka taina sisse.

Endal on igatahes samuti varsti plaan ise esmakordselt pastat teha. Algusest lõpuni.
Juc ütles …
Kõrvaklapp, ongi erinevad variandid. Mõlemaid kasutatakse ka Itaalias. Poest ostes saad ka valida, kas munaga või ilma. Mina olen alati munaga armastanud.
k6rvaklapp ütles …
Oi, tänan. Jälle sain targemaks. Ausalt öeldes kõlab munaga kuidagi maitsvamalt küll. Ma arvan, et järgmise nädala jooksul proovin ise ka selle pastategemise ära. Mul on lisanditeks hunnik puravikke korjatud ja Toskaanast toodud trüflisalsat ka olemas.
Juc ütles …
Kõrvaklapp, mis seal trühvlisalsas sees on?
k6rvaklapp ütles …
Mul on tegelikult kaks purki. Ühel on ka ingliskeelne info peal. See koosneb: mushrooms (Psalliota Hortensis) 76%, extra virgin olive oil, black olives 6%, summer truffle (Tuber Aestivum Vitt.) 1%, porcini mushrooms, table salt, pepper, flavorings. Juures on veel paksu kirjaga Excellent forappetizers and first plates.

Teine suurem (180 g) ja kallim purk on itaaliakeelne ainult. See koosneb funghi champignons (Agaricus bisporus 63%), olio extra vergine d'oliva, funghi porcini (boletus edulis 7%), olive nere, tartufo nero estivo (tuber aestivum 2%), prezzemolo, sale, aglio, acciughe, jne. See vist sisaldab samas mingeid keemiaaineid ka. E270 jääb purgilt silma, mis vist tähendab piimhapet ja võib olla ka orgaaniline. Samas see purk tuli hästi lahedast kohast, mis oli kõik igasugu maitseaineid, äädikaid ja muud nipet-näpet täis. See pood asus Pienza's ja poe nimi oli vist La Cornucopia, mis asus kohe vanalinna alguses (see muidugi oleneb, mispidi vanalinna siseneda) ja oli vist veel isegi 23.00 lahti, mis sealmaal on väga imelik, kuna enamus asju suletakse 18:00 või tund enne või hiljem.

Loodan, et pikast jutust oli abi.
Juc ütles …
Aitähh, Kõrvaklapp, põhjaliku vastuse eest. Homme nädala pärast maandun ka ise kauaoodatud puhkusele Toskaanas... loen juba tunde :)
k6rvaklapp ütles …
Ma veel niipalju kommenteerin, et tegin ise ka selle pasta ära ja superhea sai. Eriti koos sellesama kastmega. See retsept tuleb kindlasti kuhugi köögis üles märkida.
Juc ütles …
Oi kui tore, Kõrvaklapp, et välja tuli ja et kaste ka maitśes.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco