Uskumatud koogikesed - cannele
Lugesin cannele koogikestest Nami-namist, lugesin Köögilugudest, lugesin La Tartin Gourmand'st. Vaatan ja vaatan seda retsepti, kuhu põhimõtteliselt kuuluvad piim, muna, jahu, suhkur ja või, ja aru ei saa, mida erilist neis olla saab. Aga kui nii paljud autoriteetsed ja paljunäinud paljuteinud küpsetajad juba neid eriliseks peavad, siis olin samuti sunnitud ära proovima.
Saanud peale kuuajalist ootamist Prantsusmaalt kätte oma vormid, palusin Henril poodi minna piima tooma (muu oli kodus olemas). Poe ees avastas ta, et rahakott oli koju jäänud. Lootsin piima saada lähedalasuvast väiksest poest, see oli suvepuhkusele läinud. OK, tõin turu kõrvalt poest ise piima. Jõudsin koju, avastasin, et see puhta hapu. Mõtlesin juba, et arvestades kõiki neid märke, ei peaks ma seda tegu üldse ette võtma. Aga ma ei jätnud jonni. Ajasin Manni õhtul välja ja tõime selle piima ära. Tainast sai palju, nii et kuna hommikul pidin vara Peedule sõitma, tegin ühe portsu kohe ära. Maitses hea. Hommikul (tainas seisis üle 12 h, nagu peab), tegin teise portsu, maitses eriti hea. Ja siis jäi veel ports tainast üle, selle valasin huvi pärast (et näha, kas õige vormi mõju tõesti nii suur on) muffinivormidesse. Ja tulemus oli kõike muud, kui see suussulav seest kreemjas peast karameljas maius. Samas, kui kõrval poleks neid väikseid imelisi cannele koogikesi olnud, oleks ma ka need "küpsised" heaks kiitnud. Kasutasin sellist retsepti (sümbioos Nami-nami ja Gourmand de la Vie omast):
5 dl piima (kasutasin 3,8 %-list)
30 gr võid
125 gr nisujahu
230 gr suhkrut
2 muna
2 munakollast
1 vanillikang
1,5 spl rummi
Aja piim keema, pane sisse vanillikaun. Lase seista. Sulata piimas ka või. Klopi suhkur, munad ja jahu. Võta vanillikaun välja. Lisa piim peene joana pidevalt segades suhkru-muna-jahusegule. Lisa rumm. Lase jahtuda. Kata tainas kaanega ja hoia külmkapis minimaalselt 12 h. Sega tainas läbi, täida vormid 3/4 osas taignaga. Küpseta 200 kraadi juures 60 minutit, kuni koogid on pealt tumepruunid. Võta vormist välja, kui koogid on veel kuumad.
Kommentaarid
igal juhul, täielik respect! taaskord imearmas retsept :)
Sa võid neid julgemalt küpsetada - natuke kahvasevõitu seal esimesel fotol (imho). Aga ma palun nüüd Kristjanil neid nädalavahetusel jälle teha. Ütlen, et Juc ajas isu peale :)
Ajasid mulle ka isu peale, õnneks on vormid maal kaasas. Minu jaoks oli ka üllatus, mida küpsetist saab nii tavalistest koostisainetest tulla.
Ma loodan, et Sa jagad foorumis ka oma kogemusi, eks?