Kuidas saada prink torso päevast päeva pastat vitsutades...
Neile, kes selle pealkirja peale tulid otsima uusi imetablette võin kohe ära öelda, et vastus on lihtne - tuleb see pasta ise käsitsi valmis teha. Ja sellest siin järgnevalt juttu tulebki.
Lisaks kokaraamatute vahel olevatele ajaleheribadele on mul ka üks nimekiri. Sinna panen kirja kõik hõrgutised, mis lähiajal plaanis on ja mis ei tohiks meelest ära minna ja mis ilma selle nimekirjata tingimata meelest läheks, see on järgi proovitud ja tõestatud. Ja selle nimekirja kõige väärikam (loe: puhta rauk) on käsitsivalmistatud pasta. Teised nimekirjalised tulevad ja lähevad, pasta jääb. Kuni eilseni. Esialgu oli mul vabandus endale olemas - mul ei ole pastamasinat. Siis lugesin raamatut Tasting Tuscany, kus kirjeldati, kui imelihtne on pastat valmistada ka ilma igasuguse masinata. See oli mitme kuu eest. Siis järgnes vähemalt 20 õhtut (ilma liialdusteta), mil mõtlesin, et homme ärkan vara ja hakkan pastat meisterdama. Aga hommikuti ma nii ei mõelnud - tundub, et pastategu ei ole varajaste hommikute jaoks. Kuni eile, täiesti planeerimatult, kui valminud olid juba taignad grissinite ja cannelete jaoks, leidsin, et kui nii köök kui ka ma ise juba niigi jahusse upume, võiks ju ka selle pasta ära teha. Siis ma veel ei teadnud (kuigi, Jamie Oliver hoiatas), et lisaks kolmandale taignale saan tehtud ka jõutrenni ülakehale.
Viskasin pilgu Jamie Oliver'i raamatus "Jamie's kitchen" olevale juhendile ja retseptile. Retsept ei saaks enam lihtsam olla.
Vaja läheb:
6 muna
600 gr jahu
Kuna pere on väike ja värske pasta peaks olema värske, siis tegin mina poole sellest kogusest (mille üle mul hiljem rullides ütlemata hea meel oli). Kasutasin suuri mune, mistõttu pidin jahukogust küll märgatavalt suurendama, retseptijärgne tainas oli rohkem pannkoogi kui pasta oma.
Tee jahust torn, keskele auk ja pane sinna munad. Sega kahvliga munasid seal augus, kuni need on ühtlased. Siis hakka sõtkuma, sõtku, sõtku, sõtku ja sõtku, kuni tainas on siidine pall. Pane see kaetult seisma pooleks tunniks. Kui teed raviolisid (mis on mu järgmine plaan värske pastaga), valmista sisu. Kata laud jahuga, käed ka ja hakka elu eest rullima. Rulli nii õhukeseks kui suudad. Mina tegin taglierinisid (ca 0,5 cm laiused), tagliatelle on ca 1 cm laiune ja pappardelle 2 cm laiune. Lõika 20 cm pikkused "linad" oma rullitud taignast. Voldi see piki 20 cm pikkust külge kokku ja veel kokku (jälgi, et tainas oleks jahune, muidu on tulemuseks seesama siidine pätsike ja pead uuesti rullima hakkama - arvake ära, kust ma seda tean :)). Ja nüüd lõika vastavalt soovile kas 0,5, 1 või 2 cm lõigud. Võta need lõigud oma jahustesse kättesse, tee neist "pesa" ja raputa, kuni pasta lahti harutub. Kui neid ise lahti harutama hakata, võivad otsad välja venida. Keeda värsket pastat soola ja oliiviõliga maitsestatud vees ca 3 min, kuni see on veel al dente. Serveeri kohe.
Kuna ma juba Jamie Oliveri lainel olin, siis valmistasin oma värskele taglierinile ka tema ainetel kastme. Kasutasin retsepti "taglierini with simple sweet tomato sauce and shrimps" (taglierini lihtsa magusa tomati kastme ja krevettidega), ainult et ma ei kasutanud krevette. Kaste viis keele alla ja minu Jamie Oliveri fännide ridadesse. Pean vist varsti kõik need teised ajaleheribad, mis mul tema raamatu vahel on, ka ette võtma.
See selleks, aga vaja läheb:
400 gr (värsket) taglierinit (arvan, et tagiatellega oleks tulemus sama tore)
soola/pipart
1 spl taluvõid
extra virgin oliiviõli
2-3 küüslauguküünt
poole sidruni koor ja mahl
1 pits brandy't või konjakit
100 ml vahukoort
4 ploomtomatit või purustatud kirsstomateid
peotäis värsket hakitud peterselli
Kui kasutad värskeid ploomtomateid, koori ja haki need (tee lõiked peale, pane korraks keevasse vette ja saadki koorida). Pane pannile või ja sorts oliiviõli. Prae selles hakitud küüslauk ja riivitud sidrunikoor. Lisa tomatid ja keeda mõnda aega. Vala kastmesse brandy, kui tahad, pane see põlema. Minu arust igati lahe atraktsioon. Kui põlema ei pane, keeda veidi kauem, et alkohol välja auraks. Lisa koor, keeda mõned minutid. Eemalda pann tulelt. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga.
Samal ajal peab valmis olema värske pasta. Kurna see (jäta veidi keeduvett poti põhja), sega samas potis pasta sisse hakitud petersell.
Serveeri kohe värskelt valminud tomatikastmega. Mmmm... Tasus trenni teha küll!
Kommentaarid
Oli vist Locatelli raamat, kus kiideti itaalia naiste rindu, kuna pidev taignategu käib:)
Mann, aitähh! Pille, millegipärast on see tõesti üks asi, mida on keeruline ette võtta. Ja peaks vist kuhugi risti tegema, et mul õnnestus leida üks kokandualane asi, mida ma enne sind tegin :)
PS. Ka minul on samasugune omadus, kirjutada paberile üles toidud, mida tahan kindlasti katsetada;)
Endal on igatahes samuti varsti plaan ise esmakordselt pastat teha. Algusest lõpuni.
Teine suurem (180 g) ja kallim purk on itaaliakeelne ainult. See koosneb funghi champignons (Agaricus bisporus 63%), olio extra vergine d'oliva, funghi porcini (boletus edulis 7%), olive nere, tartufo nero estivo (tuber aestivum 2%), prezzemolo, sale, aglio, acciughe, jne. See vist sisaldab samas mingeid keemiaaineid ka. E270 jääb purgilt silma, mis vist tähendab piimhapet ja võib olla ka orgaaniline. Samas see purk tuli hästi lahedast kohast, mis oli kõik igasugu maitseaineid, äädikaid ja muud nipet-näpet täis. See pood asus Pienza's ja poe nimi oli vist La Cornucopia, mis asus kohe vanalinna alguses (see muidugi oleneb, mispidi vanalinna siseneda) ja oli vist veel isegi 23.00 lahti, mis sealmaal on väga imelik, kuna enamus asju suletakse 18:00 või tund enne või hiljem.
Loodan, et pikast jutust oli abi.