Minu lapsepõlve kreeka pähklid
Nagu ma juba mainisin, uitavad mu toidumõtted millegipärast ajalooradadel. Ühel päeval sattusid nad oma rännakutel mälestusele "kreeka pählitest". Mäletate, olid sellised muretaignast pähklid, sees magus beež kreem. Ega muid kreeka pähkleid polnudki tol korral saada (ema ütles mulle, et üks kord oli päris kreeka pähkleid ka siiski müügil olnud:). Ühesõnaga sai ema juurest välja otsitud pähklirauad. Ma usun, et paljudes kodudes on need olemas. Sest nagu mu ema ütles nende raudade ostmise põhjuste kohta - kui midagi müüki paisati, siis seda lihtsalt osteti. Nii on need rauad ka nt vähemalt ühel mu tädil. Teistelt pole uurinud, võibolla neilgi. Muidu on neid teha lihtne, ainuke raskus seisnebi selle inimese leidmises, kellel need rauad kapinurgas olla võiks. Vaja läheb:
Pähkliraudu
500 gr muretainast (osta poest või tee ise, nt selle retsepti järgi)
1 purk magusat kondenspiima
Pane kondenspiim koos metallpurgiga vähemalt 1 tunniks vette keema. Kuumuta rauad kas elektri- või gaasipliidil. Kui rauad liiga kuumaks lähevad, kõrbeb tainas nende külge. Tee muretaignast muskaatpähklisuurused pallid ja pane igasse auku üks. Suru rauad kokku ja küpseta kuni tainas on küpsenud ja "pähkel" pealt ilus kuldne. Pane mõlemasse pähklipoolde paksu beeži kondenspiima ja suru pooled kokku. Maitsev suupiste kohvilauale! Kui tahad neid pidulikumaks teha, kasta nad pärast veel poolenisti sulašokolaadi sisse ja lase glasuuril enne serveerimist kõvaks minna.
Kommentaarid
Aga ma tahtsin kommenteerida, et minu mälestuste veelgi paremad pähklid olid sellised, kus üks pool oli kondentspiimakreemi ja teine pool nt mustsõstramoosi või mõnda muud haput-kanget moosi.
Pille, mina pole selliseid "pähkleid" kunagi saanudki. Peaks täitsa proovima. Mul tuli veel selline mõte, et hea võiks olla veel, kui seal sees oleks minu lemmikud - tume šokolaad ja kirss! Mmmm...
Liina, mu emal on täitsa olemas, aga nagu sa õigesti arvasid, need ei vedele tal seal kasutult. See oli ka jah üks asi, mis kõigil olemas oli tol ajal. Tartu inimesed tegid öö otsa vahvleid ja kimasid siis hommikuks Peterburi turule müüma :). Aga miks sa uusi ei osta?
Ragne, see on küll uskumatu, et sa leidnud ei ole. :)
Ma tean, et Tartu turul on sellne pood nagu 1000 asja vms. Seal on igasugust veneaegset träni, nt neid vanu suuri musti metallpanne. Äkki sealt leiad?
Suutsin pärast pikka vaeva ka endale need pähklirauad hankida, kuid kahjuks jäi enamuspähkleid raudade külge kinni. Vaid mõned tulid nö kaubandusliku välimusega, enamus läksid katki.Tekkis paar küsimust seoses pähkliraudadega:
-kas sa enne taigna sisse panemist kuumutad pähkliraudu?
-kas määrid pähkliraudade auke eelnevalt õliga?
-kas pähklikesi on vaja küpsetada mõlemalt poolt?
Oskad sa mingit nõu anda, mis valesti läks?
Tänud ette!
-kuumutasin tõesti enne taigna sissepanemist rauad kuumaks
-eelnevalt õliga ei määrinud
-pähklikesi on vaja küpsetada mõlemalt poolt.
Ma arvan, et kogu kunst on õige temperatuuri leidmises. Niikui temperatuur liiga kõrgeks läheb, jäävad raudade külge kinni. Nii et kui ma nt ühed pähklid välja tõstsin, siis uue taigna sissepanemiseks võtsin raua kuumalt pliidilt ära. Siis jahtus veidi. Kas teed neid gaasipliidil või elektripliidil? Gaasiga on temperatuuri kindlasti keerulisem reguleerida. Loodan, et oli abi. Jõudu katsetamisel! Ära raudu veel nurka viska :)