Minu lapsepõlve kreeka pähklid

Nagu ma juba mainisin, uitavad mu toidumõtted millegipärast ajalooradadel. Ühel päeval sattusid nad oma rännakutel mälestusele "kreeka pählitest". Mäletate, olid sellised muretaignast pähklid, sees magus beež kreem. Ega muid kreeka pähkleid polnudki tol korral saada (ema ütles mulle, et üks kord oli päris kreeka pähkleid ka siiski müügil olnud:). Ühesõnaga sai ema juurest välja otsitud pähklirauad. Ma usun, et paljudes kodudes on need olemas. Sest nagu mu ema ütles nende raudade ostmise põhjuste kohta - kui midagi müüki paisati, siis seda lihtsalt osteti. Nii on need rauad ka nt vähemalt ühel mu tädil. Teistelt pole uurinud, võibolla neilgi. Muidu on neid teha lihtne, ainuke raskus seisnebi selle inimese leidmises, kellel need rauad kapinurgas olla võiks. Vaja läheb:
Pähkliraudu
500 gr muretainast (osta poest või tee ise, nt selle retsepti järgi)
1 purk magusat kondenspiima

Pane kondenspiim koos metallpurgiga vähemalt 1 tunniks vette keema. Kuumuta rauad kas elektri- või gaasipliidil. Kui rauad liiga kuumaks lähevad, kõrbeb tainas nende külge. Tee muretaignast muskaatpähklisuurused pallid ja pane igasse auku üks. Suru rauad kokku ja küpseta kuni tainas on küpsenud ja "pähkel" pealt ilus kuldne. Pane mõlemasse pähklipoolde paksu beeži kondenspiima ja suru pooled kokku. Maitsev suupiste kohvilauale! Kui tahad neid pidulikumaks teha, kasta nad pärast veel poolenisti sulašokolaadi sisse ja lase glasuuril enne serveerimist kõvaks minna.

Kommentaarid

Birgit ütles …
Need pähklikesed on jube head aga kahjuks viskasin kunagi need pähklirauad minema.Ei jõua ära kahetseda.
Pille ütles …
Meil pähkliraudu polnud, olid väikesed pähklikujulised vormid, mis tulid täita nii, et ise vajutasid näpuga õõnsuse sisse.

Aga ma tahtsin kommenteerida, et minu mälestuste veelgi paremad pähklid olid sellised, kus üks pool oli kondentspiimakreemi ja teine pool nt mustsõstramoosi või mõnda muud haput-kanget moosi.
Juc ütles …
Sbirgit, sellest on küll kahju. Sellistel puhkudel on mul alati hea meel, et eelmised põlved ei ole olnud eriti varmad asju ära viskama :).
Pille, mina pole selliseid "pähkleid" kunagi saanudki. Peaks täitsa proovima. Mul tuli veel selline mõte, et hea võiks olla veel, kui seal sees oleks minu lemmikud - tume šokolaad ja kirss! Mmmm...
Kärt ütles …
Isver, need olid mu täielikud lemmikud! Muidugi ka täielik defitsiit, ma ei mäleta et mul oleks neid kodus väga tihti tehtud. Mõned aastad tagasi kui Lasnamäel elasin, siis müüdi neid Priisle turul väga odavalt, 2 krooni tükk. Arvake ise, kas ma käisin neid liiga tihti ostmas :) Häguselt mäletan lapsepõlvest, et vanaemal oli see vorm, aga kus see täna on, on suur küsimärk.
Liina ütles …
Muide, kui kellelgi vedeleb nurgas vana vahvliküpseti, siis ma olen käpp, ikka tasu eest! (kuigi toidublogis on sellist soovi avaldada vist üsna mõtetu - iga toiduhoolik hoiab oma vahvliraudadest kahe käega kinni ju :-)
Ragne ütles …
otsin ka juba ammu tuttavaid, kellel pähklirauad olemas oleks, aga vot ei leia:(
Juc ütles …
Kärt, neid vist jah keegi eriti teha ei viitsi. See on lihtne, aga tüütu, sest korraga saab ainult 8 pähklipoolikut valmis. Nüüd müüakse ka neid pakendis suuremates toidupoodides, aga kallid on... ja see tööstuslik maik ka seal juures.
Liina, mu emal on täitsa olemas, aga nagu sa õigesti arvasid, need ei vedele tal seal kasutult. See oli ka jah üks asi, mis kõigil olemas oli tol ajal. Tartu inimesed tegid öö otsa vahvleid ja kimasid siis hommikuks Peterburi turule müüma :). Aga miks sa uusi ei osta?
Ragne, see on küll uskumatu, et sa leidnud ei ole. :)
Ma tean, et Tartu turul on sellne pood nagu 1000 asja vms. Seal on igasugust veneaegset träni, nt neid vanu suuri musti metallpanne. Äkki sealt leiad?
Anonüümne ütles …
Ma usun, et Tallinas on kindlasti ka mõni "vene" pood. Küllap seal müüakse vahvli- ja pähklitange. Huvitav, et pähklid nii palju elevuat tekitasid. Päikest, kevad läheneb! Kahupea
Juc ütles …
Kahupea, ma usun ka et on selliseid poode. Siit on neid poode aga palju keerulisem üles leida :). Aga pähklid tekitavad vist elevust oma nostalgilisuse pärast.
Ragne ütles …
Olen siiani otsinud vaid tuttavate käest, kusjuures osad ei mäletagi neid maiuseid. Aga eks ta jah tekita elevust pigem selle nostalgilisuse pärast. Vanasti oli ju ikka rohi rohelisem:)
Ragne ütles …
Tere jälle!
Suutsin pärast pikka vaeva ka endale need pähklirauad hankida, kuid kahjuks jäi enamuspähkleid raudade külge kinni. Vaid mõned tulid nö kaubandusliku välimusega, enamus läksid katki.Tekkis paar küsimust seoses pähkliraudadega:

-kas sa enne taigna sisse panemist kuumutad pähkliraudu?
-kas määrid pähkliraudade auke eelnevalt õliga?
-kas pähklikesi on vaja küpsetada mõlemalt poolt?

Oskad sa mingit nõu anda, mis valesti läks?

Tänud ette!
Juc ütles …
Tere Ragne. Tore, et rauad leidsid ja kahju, et esimene kord väga hästi välja ei tulnud. Sinu küsimustele vastuseks:
-kuumutasin tõesti enne taigna sissepanemist rauad kuumaks
-eelnevalt õliga ei määrinud
-pähklikesi on vaja küpsetada mõlemalt poolt.
Ma arvan, et kogu kunst on õige temperatuuri leidmises. Niikui temperatuur liiga kõrgeks läheb, jäävad raudade külge kinni. Nii et kui ma nt ühed pähklid välja tõstsin, siis uue taigna sissepanemiseks võtsin raua kuumalt pliidilt ära. Siis jahtus veidi. Kas teed neid gaasipliidil või elektripliidil? Gaasiga on temperatuuri kindlasti keerulisem reguleerida. Loodan, et oli abi. Jõudu katsetamisel! Ära raudu veel nurka viska :)
Ragne ütles …
Aitäh abi eest. Alla ei kavatse küll anda, pean lihtsalt oskust omandama:) Ma algselt tegin elektripliidil, kuid siis avastasin, et puupliidil pruunistuvad pähklid ilusamini ära.
Kats ütles …
Autor on selle kommentaari eemaldanud.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga