Rabarberikook vaniljekreemi ja kohupiimaga... ülistades kodumaist kevadet
Nonii, alla nädala ongi veel jäänud meile kodumaise kevade nautimist. Aga rabarberid siiski halastasid mulle ja said enne valmis, kui ma ära sõidan. Tänuks selle ja nende suurepärase maitse eest küpsetasin midagi õige head- vanillikreemi ja kohupiimaga rabarberikooki, kaetud krõbemaitsva kattega. Koogisõber H. igatahes ütles, et see kook pretendeerib parima koogi tiitlile, mida ta kunagi söönud on. Ja ega minagi väga teisiti ei arva. Siin on kõike - magusust, hapusust, kreemisust, krõbedust...
Vaja läheb:
350 gr rabarbereid (kooritud ja tükeldatud)
400 gr mure- või liivataignat (vt retsepti nt siit)
200 gr demerara suhkrut
1 spl jahu
1 muna ja 1 munakollane
200 ml vahukoort
200 ml kohupiima
1 vanillikoor
Katteks:
50 gr kiir4-viljahelbeid või -kaerahelbeid
50 gr mandlilaaste
50 gr toasooja võid
50 gr demerara suhkrut
1/2 tl jahvatatud ingveripulbrit
Kuumuta ahi 180 kraadini. Pane ahjunõusse rabarberid, puista üle 1/2 suhkrust ja lisa pooleks lõigatud vanillikaun. Kuumuta ahjus, kuni suhkur sulab, võta ahjust välja, vala kogu kraam kaussi jahtuma.
Kata lahtikäiv koogivorm põhjast ja külgedelt taignaga. Küpseta 180 kraadi juures ca 20 min, kuni põhi on kergelt kuldne.
Sega kokku munakollane ja muna, vispelda vahuks. Lisa ülejäänud 1/2 suhkrust ning jahu ja vispelda, kuni suhkur sulab. Lisa 2 spl rabarberimahla, kraabi vanillikaunast segu sisse vanilliseemned ja vahukoor. Vispelda veel veidi. Lisa kohupiim ja vispelda ka see segusse, nii et tuleb ühtlane kreem. Kõige selle jaoks võib muidugi kasutada ka mikserit. Tõsta rabarberid koogipõhjale ja vala peale kreem. Küpseta 200 kraadi juures 20 min või kuni kreem on kergelt tahenenud, kuid liikuv.
Sega omavahel kõik katte jaoks vajaminevad koostisosad. Puista ühtlase kihina koogi pinnale ja küpseta veel 200 kraadi juures, kuni kate on ilusti kuldne ja krõbe.
Lase jahtuda ja serveeri!
Kommentaarid
ps. ilusat ja muretut reisi teile!! prk Vokk´id
KV