Kahte moodi vaarikane toorjuustukook

Küpsetamise-keetmiseisu hakkas juba üle äärte ajama. Aga ei olnud sattunud sellisesse kööki, kus oleks piisavalt ruumi, vahendeid ja vaba voli. Michelle´i juures Sydneys just selle ma leidsingi. Suure suurepäraselt sisustatud köögi, mille tegelik omanik, Michelle´i kokandusgurust ema, oli oma teisele tütrele USA-sse külla sõitnud.
Kasutasin kohe teisel päeval juhust ja küpsetasin kooki. Eesti moodi kohupiima siin Austraalias ei ole, niisiis küpsetasin toorjuustukoogi. Idee sain ühest kokaraamatust Michelle´i raamaturiiulil. Tegin veidi omamoodi ja jagan nüüd seda moodi ka teiega. Pealkirjas on kirjas "kahte moodi", kuna sedasama kooki saab teha nii küpsetamata kui küpsetatult. Kui küpsetatud versiooni teha, pole zelatiini vaja. Meie perele meeldib viimane variant rohkem.

Vaja läheb:

250 gr magusaid küpsiseid
150 gr võid
***
2 spl želatiini
500 gr (pehmemat sorti) toorjuustu
80 ml sidrunimahla
300 ml vahukoort
150gr suhkrut
250 gr vaarikaid
4 spl suhkrut

Purusta küpsised peeneks, sega sisse sulavõi ja sega ühtlaseks massiks. Suru võiga määritud vormi põhja ja külgedele. Pane vähemalt 20 minutiks külmkappi. Sega 60 ml sooja veega želatiin, sega, kuni želatiin ära sulab. Mikserda toorjuust pehmeks, lisa mahl ja suhkur ning mikserda uuesti ühtlaseks kreemjaks massiks. Sega õrnalt sisse vahustatud vahukoor ja 1/2 želatiinist.
Purusta vaarikad ja sega 4 spl suhkruga. Sõelu läbi peene sõela, et seemned välja saada. Lisa teine pool želatiinist. Pane portsud juustumassi koogivormi, portsude vahele vaarikamahl. tõmba noaotsaga siiruviiruliseks. Hoia vähemalt 4 h külmas enne serveerimist.
Kui sulle maitseb rohkem küpsetatud toorjuustukook, siis pane nüüd seesama kook ahju ja küpseta 170 kraadi juures ca 40 min. Jahuta täielikult enne serveerimist.
PS! Fotodel on küpsetamata versioon ja tehtud veidi liiga kõva toorjuustuga, st et pehmemaga tuleb koogi pealispind ühtlasem ja vaarikatriibud selgemad.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Väga isuäratav kook.Kas perenaisele ka meeldis? Tellin sult järgmiseks suveks. Rõõmu kokkamisest ja muidugi tervitusi! Kahupea
Juc ütles …
Mulle meeldis, aga meie võõrustajaga oli selline jama lugu, et ta jäi Hiinas olles nii haigeks, et nüüd ei saa ta süüa liha, piimatooteid, tomateid, sibulaid jne jne. Nii et ta ei saanud kordagi mu üllitisi maitsta. Veits tobe oli niimoodi küpsetada küll :). Järgmisel suvel teen ära! Kutsun teid siis Peedu terrassile seda sööma, eksju!
Pille ütles …
Juc, kas Sa küpsetadki želatiiniga varianti? Või siis, kui plaan vaarika-toorjuustukooki pigem küpsetada, võib želatiini välja jätta?
Juc ütles …
Hea point Pille! Tõesti, kui plaanis küpsetada, siis ei ole zelatiini vaja. Kuigi, olen ka teisiti proovinud - kui küpsetamata variant tehtud ja tahaks midagi uut, siis koos zelatiiniga ahju. Ei juhtunud ka midagi ja kook oli hea! Aga, parandan ära, kui hetke saan, aitähh.
Anonüümne ütles …
mmm.Bananikook jahtub.Lugesin siis edasi ... Norras nimetatakse seda lithsalt juustukoogiks (ostekake). Kasutatakse Degestive-küpsiseid (250gr+115gr vöid)Koogivorm <-> 24cm;
Tæidiseks: 1pk sidrunizheleed, 200gr pakk Philadelphia original kreemjuustu, 1/3l vahukoort, 3 dl væhese rasvasusega hapukoort (meie pere kasutab paksemat sorti naturaalset jogurtit), tavasuhkru asemel 115 g tuhksuhkrut ja veidi vaniljesuhkrut lisaks; Küpsised aga ainult pöhjaks. Oleme proovinud ka teisi variante, aga sidrunimaitsega on köige parem. Valmis zhelee sææstab veidi aega. Kook saab nii hea ja kaob ruttu, nii et keegi nende siirude-viirudega enam jænnata ei viitsi.
marit tervitustega

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga