Tai hõnguga kala, küpsetatud en papillote

Taid küpsetavad tihtipeale oma roogasid, eriti kalaroogasid, en papillote (pakitult küpsetuspaberist, fooliumist või suurest lehest tehtud "ümbrikusse"). Nemad kasutavad "ümbriku" tegemiseks enamasti erinevaid suuri taimelehti, nt banaani omi, minul siin sellist luksust pole ja nii pidin oma kala, riisi ning maitsetaimed lihtsamasse küpsetuspaberisse pakkima. Selliselt toitu valmistades küpseb roog paki sees tekkiva auru sees, maitsed ning mahlad ei pääse samuti plehku. Hea kerge õhtusöök, kus on palju maitseid. Mina kasutasin värsket tursafileed, aga ma usun, et ka teised valged kalad töötavad suurepäraselt. Pakikese voltimiseks on sada erinevat võimalust, võib vabalt kasutada oma fantaasiat, ainuke reegel on see, et paki ääred tuleb korralikult kinni voltida. Kes aga inspireerida ei soovi, siis näiteks siin videos näitab üks vahva koššer-kokk (koššer on juutidele lubatud, nö puhas toit) ühte viisi, kuidas seda teha võiks.
Vaja läheb (4-le):

2 kl metsikut või musta riisi
hulk küpsetuspaberit
4 tl seesamiõli
3 sidrunheina vart
6 spl värsket koriandrit
6 spl värsket münti
soovi korral 6 spl tai basiilikut või mõned värsked laimi lehed
2 punast tšillit
3 tl hakitud värsket ingverit
4 kalafileed või 4 parasjagu suurt kalafilee tükki
1,5 kl kookospiima
3 spl laimimahla
3 spl kalakastet
2 laimi koor



Keeda riisi paar minutit vähem, kui pakil olevas õpetuses kirjutatud on. Nõruta sõelal ja pane kõrvale. Jaga kõik koostisosad neljaks, igale pakile oma jagu. Lõika küpsetuspaberist piisava suurusega tükid ja tee iga lehe keskosa seesamiõliga kokku. Pane iga pakikese keskele, seesamiõlisele osale riis, selle peale pooled sellele pakikesele ette nähtud sidrunheinaviiludest ja puista üle hakitud ingveriga. Määri kalafileed mõlemalt poolt kalakastmega. Pigista kala peale laimimahla ning puista riivitud laimikoort, tilguta kalale 1/2 tl seesamiõli, puista peale tšilliviilud, vala üle kookospiimaga. Peale kuhja ülejäänud sidrunhein, värske koriander, münt ning soovi korral tai basiilik ja laimilehed. Voldi pakk korralikult kinni. Küpseta 10-15 min 190 kraadini eelkuumutatud ahjus.

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
Vau, Juc! Suu hakkas vett jooksma ja seda vaatamata asjaolule, et lõpetasin just hommikueine. Tai toidud on meie pere lemmikud, nii et retsept läheb kindlasti järgmisel nädalal käiku!

Päikseliste tervitustega,
Eva-U
Juc ütles …
Anna andeks, et kõhu tühjaks ajasin :). Hoian pöialt, et teile meeldiks! Lumiste tervitustega vastu, Juc
Anonüümne ütles …
Usu või ära usu, aga mul on peaaegu kõik komponendid olemas. Riis, kala ja kookospiim on ainult puudu, aga neid leida pole keeruline. Kindlasti katsetan. Tervitan! Kahupea
Juc ütles …
Ei usu, ausõna. Hakkasin just küsima, et kust sa sidrunheina said :), aga siis meenus, et meil kasvab ju aknal suur põõsas sinuga! Riis, kala ja kookospiim on tõesti kõige lihtsamad asjad neist muretseda! Loodan, et meeldib!
Biancat ütles …
Aga kuidas saab Tartus sidrunheina kasvatada? Kust saab taime või seemneid?
Juc ütles …
Katrin, sellega sai meil nalja. Suvehakul müüdi turul taimi, ostsime emaga kahepeale mõned ja tegime diili, et minu aias suvel ja tema aknal talvel :). Aga algul näeb ta väga orasheina moodi välja, tuli agar vanaema küll ja "rohis" peenra puhtaks :). Õnneks oli minu täditütre mees teinud just katset kasvatada sidrunheina seemnest ja tema käest saime uued. Suve lõpus istutasime potti ümber ja nad on ausaltöeldes talve jooksul väga hästi ema juures kosunud. Nii et täitsa asjalik mõte, kui Tartus elad ja Aasia roogasid soovid teha! :)
Anonüümne ütles …
nii, täna vötan mina selle pöneva retspti ette ;) ma ju tean, et on hea! :) kole pönev on.. a muide, Auchanist ei leidnud seesamiöli, täitsa löpp.. a no kasutan siis miskit muud öli.. :-S
ilusat laupäeva öhtut! ;)

Kristina
Juc ütles …
Kristina, rõõm kuulda, loodan, et teistele sööjatele samuti meeldib :). Auchanis peaks seesamiõli olema küll, minu omagi vist sealt ostetud. Tahad tule läbi, ma annan sulle :). Aga ilma saab ka kindlasti hea!
Eva ja CO ütles …
Jutakene, see kala on super! Ma ütleks, et parim valge kala, mida ma söönud olen! Ma muretsesin natuke selle nö pakkimise pärast, et kas ikka saab piisavalt tugevalt kokku volditud, et midagi vahelt välja ei tule, aga tegelikult oli asi lihtne. Münt ja seesamiseemne õli annavad kogu roale väga mõnusa ja veidi erilise maitse. Eks natuke jantimist on kõigi nende komponentidega (nagu ikka Tai toitude juures), aga asi on seda väärt.

Tuhat tervit,
Eva-U
Juc ütles …
Oi kui tore, Eva, ei nii maitses. Et kohe parim valge kala, milline kompliment... aga tõepoolest, eriline ja palju maitseid. Tai toitudega on jah nii, et peab palju värskeid komponente kokku koguma, aga tulemus on sellevõrra parem ka. Tuhat tervitust ka teile!
Anonüümne ütles …
Nüüd võin siis kinnitada, et oli superhea.. ma natuke muretsesin selle kookospiima pärast, kuna ma ei ole kookosemaitse eriline fänn.. aga selline eriti mahe maitse jäi sinna, kokkuvõttes väga hea, teinekord võib isegi rohkem igasugu vürtsikaid maitseaineid panna.. igaks juhuks piirdusin ühe tshillipipraga, kuigi vabalt oleks kaks võinud panna ;)..
Kristina
Juc ütles …
Kristina, mul nii hea meel, et hästi välja tuli ja maitses ka. Kõik need Tai vürtsid ja ürdid ei lase kookosel tõesti liiga esile tulla.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco