Mandel ploomis, ploom šokolaadis
100 g kuivatatud musti ploome ( u 20 tk)
25 g kooritud või koorimata mandleid (u 20 tk)
Sulata šokolaad kuumaveevannil või mikrolaineahjus. Mikrolaineahjus tuleb jälgida, et šokolaad keema ei läheks, vaheldumisi tuleb paari minuti haaval kuumutada ja siis segada. Siis topi igasse ploomi mandel, selleks on igas ploomis olemas auk, mille kaudu varem kivi välja on võetud. Pista ploom sulašokolaadi sisse, tõsta välja, lase üleliigne šokolaad ära tilkuda ja pane küpsetuspaberile tahkuma. Selleks kõigeks on suurepärane tööriist hambaork, orgiga ploomi tõstes ei jää tõstmisjälgi üldse näha. Lõpuks tõsta kõik "kommid" küpsetuspaberil külmkappi vähemalt pooleks tunniks, kuni šokolaad on uuesti kõvaks muutunud.
Agen´i ploomid, mandel juba sisse pistetud; Kuldkollane Livarot juust ehk kolonel
Jätkates juba ammu alustatud juustuteemat, siis aastalõpu Cuisine Gourmande number tõi ühena talvise hooaja juustudest välja ilusa kuldse koorega lehmapiimajuustu Livarot, mida mina kohe proovima ruttasin. Kas pole kaunis teine, loojuva päikese värvi ja paari heinakõrrega kaunistatud? Pärit on ta Normandiast ja tegu on ühe sealse vanima juustusordiga. Heinatriipe peaks ühel juustukeral olema kolm kuni viis ja nende lisamisel on ka täiesti praktiline põhjus - et juust valmimise ajal laiali ei vajuks. Tänu oma triibulisele küljele on Livarot saanud endale ka hüüdnime - kolonel. Livarot´l on tõeliselt tugev lõhn, aga õnneks oleme meie siin juba jupp aega trenni teinud, nii et isegi Mann ei kirtsutanud nina, kui ma oma kuldse iluduse lahti pakkisin, vaid ütles esimesena, et andku ma talle ka seda uut juustu proovida. Tõeliselt maitsev juust, tugeva maiguga, aga äärmiselt meeldiv! Lisandub kindlasti minu lemmikjuustude topi esiritta.
Kommentaarid
Magusate tervitustega,
Eva-U
Ma juba mitu aastat kingin inimestele jõuludeks Ageni AOC ploome :)
Kahupea, ma kohe arvasin, et Sulle meeldivad. Kas issi ka sõi? Mul Mann ja Henri ei taha musti ploome. Nii et saan uhkes üksinduses maiustada. :) Isu saab täis küll, aga mõne aja pärast on jälle tühi tagasi! :)
Mari Liis, suur tänu veelkord. Kuna see kommitegu nii kiirelt käib ja kõiki komponente saab kappi tagavaraks osta, siis võib arvata, et ka meie lauale need nüüdsest aegajalt jälle ilmuma hakkavad!
Aga kust neid Ageni ploome osta saab?
Anonüümne, tere tulemast, tore, et siia lehele sattusid. Pähklipuruga kattes läheb vist tõesti asi aina põnevamaks, kuigi minu meelest on sellised šokolaadimügarikud ka väga ilusad :). Ageni ploomide kättesaadavus oleneb vist sellest, kus Sa oled. Kui Eestis, siis ma ei kujutagi ette, kas kuskilt niimoodi lihtsalt osta saab. Aga nt siin Luxembourgis müüakse vist igas poes!
Jõudu teile seal kaugel!
Külli
Tervitused veelkord,
Külli
Päikest,
Eva-U
Aga - tegelikult tahtsin hoopis öelda, et me oma viimasel Prantsusmaa-reisil (õigemini küll Normandia-reisil - sõitsime lennujaamast ju kohe Normandia poole, lõppsihiks Olivier Roellingeri chateaux ja restoran ja siis tagasi ) sõime seda Livarot korduvalt, sai kõigi me pere juustusöödikute (hetkel siis K, mina ja Nora) suureks lemmikuks. Õnneks avastas Kristjan, et isegi Brüsseli lennujaamas on "kolonel" täitsa müügil, nii et oleme nüüd päris mitu korda seda ka peale reisi nautida saanud :)