Indiapärane ahjukala aed-mustköömnega
Aed-mustköömned on pisikesed ilusad süsimustad seemnekesed, mida kasutatakse mitmetes India roogades, ja mitte ainult. Veel kutsutakse neid sibula seemneteks (onion seeds), nigella seemneteks, kalonjiks ja mustaks vürtsköömneks. Wikipedia andmetel ei ole nende teiste nimede kasutamine siiski päris korrektne, kuna nende nimedega taimed on olemas, aga mitte samad, mis aed-mustköömen. Mina igatahes muretsesin endale ühe paki kohe, kui neid seemneid oma suureks rõõmuks siinses Aasia supermarketis müügil nägin. Mõnda aega ootasid nad kapis oma aega, kuni nägin vilksamisi telekast ühe Inglise-India koka soovitust valmistada indiapärast vürtsist ahjukala just nende seemnetega. Tegu võis isegi mingi eesti kanaliga olla, nii et äkki olete selle retseptiga juba tuttavad.
Vaja läheb:
1-2 (valge lihaga) kala, mina kasutasin kuld-merikokresid
2 spl kurkumit (mitte kuhjaga)
1-2 spl tšillihelbeid
suur peotäis kooritud küüslauguküüsi
5 cm värsket ingverit
1/2 sidrunist pigistatud mahl
1 spl õli
400 gr maitsestamata (kreeka) jogurtit
1 spl aed-mustköömne seemneid
2 suurt peotäit värsket koriandrit
soola
Lõika kalale sälgud sisse ja aseta nad ahjuvormi. Hõõru nahale ja sälkudesse 1 spl kurkumit ja pool kogust tšillihelbeid. Purusta saumikseriga, uhmris või köögikombainis küüslauguküüned ja ingver. Hõõru saadud pastast pool kaladele. Mina tegin sälgud mõlemale küljele ja hõõrusin mõlemale poole ka vürtse. Pigista kaladele sidrunimahl ja õli. Lase senikaua marineerida, kuni valmistad kastet. Selleks sega ülejäänud küüslaugu-ingveripasta jogurti, aed-mustköömne seemnete, 1 spl kurkumi, ülejäänud tšilli ja ühe peotäie hakitud koriandriga. Maitsesta soolaga. Vala kaste üle kalade ja küpseta 180 kraadises ahjus ca 30 minutit (kuigi küpsetusaeg sõltub kalade suurusest). Serveerimisel puista kalad üle ülejäänud koriandriga, paku kõrvale basmati riisi.
Kommentaarid
Tervitades,
Eva-U
Kui aga kala juurde tulla, siis kuna seemned olid olemas, siis proovisin kohe ära ka. Ja oh, kui hea sai! Tõesti! Maitse oli nii eriline, et ma pole kunagi sellist kala enne söönud. Eriline ja väga hea! See kala saab kindlasti olema meie nädalamenüüde tihe külaline :)
Supersuurte tervitustega,
Eva-U
Päikest,
Eva-U