Indiapärane ahjukala aed-mustköömnega

Aed-mustköömned on pisikesed ilusad süsimustad seemnekesed, mida kasutatakse mitmetes India roogades, ja mitte ainult. Veel kutsutakse neid sibula seemneteks (onion seeds), nigella seemneteks, kalonjiks ja mustaks vürtsköömneks. Wikipedia andmetel ei ole nende teiste nimede kasutamine siiski päris korrektne, kuna nende nimedega taimed on olemas, aga mitte samad, mis aed-mustköömen. Mina igatahes muretsesin endale ühe paki kohe, kui neid seemneid oma suureks rõõmuks siinses Aasia supermarketis müügil nägin. Mõnda aega ootasid nad kapis oma aega, kuni nägin vilksamisi telekast ühe Inglise-India koka soovitust valmistada indiapärast vürtsist ahjukala just nende seemnetega. Tegu võis isegi mingi eesti kanaliga olla, nii et äkki olete selle retseptiga juba tuttavad.
Vaja läheb:

1-2 (valge lihaga) kala, mina kasutasin kuld-merikokresid
2 spl kurkumit (mitte kuhjaga)
1-2 spl tšillihelbeid
suur peotäis kooritud küüslauguküüsi
5 cm värsket ingverit
1/2 sidrunist pigistatud mahl
1 spl õli
400 gr maitsestamata (kreeka) jogurtit
1 spl aed-mustköömne seemneid
2 suurt peotäit värsket koriandrit
soola
Lõika kalale sälgud sisse ja aseta nad ahjuvormi. Hõõru nahale ja sälkudesse 1 spl kurkumit ja pool kogust tšillihelbeid. Purusta saumikseriga, uhmris või köögikombainis küüslauguküüned ja ingver. Hõõru saadud pastast pool kaladele. Mina tegin sälgud mõlemale küljele ja hõõrusin mõlemale poole ka vürtse. Pigista kaladele sidrunimahl ja õli. Lase senikaua marineerida, kuni valmistad kastet. Selleks sega ülejäänud küüslaugu-ingveripasta jogurti, aed-mustköömne seemnete, 1 spl kurkumi, ülejäänud tšilli ja ühe peotäie hakitud koriandriga. Maitsesta soolaga. Vala kaste üle kalade ja küpseta 180 kraadises ahjus ca 30 minutit (kuigi küpsetusaeg sõltub kalade suurusest). Serveerimisel puista kalad üle ülejäänud koriandriga, paku kõrvale basmati riisi.

Kommentaarid

Tuuli ütles …
Need nigella või onion seeds nimetuse all esinevad seemned on mul ka ilusti olemas. Soovitas neid üks tuttav, kellel mees India päritolu ja nemad pidid küll igalepoole neid puistama - alates salatist kuni kartuliroogadeni välja. Katsetan ise ka siin vaikselt, päris põnev maitsenüanss on. Paraku lastele ei meeldi üldse :(
Juc ütles …
Ma ise pole veel sellist suurt katsetamise hoogu üles saanud nende seemnetega. Mul Mann ka ei söönud, aga ma mõtlen, et see ei olnud ainult nigella pärast, eks oli väga eriline see kurkum, üsna vürtsine ja veel kana ka :). Eks proovin teine kord uuesti ja vaatan, kas läheb peale talle ka!
Eva ja CO ütles …
Valge kala retseptid on alati väga teretulnud. Minu meelest on valge kala üks üsna tuim tükk ja vajab mingit vürtsi, et asi põnevam oleks. No täpselt midagi selle retsepti sarnast! Katsetan kindlasti lähemal ajal ära. Kui palju sul need kalad umbes kaalusid? Siis tean, kuidas küpsetuse aega arvestada.

Tervitades,
Eva-U
Juc ütles …
Eva, minu meelest ka on valge kala ja kana retseptid alati oodatud! Selliseks igapäevaseks söögitegemiseks just. Kala veel küpseb ka kiiresti. Ma arvan, et 1 kala oli ca 500 gr, aga täpselt kahjuks ei mäleta. Tervitused ka teile!
Piret ütles …
Oh, mul ka kirjeldatud seemned juba jupp aega tagasi varutud, nüüd tuli meelde:) Ni ahvatlev, hakkan kohe proovima.
Juc ütles …
Piret, vaata kui huvitav, et meil kõigil need seemned kapis ootamas :). Proovi ära ja anna mullegi teada, kuidas meeldis!
Eva ja CO ütles …
Nägin ükspäev poes juhuslikult neid mustköömneid müügil ja ostsin kohe ära, sest mulle oli jäänud kuhugi mälusoppi, et sul oli mingi kalaretsept, kus neid neid vaja läks. See foto, kus sinisel taustal need seemned lusikal ilutsevad, on nii võrratult kaunis, et selle võiks lausa suurelt välja printida ja seinale riputada :)
Kui aga kala juurde tulla, siis kuna seemned olid olemas, siis proovisin kohe ära ka. Ja oh, kui hea sai! Tõesti! Maitse oli nii eriline, et ma pole kunagi sellist kala enne söönud. Eriline ja väga hea! See kala saab kindlasti olema meie nädalamenüüde tihe külaline :)

Supersuurte tervitustega,
Eva-U
Juc ütles …
Eva, nii tore, et meeldis ja oli midagi erilist. Mäletan, et ütlesid, et valge kala ei ole tihti midagi erilist. Nii et mul hea meel! Ja võib siis siia lisada, et kilttursaga sobib see retsept ka hästi! On nii? Tervitused teile!
Eva ja CO ütles …
Jah, võib küll lisada, et kilt-tursaga sobis see retsept hästi. Tegelikult ma arvan, et see on hea enam-vähem iga valge kalaga. Mul jäi mainimata see, et ma ei kasutanud tervet kala vaid nahaga fileed.

Päikest,
Eva-U

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga