Küüslaugused vutid koos värvilise köögiviljavokiga
Väiksed vutid üksteise kõrval lihaletil reas on minu meelest kohutavalt armsad. Võin kihla vedada, et selles osas ei ole päris kõik minuga just ühel nõul. Tahtsin vutipraadi juba Eestis proovida ise valmistada, aga vähemalt tookord, paari aasta eest, tundus sealne hind lausa jabur. Äkki (loodetavasti) on nüüdseks olukord mõnevõrra muutunud!? Siin Luksemburgis on aga lood teised - värske kvaliteetne vutt on alati saadaval ja väga hea hinnaga.
See, kui pisike vutt on, võib tekitada eelarvamuse, et ega seal midagi süüa polegi. Aga rohkem ei saaks ühes väikses tegelases eksida minu meelest. Vutis on üllatavalt palju liha, tema kondid on hästi peenikesed ja see liha on väga mahlane. Eriti toredaks teeb vuti asjaolu, et ta küpseb kiiresti - poole tunniga on praad laual.
Nagu ma juba mainisin, siis vuti-idee küpses mu peas juba mõnda aega, aga ootasin, et õige retsept või mõte pähe tuleks, mida nendega täpsemalt ette võtta. Erilise linnukese lihtsalt ahju pistmine tundus kuidagi igav. Retsept sattus mulle kätte Londonis, kui oma õe retseptiraamatuid üksteise järel läbi sirvisin - kuldseks küpsenud vutid küüslaugu-vürtsika sambal oeleki marinaadis. Retsept pärines Woman´s weekly Tai roogade raamatust ja sama sarja vokiroogade raamatust sobitasin sinna kõrvale värvilise köögiviljavoki. Mõlemad said nii sõnulseletamatult maitsvad, et ma tõepoolest soovitaksin käsi südamel kõigile kel võimalus, neid proovida.
Küüslauguste vuttide jaoks läheb vaja:
4 vutti
4 küüslaugu küünt
60 ml sambal oelek´i (Malaisia ja Indoneesia köögis laialdaselt kasutusel olev kaste tšillist. Võib asendada seguga püreestatud tšillidest ja sutsust veest, soolast ja pruunist suhkrust või nt harissaga)
2 spl mett
2 spl sojakastet
2 tl pruuni suhkrut
2 spl õli
Lõika vutid pikkupidi pooleks. Purusta küüslauk ja sega see sambal oeleki, mee, sojakastme, pruuni suhkru ja õliga. Sega saadud marinaad vutipoolikutega, kuni kõik on kaetud. Kata kauss toidukilega ja pane vähemalt 10 minutiks külmkappi.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Tõsta vutid ahjupannile ja pintselda neid ülejäänud marinaadiga. Küpseta umbes 15 minutit. Keera kuumus 200 kraadi peale ja küpseta veel umbes 10 minutit või kuni vutid on läbi küpsenud ja pealt kergelt krõbedad.
Värvilise köögiviljavoki jaoks läheb vaja:
1 spl õli praadimiseks
1 tl seesamiõli
1 sibul, õhukesteks ribadeks lõigatud
1 suur küüslauguküüs, purustatud
60 ml sojakastet
80 ml magusat tšillikastet
2 tl maisitärklist
125 ml vett
2 tl riivitud ingverit
1 spl valget veini
1 punane paprika, ribadeks lõigatud
180 gr brokkoli õisikuid
200 gr suhkurherneid, pooleks lõigatud
250 gr minimaisi, pikkupidi poolitatud
Sega kokku õlid ja kuumuta pannil. Prae küüslauk ja sibularibad pehmeks. Sega kokku sojakaste, magus tšillikaste, ingver, maisitärklis ja vein, lisa pannile. Sega ja keeda, kuni kaste kergelt pakseneb. Lisa paprika, suhkurherned, minimais ja brokkoli, sega läbi ja prae, kuni köögiviljad on veidi läbi küpsenud, aga veel kergelt krõmpsuvad.
See, kui pisike vutt on, võib tekitada eelarvamuse, et ega seal midagi süüa polegi. Aga rohkem ei saaks ühes väikses tegelases eksida minu meelest. Vutis on üllatavalt palju liha, tema kondid on hästi peenikesed ja see liha on väga mahlane. Eriti toredaks teeb vuti asjaolu, et ta küpseb kiiresti - poole tunniga on praad laual.
Nagu ma juba mainisin, siis vuti-idee küpses mu peas juba mõnda aega, aga ootasin, et õige retsept või mõte pähe tuleks, mida nendega täpsemalt ette võtta. Erilise linnukese lihtsalt ahju pistmine tundus kuidagi igav. Retsept sattus mulle kätte Londonis, kui oma õe retseptiraamatuid üksteise järel läbi sirvisin - kuldseks küpsenud vutid küüslaugu-vürtsika sambal oeleki marinaadis. Retsept pärines Woman´s weekly Tai roogade raamatust ja sama sarja vokiroogade raamatust sobitasin sinna kõrvale värvilise köögiviljavoki. Mõlemad said nii sõnulseletamatult maitsvad, et ma tõepoolest soovitaksin käsi südamel kõigile kel võimalus, neid proovida.
Küüslauguste vuttide jaoks läheb vaja:
4 vutti
4 küüslaugu küünt
60 ml sambal oelek´i (Malaisia ja Indoneesia köögis laialdaselt kasutusel olev kaste tšillist. Võib asendada seguga püreestatud tšillidest ja sutsust veest, soolast ja pruunist suhkrust või nt harissaga)
2 spl mett
2 spl sojakastet
2 tl pruuni suhkrut
2 spl õli
Lõika vutid pikkupidi pooleks. Purusta küüslauk ja sega see sambal oeleki, mee, sojakastme, pruuni suhkru ja õliga. Sega saadud marinaad vutipoolikutega, kuni kõik on kaetud. Kata kauss toidukilega ja pane vähemalt 10 minutiks külmkappi.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Tõsta vutid ahjupannile ja pintselda neid ülejäänud marinaadiga. Küpseta umbes 15 minutit. Keera kuumus 200 kraadi peale ja küpseta veel umbes 10 minutit või kuni vutid on läbi küpsenud ja pealt kergelt krõbedad.
Värvilise köögiviljavoki jaoks läheb vaja:
1 spl õli praadimiseks
1 tl seesamiõli
1 sibul, õhukesteks ribadeks lõigatud
1 suur küüslauguküüs, purustatud
60 ml sojakastet
80 ml magusat tšillikastet
2 tl maisitärklist
125 ml vett
2 tl riivitud ingverit
1 spl valget veini
1 punane paprika, ribadeks lõigatud
180 gr brokkoli õisikuid
200 gr suhkurherneid, pooleks lõigatud
250 gr minimaisi, pikkupidi poolitatud
Sega kokku õlid ja kuumuta pannil. Prae küüslauk ja sibularibad pehmeks. Sega kokku sojakaste, magus tšillikaste, ingver, maisitärklis ja vein, lisa pannile. Sega ja keeda, kuni kaste kergelt pakseneb. Lisa paprika, suhkurherned, minimais ja brokkoli, sega läbi ja prae, kuni köögiviljad on veidi läbi küpsenud, aga veel kergelt krõmpsuvad.
Kommentaarid
Matsuvad musid,
Eva-U
Zoozi, näib, et vutid on siis pop värk ka Eestis! Või tellitakse väga vähe sisse. Tuleb vist võimalusel kohe ära osta teine kord!
Mari-Liis, pole tänu väärt. Loodetavasti on neil ka eraisikule mõistlikud tellimistingimused!