Grillitud Le bon grivois küüslaugu ja valge veiniga, Roquefort pirni ja meega ning päikseline Metz
Eelmisel nädalavahetusel olid meil siin Luksemburgis külas minu head sõbrad, andunud reisisellid ja hea toidu austajad Mari ja Triin. Viimasel ajal olin kõrva taha pannud mitu põnevat juusturetsepti ja kellega neid siis veel parem koos proovida oleks, kui sõprdega, kes säärastest delikatessidest lugu oskavad pidada. Nii juhtuski, et laupäeva õhtust sai meie jaoks üks äärmiselt põnev avastusretk Prantsuse juustude kirjul maastikul. Juurde ohtralt valget veini. Külalised olid päeval Luksemburgis ringi jalutades vanalinnas asuvast Kaempff-Kohlerist kaasa ostnud trühvlikreemiga Brie ja väikse oranži koorega Trou du cru, mida ma siin juba varem kiitnud olen.
Mina valmistasin kahte suupistet. Esimene neist on Henri prantsuse keele õpetaja lemmikroog - Roquefort pirni ja meega. Teise idee andis mulle mu hea sõbra Kristina prantslasest kaasa - küüslaugu ja valge veiniga grillitud Mont d´or´i juust. Kuna viimast valmistatakse vaid hooajaliselt - 15. augustist 15. märtsini, siis soovitas juustumüüja mulle, et võiksin asendada selle veidi sarnase juustu Le bon grivois´ga. Võtsime nõuannet kuulda ja jäime tulemusega ülimalt rahule. Sellest roast saab lihtsalt suurepärane suvise grillipeo roog ja kui Mont d´or või Le bon grivois pole parajasti käepärast, võib sama proovida ka Raclette´i või Camembert´iga.
Roquefort pirni ja meega:
paras tükk Roquefort´i juustu
paar kõvemat sorti pirni
mõned lusikatäied vedelat mett
Lõika pirnist õhukesed viilud ja laota ühe kihina vaagnale. Pane igale viilule tükk sinihallitusjuustu ja tilguta peale mett. Ongi valmis!
Grillitud Le bon grivois valge veini ja küüslauguga:
terve kera juustu - Le bon grivois (selle juustu puhul on see üle 300 gr), Mont d´or, Raclette või Camembert
mõned küüslauguküüned
mõned musta pipra terad
törts kuiva valget veini
törts head oliiviõli
küpsetamiseks fooliumi
serveerimiseks pehmet saia või grissineid
Lõika küüslauguküüned pikkupidi pooleks ja torka juustu sisse. Torka juustu sisse ka musta pipra terad. Mässi juust fooliumisse nii, et pealmine osa jääks katmata, küljed ja põhi oleks aga fooliumi sees. Vala juustule valget veini ja oliiviõli. Grilli lahtisel grillil või ahjugrilli all kuni juust mullitama hakkab ja küüslaugutipud kuldseks tõmbuvad. Serveeri kohe kuumalt koos grissinite või pehme saiaga.
Pühapäeval ei olnud meil enam mingit juustuisu. Üllatus, üllatus! :) Läksime toitsime selle asemel hoopis oma vaimu eelmisel aastal avatud Metzi Pompidou keskuses, mille hoone on nii vinge, et isegi seal sees asuvad Chagallid, Kandinskyd ja Miród kahvatuvad. Ookerkollaste majadega Metz puges ise mu südamesse juba sügisel, kui seal esimest korda käisime. Päikselisel varasuvel oli ta veelgi ilusam!
Mina valmistasin kahte suupistet. Esimene neist on Henri prantsuse keele õpetaja lemmikroog - Roquefort pirni ja meega. Teise idee andis mulle mu hea sõbra Kristina prantslasest kaasa - küüslaugu ja valge veiniga grillitud Mont d´or´i juust. Kuna viimast valmistatakse vaid hooajaliselt - 15. augustist 15. märtsini, siis soovitas juustumüüja mulle, et võiksin asendada selle veidi sarnase juustu Le bon grivois´ga. Võtsime nõuannet kuulda ja jäime tulemusega ülimalt rahule. Sellest roast saab lihtsalt suurepärane suvise grillipeo roog ja kui Mont d´or või Le bon grivois pole parajasti käepärast, võib sama proovida ka Raclette´i või Camembert´iga.
Roquefort pirni ja meega:
paras tükk Roquefort´i juustu
paar kõvemat sorti pirni
mõned lusikatäied vedelat mett
Lõika pirnist õhukesed viilud ja laota ühe kihina vaagnale. Pane igale viilule tükk sinihallitusjuustu ja tilguta peale mett. Ongi valmis!
Grillitud Le bon grivois valge veini ja küüslauguga:
terve kera juustu - Le bon grivois (selle juustu puhul on see üle 300 gr), Mont d´or, Raclette või Camembert
mõned küüslauguküüned
mõned musta pipra terad
törts kuiva valget veini
törts head oliiviõli
küpsetamiseks fooliumi
serveerimiseks pehmet saia või grissineid
Lõika küüslauguküüned pikkupidi pooleks ja torka juustu sisse. Torka juustu sisse ka musta pipra terad. Mässi juust fooliumisse nii, et pealmine osa jääks katmata, küljed ja põhi oleks aga fooliumi sees. Vala juustule valget veini ja oliiviõli. Grilli lahtisel grillil või ahjugrilli all kuni juust mullitama hakkab ja küüslaugutipud kuldseks tõmbuvad. Serveeri kohe kuumalt koos grissinite või pehme saiaga.
Pühapäeval ei olnud meil enam mingit juustuisu. Üllatus, üllatus! :) Läksime toitsime selle asemel hoopis oma vaimu eelmisel aastal avatud Metzi Pompidou keskuses, mille hoone on nii vinge, et isegi seal sees asuvad Chagallid, Kandinskyd ja Miród kahvatuvad. Ookerkollaste majadega Metz puges ise mu südamesse juba sügisel, kui seal esimest korda käisime. Päikselisel varasuvel oli ta veelgi ilusam!
Kommentaarid
Triin, nii tore, et nii rahule jäite. Väike kahjurõõm on selle üle ka, et Brüssel kahvatas :). Suured tänud tulemast ja nii toredad olemast. Mannile said tervitused edasi antud ja see Dynamite ajab mu juba pehmelt öeldes hulluks! :)
Tervitused Kahupealt