Kuldsed searibid suviseks grillihooajaks

Ribiliha ja musti ube, nagu Brasiilias. Mäletan ühtesid suussulavaid veiseribisid (costelas), mida sõime Petropolise lähedal ühe järjekordse churrascaria käigus. Kokk oli neid spetsiaalses ahjus küpsetanud lausa 9 tundi. Ribid, mida täna teiega jagan, ei küpse õnneks nii kaua ja ühele tõelisele grill-liha sõbrale võivad need rohkemgi maitseda - saab ikka närida ka! :) Aga selles suhtes on brasiillased küll geniaalsed, et mustad oad sobivad grill-liha kõrvale suurepäraselt. Õnneks on meil siin Luksemburgis suur portugaallaste kogukond ja seega mustad oad (feijão preto) lihtsalt kättesaadavad. Kuna mul survepotti pole ja kuna ma tundide viisi mustade ubade pehmeks keetmisega tegeleda ei soovi, siis ostame vahel eelkeedetud musti ube konservpurgis. Maitsestan neid meie Niterois elava sõbra Katya õpetuste järgi oliiviõlis praetud sibula ja küüslaugu ning loorberi, pune ja peterselliga ning keedan läbi. Väga maitsev kiirsöök ja ma kujutan ette, et üsna tervislik.

Eesti suvi sai vist küll selleks korraks läbi, aga küll ta tagasi tuleb. Kus ta pääseb! Ja suve tuleb grillimiseks kasutada, ma leian. Ajakirja Jamie eelmise aasta augustinumbris oli selline grillroogade artikkel, et isegi kümnendal vaatluskorral pani suu hoolega vett jooksma. Sealseid BBQ kanakintse ma juba jagasin teiega mõne aja eest, nüüd on käes (väikeste minupoolsete mugandustega) grillribide kord (Super sticky pork ribs).
DSC_0019
Vaja läheb:
2 pikka ribitükki
serveerimiseks laimisektoreid
Marinaadi jaoks:
1 spl ketšupit
3 spl balsamiäädikat
3 spl oliiviõli
2 kuhjaga spl pruuni suhkrut
1 spl paprikapulbrit
1 kuhjaga tl Hiina 5-vürtsi segu
küpsetamise ajaks veidi mett

Sega kõik marinaadi koostisosad peale mee kokku. Määri ribid mõlemalt poolt saadud seguga kokku ja pane fooliumiga kaetud ahjuvormiga vähemalt 3 tunniks külmkappi (veel parem, kui terveks ööpäevaks).
Kuumuta ahi 160 kraadini. Ära ahjuvormilt fooliumit eemalda, küpseta ribisid ahjus umbes 1,5 h.
Küpsetamise lõpusirgel kuumuta grill. Tõsta ribid grillile (mitte otse kõige kuumemate süte kohale), jälgi pidevalt mängu, pintselda ribisid ahjuvormi tekkinud mahladega. Soovi korral võib pintseldada ka meega, aga mitte ülearu, sest magusust on juba niigi üksjagu. Kui ribid on ilusad pruunid ja läikivad, maitsesta nad soolaga ja serveeri kohe pigistades peale värsket laimimahla.

PS! Ma kujutan ette, et sama marinaad lõpeb suurepärase suutäiega ka ainult grillil küpsetades.
DSC_0021

Kommentaarid

Merit ütles …
selline retsept! just täpsel sel ajal kui olen otsustanud kuni rannahooaja ametliku alguseni ainult näkileivast toituda!:D
Juc ütles …
:), Merit, pane ainult 1 ribi näkileiva peale! Rannahooaeg sai mõneks ajaks niikuinii läbi! :)
Mari-Liis ütles …
Suu hakkab vett jooksma:P Tõeliselt ahvatlev moodus searibide grillimiseks. Mul on omal tulnud ka sel kevadel-suvel mitmeid kordi ribisid teha, käisime oma küla naiskonnaga neid lausa võistu grillimas!
Juc ütles …
Mari-Liis, niimoodi ribide grillimise tulemus on isuäratav jah. Aga eks ta vist veidi tüütum ole, kui lihtsalt ribid grillile laduda. Kuidas teie võistugrillimine läks? Ja mis kõige suurem hit oli valmistusviiside seas?
Mari-Liis ütles …
Suurim hitt on moppimine:), st siis rohke paksu grillkastmega glasuurimine (mulle ikka endiselt seostub see sõna põrandalapiga). Võistugrillimine läks superhästi, eriti kui arvestada, et võistlesime proffidega. Saime kõigis voorudes (kanafilee, searibi ja fantaasia) kõrged punktid ja fantaasiavooruesitluse eest lausa eripreemia! Fantaasiaks tegime mu blogist rummis marin-tud grillitud ananassi:) Katsun sellest kõigest ka blogis lähemalt pajatada, loodetavasti jõuan ikka enne, kui grillihooaeg läbi:)
Eva ja CO ütles …
Väga isuäratavad ribid, aga minu jaoks olid need mustad oad veel põnevamad tegelikult. Londonis müüakse kindlasti musti ube ja ka selliseid purgis olevaid nagu sina kasutad. Mul on tööl lausa paar brasiillannat, saan nende käest uurida, et kust kõige parem osta oleks. Nii, korras. Suu jookseb nüüd vett ;)

Kallistan,
Eva-U
Voisula ütles …
Isuäratav. Ei teagi, kas siin Soomes musti ube leidub? Väga dekoratiivsed ja dramaatilised. Peab poodi otsima minema. Teie Prantusmaa reisi pildid olid lummavad.
tuulealleaa ütles …
väga isuäratav ja kuna meil rannahooaega kunagi pole, siis teeks hea meelega ka proovi, aga
sooviks teada mida see hiina-vürts endast kujutab või endas sisaldab.
tänan :)
Juc ütles …
Oi, Mari-Liis, seda postitust ma küll ootan. Kutsun grillihullust mehegi lugema :). Nii äge, et teil nii hästi läks. Ja see moppimine tundub ka väga põnev. Grillitud ananass on aga midagi täiesti minu jaoks, ma armusin grillitud ananassi Brasiilias ja tegin seda ise ka rummiga Tais. Nii et ootan põnevusega!
Eva, need kiired mustad oad on jube hea leid tõesti. Uuri jah. Kuigi, ma olen kindel,e t su brasiillannad keedavad rõhupotis ise oma ube, aga äkki nad teavad ikka. Ma usun, et su oma poeski võib neid olla. Kallistan vastu!
Voisula, mine otsi jah. Teil seal vist päris hea valik eksootilist kaupa, ma usun, et kuskilt ikka saad. Aitäh fotokomplimendi eest! :)
Tuulealleaa, ma ka jõudsin eile Eestisse ja päris rannailm tõesti pole. Aga nii tore on siin ikkagi olla! :) Hiina 5-vürtsisegu kirjelduse kopeerin siia nüüd Namist, seal on ka üks variant, kuidas seda teha: "Five spice powder" on hiina maitseainesegu, mis koosneb tavaliselt jahvatatud kaneelist, nelgist, apteegitilliseemnetest, tähtaniisist ja Szechuani piprateradest ehk aniispiprast.
Tuuli ütles …
Väga mõnusad ribid tunduvad olevat. Saab järele proovitud. Minu viimased kokkupuuted searibiga on ka Grillfesti raames, kus samamoodi tuli välja mõelda, kuidas kanafileed ja searibi valmistada. Fantaasiavoor veel lisaks. Tegin küll allhanke korras s.t. ise ei osalenud, aga minu avastus oli grillitud searibi ühe marinaadi komponendina miso-pasta. Jubbe mõnus kooslus. Nipet-näpet muid maitseid muidugi lisaks ja marinaadi jaoks vajamineva ketšupi soovitan piprapoest osta. Ei anna võrreldagi supermarketi tomatimoosidega. Juba ainuüksi väärt ketšup ise annaks ühe korraliku marinaadi mõõdu välja.
No ja kuna hetkel rannahooaeg ka väga ei ähvarda, siis grillid kuumaks ja ribid restile! :)
Juc ütles …
Tuuli, see on Sul küll üks kuldaväärt avastus. Peab kindlasti järele proovima. Japsid on ikka genbiaalsed, mis toidusse puutub. Misoga pintseldatud pommud on ka ju super! Ketsupi osas on Sul ka jumala õigus. Me oleme ostnud viimasel ajal ühte head paksu bioketšupit, mis on just selle "õige" maitsega, mitte moos, nagu sa ütled. Piprapoe oma pole seni õnnestunud proovida, aga jätan meelde. Saangi täna oma uue suure suitsuahjuga grilli kätte, nii et õhtul söed kuumaks ja grillima! :)
Tuuli ütles …
Jessas, Juc, nüüd kiljatasin küll valjul häälel. See misoga baklažaan kõlab ju geniaalselt. Tahaks kohe ära proovida.
Kas see peaks olema midagi sellist:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/grilledaubergineswit_90214
Juc ütles …
No näed siis, Tuuli, õnnestus Sind kiljuma panna :). Aga näiteks sellist jah, või nt selle Nami retsepti järgi: http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=10171. Head jaani ja kuuma grilli teile sinna põhjapoole!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga